Czy objawy takie przygasanie świateł mogą wskazywać na zepsuty regulator napięcia?
[O1] Wycie po zgaszeniu silnika
Zwiń
X
-
[O1] Wycie po zgaszeniu silnika
Witam wszystkich.
Ostatnio zaobserwowałem dziwny objaw podczas gaszenia auta. W trakcie gaszenia samochodu (jak już przekręcę kluczyk) i silnik zgaśnie, słychać gdzieś z pod maski taki dźwięk jakby ktoś wyłączył odkurzacz albo jakiś mikser :roll: (ewidenty odgłos wyłączanego silnika). Zaznaczam, że nie jest to turbina. Macie jakieś pomysły :?:
-
-
Jeżeli chodzi Ci o ten siłowniczek, który jest przy zaworze EGR i idpowiada za ruch klapką podczas gaszenia to latem zeszłego roku wymieniałem, bo strasznie szarpało silnikiem przy gaszeniu.
Teraz wszystko jest cacy.
Tak się tylko zastanawiam jaki wpływ by miała klapka gasząca na "wycie-świszczenie" podczas gaszenia silnika ?
Zaznaczam, że silnik gaśnie wzorowo, bez żadnych szarpnięć.
Komentarz
-
-
Gość
Arkady ja kiedys tez zauywazylem to u siebie, jak opisujesz jakby dzwiek wylaczanego odkurzacza (zwalniajacego silnika) dobrze to ujales. nie przejmowalem sie tym i nie zwracalem uwagi dopoki nie przeczytalem Twojego tematu.
Pozatym zaczalem sie zastanawiac przeczytaniu powyzszego komenta, czy jezeli bylo by to lewe powietrze to moglbym przez to lapac Notlaufy?! bo akurat zaczelo sie jedno i drugie jakis czas temu, chociaz ten dzwiny dzwiek laczylem raczej z warunkami pogodowymi (jak "sowa" w turbinie)
Komentarz
-
Byłem już u 3 mechaniorów i każdy mowił, że to turbinę tak słychać jak się gasi auto. Trochę to dziwne, bo wcześniej tego dźwięku nie było, a jak się dobrze wsłuchać to ten dźwięk także jest słyszalny podczas pracy silnika na biegu jalowym a przy lekkim dodawaniu gazu dopiero zaczyna być słychać poświstującą turbinkę.
Czy to możliwe, żeby turbina świstała na "dwa głosy" oraz przy gaszeniu :?:
Komentarz
-
-
arkady, ja mam to samo w moim SI AWX, jak wyłączam silnik, jakby odkurzacz wyłączyć takie coś jeszcze jest. Zadnych innych objawów. Muszę się tym bardziej zainteresować chyba.
p.s. mi coś kiedyś mówili o kolektorze, ale muszę to zweryfikować, muszę do mechaniora się udać. A może to tak klapa...cholira wie. dlatego chyba bym to sprawdził "sprawdz łacznik elastyczny na wydechu i uszczelke po miedzy turbina i wydechem czy nie jest uszkodzone"
Komentarz
-
-
Nagraj ten dźwiękDigiTech PROMOCJA na chiptuning ZOBACZ
www.chiptuning.katowice.pl
DIAGNOSTYKA, CHIPTUNING, HAMOWNIA OBCIĄŻENIOWA
Komentarz
-
-
Witam jestem tu calkowicie nowa osoba. Wczoraj zakupilem Skode Octavie 2 1,9tdi z 2008 roku i rowniez przy wylaczaniu silnika slychac taki swist ktory dochodzi z takiego pudeleczka kolo akumatora od ktorego odchodza kable. Przysluchiwalem sie i raczej nie jest to z silnika tylko z tej skrzyneczki czarnej jezeli znajdziecie odpowiedz i jakas diagnoze co to jest to tez chcialbym sie dowiedziec jak to usunac. Nie ma co ukrywac ale wolalbym zeby tego swistu nie bylo po wylqaczeniu silnika.
Komentarz
-
-
U mnie to samo z tym, że odgłos ten słyszalny jest od czasu wymiany rozrządu i pompy wody. Wcześniej nic takiego nie zaobserwowałem. Jak wspomniano- po wyłączeniu silnika po około 1-2 s. słychać taki odgłos jakby wyłączanego odkurzacza.Przed Rozmową Ze Mną Skonsultuj Się Z Lekarzem Lub Farmaceutą
Komentarz
-
-
A u mnie taki wyjący i cichnący po chwili dźwięk po wyłączeniu silnika występuje podczas upałów. I u mnie wg. mojej obserwacji jest związany z klimą. Jak w dużym upale wyłączę silnik i jednocześnie wyłączy się klima, to przez chwile wyje. Jak nie używam klimy pod koniec jazdy - po wyłączeniu silnika jest cisza.pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Z tego co powiedzieli mi w serwisie Skody jak i znajomy mechanik z prywatnego warsztatu ten wyjący odgłos po wyłączeniu silnika jest związany z tą czarną skrzyneczka koło akumulatora od którego odchodzą różne przewody ( zawór podciśnienia który połączony jest miedzy innymi do czunika EGR. Koszt w granicach 600-700 zł część + robocizna około 200-250zł a w prywatnym warsztacie wymiana około 600-400 zł część w zależności od rabatu na część a wymiana około 50zł
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ruwadoA u mnie taki wyjący i cichnący po chwili dźwięk po wyłączeniu silnika występuje podczas upałów. I u mnie wg. mojej obserwacji jest związany z klimą. Jak w dużym upale wyłączę silnik i jednocześnie wyłączy się klima, to przez chwile wyje. Jak nie używam klimy pod koniec jazdy - po wyłączeniu silnika jest cisza.
[ Dodano: Nie 20 Mar, 11 00:21 ]
Zamieszczone przez macomm1981Z tego co powiedzieli mi w serwisie Skody jak i znajomy mechanik z prywatnego warsztatu ten wyjący odgłos po wyłączeniu silnika jest związany z tą czarną skrzyneczka koło akumulatora od którego odchodzą różne przewody ( zawór podciśnienia który połączony jest miedzy innymi do czunika EGR. Koszt w granicach 600-700 zł część + robocizna około 200-250zł a w prywatnym warsztacie wymiana około 600-400 zł część w zależności od rabatu na część a wymiana około 50złsaport techniczny baj DGW
była BKD+DSG '05 120kkm
była BXE '08 190kkm
no i nie ma :-)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez szkodaczyżby wiatrak :?: :lol:pozdrawiam - Darek
Komentarz
-
Komentarz