[O2] Problem z biegami (jedynka i wsteczny)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Pavvulon
    Classic
    • 2011
    • 18

Zamieszczone przez Super_Be
    Zamieszczone przez
    ja odkąd jezdze RS-em na 18 225/40 nie wyobrażam sobie juz jazdy na innych rozmiarach ( czyli wyższych) ...zachowanie w szybkich łukach jest przynajmnij dla mnie, fenomenalne :diabelski_usmiech
    A zachowanie na torach tramwajowych, progach zwalniających, łatach w asfalcie? 8)
    dynamicznie omija i wtedy mamy łuki :P
  • terre
    Ambiente
    • 2010
    • 128

Witam. Mój problem polega na tym iż podczas parkowania chce wrzucić wsteczny i jest problem nie chce wejść. Po ponownym puszczeniu i wciśnięciu sprzęgła wsteczny wejdzie ale z oporem. Gdy już zaparkuję na wstecznym jest kolejny problem nie mogę wyrzucić wstecznego żeby wrzucić jedynkę. Wsteczny albo muszę na siłę wybić albo ponownie wysprzęglić. Gdy to się uda pojawia się problem z wrzuceniem jedynki i jest dokładnie tak samo jak ze wstecznym biegiem nie chce gładko wejść. Ogólnie wszystkie biegi chodzą ok nie mam problemu podczas jazdy 2,3,4,5,6 wchodzą elegancko. podczas jazdy z przejścia z 2 na 1 też nie ma problemu. Problem jest właśnie tylko z przejścia 1 na wsteczny i wsteczny na 1. Co może być przyczyną synchronizator do wymiany czy możne olej w skrzyni ???

Komentarz

• krzysiek13
      L&K
      • 2010
      • 1155

Zanim polecisz w koszta z synchronizatorami lub sprzęgłem, proponuję zacząć od odpowietrzenia wysprzęglika
      Octavia

Komentarz

• terre
        Ambiente
        • 2010
        • 128

Dodam że miesiąc temu miałem zmieniane koło dwu masowe oraz tarcze sprzęgła, problem z biegami miałem też przed tą wymianą ale raczej nie aż tak źle było.

Komentarz

• andrzej39
          Drive
          • 2007
          • 94

Jak coś takiego miałem w New Beetle to się ułamał taki nieduży plastikowy element przy wodzikach skrzyni (100 zł w serwisie +wymiana).
          New Beetle 2,0 AQY
          PT Cruiser 2,2 CRD

Komentarz

• Maru 123
            RS
            • 2008
            • 4660

ten wysprzeglik mozna samemu odpowietrzyc?
            1.8T AGU L&K

2.0TDI BKD ELEGANCE

TOYOTA LAND CRUISER J95

Komentarz

• terre
              Ambiente
              • 2010
              • 128

No własnie nie widzie mi się jak na razie oddawać samochodu do warsztatu żeby ściągać skrzynie i szukać przyczyny czy to może sprzęgło czy synchronizatory czy coś innego.

[ Dodano: Pon 18 Kwi, 11 15:36 ]
              Wysprzęglik odpowietrzony olej 2 razy zmieniałem raz miałem krona 75w90, potem febi stosowany w volkswagenach lecz cały czas mam problem tylko z jedynką i wstecznym tak to biegi chodzą elegancko. Może być coś walniętego w środku skrzyni ???

Komentarz

• jarex2012
                Classic
                • 2010
                • 2

kolego czy rozwiązałeś ten problem jak tak to podziel się wiedzom bo u mnie to samo jak silnik rozgrzany to jedynka i trójka + wsteczny niechcą zbytnio gładko wejść dodam jeszcze że jak wrzucam jedynke to nieraz aż zazgrzyta w skrzyni

Komentarz

• abstinent
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2007
                  • 4842
                  • Octavia II combi (1Z5)
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Zamieszczone przez jarex2012
                  wiedzom

Komentarz

• terre
                    Ambiente
                    • 2010
                    • 128

Kolego powiem ci tak jeszcze niektórzy twierdzili że może mogę mieć troszkę grubszą tarczę sprzęgła i że z czasem ona się dopasuje i wytrze na tyle że będzie ok. Parę miesięcy po wymianie już minęło i muszę przyznać że się polepszyło i to znacznie może coś prawdy było w tym. Czasami mam problem że wsteczny nie wejdzie albo nie wejdzie płynnie gładko. Coś jeszcze musi być na rzeczy ale juz nie mam pojęcia co.

Komentarz

• mobi65
                      Rider
                      • 2009
                      • 291

Zamieszczone przez jarex2012
                      kolego czy rozwiązałeś ten problem jak tak to podziel się wiedzom bo u mnie to samo jak silnik rozgrzany to jedynka i trójka + wsteczny niechcą zbytnio gładko wejść dodam jeszcze że jak wrzucam jedynke to nieraz aż zazgrzyta w skrzyni
                      regulacja na skrzyni zabierakiem powinna pomoc

Komentarz

• andriu79
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 239

mialem ten sam problem regulacja na ciegnach i po problemie

Komentarz

• jarex2012
                          Classic
                          • 2010
                          • 2

ok dzięki za podpowiedzi

Komentarz

Pracuję...