No właśnie jak w temacie... Czasem zdarza się (zazwyczaj na ciepłym silniku), że Octavia nie odpali za pierwszym razem... Dzieje się to raczej rzadko.. Za drugim razem lub jeśli doda się gazu auto odpala... Gdzie szukać usterki?
1.6 SR 101 KM... Dziękuje za linki ale szukałęm już i jak sam widzisz wszystko dotyczy TDi.. Jest jeden wątek w któym bohaterem jest benzyniak ale ja nie mam takich objawów... U mnie dzieje się to sporadycznie... Za drugim razem zawsze odpali... Wymieniłęm czujnik temperatury, ale nic to nie dało... Ehh wykończy mnie to auto
Sprawdź jeszcze czujnik temperatury płynu chłodzącego.
U mnie problem był z rozruchem na ciepłym silniku. Po wymianie jak ręką odjął. Pamiętaj żeby kupić oryginał - zamienniki w większości przypadków nie nadają się do niczego. A i jeśli będziesz wymieniać to tylko na zimnym silniku najlepiej z rana. Jak będzie ciepły to płyn chłodniczy wywali Ci na zewnątrz.
Miałem podobnie w swoim AKLu i okazało się (przypadkiem) że wina leżała po stronie przepustnicy bo była totalnie zasyfiona. Ale jeśli masz czystą to nie zawadzi pomyśleć o wymianie świec i sprawdzeniu przewodów WN. No i sprawdź koniecznie czujnik temepratury bo też potrafi zakłamać kompa. Tyle że wtedy na zimnym by ci nie chciała odpalać. Z resztą oryginał kosztuje grosze więc nie zbankrutujesz.
I jeszcze coś: w AKL nie ma silniczka krokowego ponieważ potencjometr regulacji wolnych obrotów jest zespolony z przepustnicą i po prostu obecność "osobnego" krokowca jest niemożliwa
Nie wiem jak to możliwe ale od kilku dni historia nie miałą miejsca, auto za każdym razem odpala idealnie a nic przy nim nie grzebałem... Więc może narazie odpuścić szukanie i nie wpędzać się w kolejne koszty?
U mnie było identycznie. Były momenty ze palił idealnie a przychodził czas kiedy trzeba było "kręcić" kilka razy. Możesz jeszcze wyciągnąć czujnik i wyczyścić go dokładnie. Można też wyczyścić styki na czujniku i wtyczkę.
Pozdrawiam
Ths
Komentarz