Za wysoka temperatura silnika??

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kobyla
    Classic
    • 2012
    • 28

Mmm,to może z Al.Krakowskiej na Łazienkowską,zjazd na Pragę ,potem prosto nad Wisłą przy ZOO pod mostem Gdańskim.Wylecisz za rondem Starzyńskiego na Jagiellońskiej a tam na wysokości Brico w lewo i jesteś na miejscu :lol:
    Kobyla
  • Sebastian_TM
    Drive
    • 2011
    • 94

Dzisiaj stojąc w łódzkich korkach wskaźnik temperatury wskoczył na ostatnią kreskę przed czerwonym polem na ok 120 stopni. Minęło kilka minut zanim zjechałem na parking, po wyłączeniu auta, i powrocie do jazdy po jakiś 2 godzinach temperatura przez całą podróż z Łodzi do Tomaszowa była unormowana czyli 90 stopni... Czy mogłem w ten sposób przegrzać silnik czy tam uszczelkę pod głowicą? Wszystko chodzi elegandzko, nic się nie dzieje na pierwszy rzut oka, temp też trzyma odpowiednią. Co może być przyczyną? Gdzie szukać usterki?

Komentarz

• endryu
      RS
      • 2006
      • 3773
      • Octavia II combi (1Z5)
      • CAXA 1.4 TSI 122 KM

a wentylator chłodnicy załączył się :?:
      nie doszukuj się awarii silnika. Może zawiesza się termostat i nie otwiera pełnego obiegu :?:
      Obserwuj temperaturę silnika.
      O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
      O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
      =================================================

Komentarz

• Northeusz
        RS
        • 2010
        • 1677
        • Octavia I (1U2)
        • AUM 1.8 20VT 150 KM

Re: Za wysoka temperatura silnika??

Zamieszczone przez Sebastian_TM
        Dzisiaj stojąc w łódzkich korkach wskaźnik temperatury wskoczył na ostatnią kreskę przed czerwonym polem na ok 120 stopni. Minęło kilka minut zanim zjechałem na parking, po wyłączeniu auta, i powrocie do jazdy po jakiś 2 godzinach temperatura przez całą podróż z Łodzi do Tomaszowa była unormowana czyli 90 stopni... Czy mogłem w ten sposób przegrzać silnik czy tam uszczelkę pod głowicą? Wszystko chodzi elegandzko, nic się nie dzieje na pierwszy rzut oka, temp też trzyma odpowiednią. Co może być przyczyną? Gdzie szukać usterki?
        Sprawdź ręką temperaturę przewodów doprowadzających płyn do chłodnicy. Jeśli obydwa będą chłodne to termostat na bank. Nie otwiera dużego obiegu i ciecz krąży w małym obiegu.
        Pozdrawiam
        Northeusz

Komentarz

• Sebastian_TM
          Drive
          • 2011
          • 94

Ale rozumiem, jeśli nie doszło do czerwonej kreski to nie ma obaw, że coś wydmuchałem w silniku?

[ Dodano: Pią 01 Kwi, 11 00:56 ]
          Zamieszczone przez endryu
          a wentylator chłodnicy załączył się :?:
          nie doszukuj się awarii silnika. Może zawiesza się termostat i nie otwiera pełnego obiegu :?:
          Obserwuj temperaturę silnika.
          Nie włączył się...

Komentarz

• Northeusz
            RS
            • 2010
            • 1677
            • Octavia I (1U2)
            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Ale rozumiem, jeśli nie doszło do czerwonej kreski to nie ma obaw, że coś wydmuchałem w silniku?
            Nie ma obaw
            Pozdrawiam
            Northeusz

Komentarz

• szkoda
              RS
              S_OCP Member
              • 2005
              • 22543

Re: Za wysoka temperatura silnika??

uzupełnij profil... :roll:
              saport techniczny baj DGW
              była BKD+DSG '05 120kkm
              była BXE '08 190kkm
              no i nie ma :-)

Komentarz

• Sebastian_TM
                Drive
                • 2011
                • 94

1.6 SR silnik, wieczorkiem uzupełnie profil Byłem u mechanika, wiatrak był źle podłączony... PS. Jak się mają wartości na wskaźniku do kreseczek? II kreska od połowy to jest 110 stopni czy 100?

Komentarz

• szkoda
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2005
                  • 22543

Jak się mają wartości na wskaźniku do kreseczek? II kreska od połowy to jest 110 stopni czy 100?
                  to są tylko orientacyjne wartości "ciepło-zimno" raczej nie da się tego dokładnie do temperatury w stopniach odnosić, zdaję się, że środkowa pozycja wskazówki to od osiemdziesięciu kilku do dziewięćdziesięciu kilku stopni, tak więc jest to bardzo niedokładne, zresztą nikomu do niczego ta dokładność nie jest potrzebna.
                  saport techniczny baj DGW
                  była BKD+DSG '05 120kkm
                  była BXE '08 190kkm
                  no i nie ma :-)

Komentarz

• Sebastian_TM
                    Drive
                    • 2011
                    • 94

Więc padła diagnoza- czujnik chłodnicy wariuje raz włącza wentylator raz nie... Jutro mam nadzieje go podmienić... Ehh kolejna rzecz... Ja czekam tylko aż zamknę rozdział pt" serwis wstępny mojej Skody" 8) 8)

Komentarz

Pracuję...