Mihau, przegląd się zbliża, zobaczymy jak przez kilka tysięcy km zachowywał się będzie Motul. Spokojnie :wink:
[O1] Szarpie tylko na gazie 1.8T AUM
Zwiń
X
-
[O1] Szarpie tylko na gazie 1.8T AUM
Witam ... Mam nie wielki problem...Założyłem instalacje LPG pojeździłem pare dni i było git...
Było teraz coś sie pokićkało. szarpie na gazie podczas przyspieszania... Głownie na 2 i 3 biegu gdy jest największe obciążenie. Byłem u gaziarza błedów na sterowniku gazu i osprzęcie gazu nie znalazł. więc dalej ,błedy na sterowniku kompa a tu litania. nawet nie spisałem tylko reset i czysto jest ( prawdopodobnie przy instalowaniu gazu goście nie skasowali błedów...). Po skasowaniu dalej szarpie tez tylko na gazie na PB jest Git...Ale po skasowaniu błedów przez 15 kilometrów nie wykazało... Cewki prawdopodobnie by wykazało gdyby wypadały zapłony na gazie...
co Wy na to . świece prawie nówki... mieszczą się w normie...
-
-
Re: Szarpie tylko na gazie 1.8T AUM
Zamieszczone przez richi9Witam ... Mam nie wielki problem...Założyłem instalacje LPG pojeździłem pare dni i było git...
Było teraz coś sie pokićkało. szarpie na gazie podczas przyspieszania... Głownie na 2 i 3 biegu gdy jest największe obciążenie. Byłem u gaziarza błedów na sterowniku gazu i osprzęcie gazu nie znalazł. więc dalej ,błedy na sterowniku kompa a tu litania. nawet nie spisałem tylko reset i czysto jest ( prawdopodobnie przy instalowaniu gazu goście nie skasowali błedów...). Po skasowaniu dalej szarpie tez tylko na gazie na PB jest Git...Ale po skasowaniu błedów przez 15 kilometrów nie wykazało... Cewki prawdopodobnie by wykazało gdyby wypadały zapłony na gazie...
co Wy na to . świece prawie nówki... mieszczą się w normie...Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Właśnie reduktor jest oki założony z nadmiarem do 220 km...astanawiam sie nad filtrami ale tak szybko 300km. własnie delikatne przyspieszanie a nawet ruszanie i jest to szarpanie....Chociaż ruszanie to może być wina ASR lub też nagłej zmiany obciążenia...
Pojeżdżę tydzień i kompem błedy przeskanuje...
pytanie dodatkowe czy wypadanie zapłonów jest tej samej pozycji co błedy na sterowniku silnika...
Komentarz
-
-
150 koni jakie posiada AUM nie powinno stanowić problemu dla każdego reduktora... ja mam reduktor KME SILVER (dodam że jest to reduktor na który jest najwięcej narzekań na forach...) i pracuje bez żadnych problemów temperatura gazu nawet przy bardzo dużych obciążeniach nie spada poniżej 10 stopni.
Moim zdaniem problem tkwi w niewłaściwie wyregulowanej mieszance gazu... ewentualnie mogą być za małe dysze w wyzyskiwaczach bo nawet najgorsze VALTEKI przy dobrze dobranych dyszach starczą do tego silnika.
Jak możesz napisz dokładnie jaką masz instalacje zamontowaną tzn jakiej firmy i jakie podzespoły łącznie z rozmiarem dysz.
AUM jest bardzo wygodnym silnikiem do zamontowania gazu oraz jest to jeden z najmniej problemowych silników.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Artek89150 koni jakie posiada AUM nie powinno stanowić problemu dla każdego reduktora... ja mam reduktor KME SILVER (dodam że jest to reduktor na który jest najwięcej narzekań na forach...) i pracuje bez żadnych problemów temperatura gazu nawet przy bardzo dużych obciążeniach nie spada poniżej 10 stopni.
Moim zdaniem problem tkwi w niewłaściwie wyregulowanej mieszance gazu... ewentualnie mogą być za małe dysze w wyzyskiwaczach bo nawet najgorsze VALTEKI przy dobrze dobranych dyszach starczą do tego silnika.
Jak możesz napisz dokładnie jaką masz instalacje zamontowaną tzn jakiej firmy i jakie podzespoły łącznie z rozmiarem dysz.
AUM jest bardzo wygodnym silnikiem do zamontowania gazu oraz jest to jeden z najmniej problemowych silników.
[ Dodano: Nie 17 Kwi, 11 22:35 ]
Zamieszczone przez richi9Właśnie reduktor jest oki założonyz nadmiarem do 220 km...astanawiam sie nad filtrami ale tak szybko 300km. własnie delikatne przyspieszanie a nawet ruszanie i jest to szarpanie....Chociaż ruszanie to może być wina ASR lub też nagłej zmiany obciążenia...
Pojeżdżę tydzień i kompem błedy przeskanuje...
pytanie dodatkowe czy wypadanie zapłonów jest tej samej pozycji co błedy na sterowniku silnika...Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Wypadanie zaplonow nie musi byc spowodowane uszkodzona cewka, przewodami czy swiecami. U mnie jak szarpal na LPG to tez wyskakiwaly bledy od wypadania.
Odczytaj jeszcze raz bledy i zobacz czy nie ma bledu od skladu mieszanki - moim zdaniem to jest przyczyna. Jezeli nie bedzie bledow to zobacz w bloku 33 jest podawane napiecie odczytane przez sonde - zobacz jaka jest wartosc napiecia gdy silnik szarpie.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Emulator czujnika poziomu oleju G266
Napraw sterowników AIRBAG
Komentarz
-
-
A najlepiej to zrobic log na 2/3 biegu na tej grupie. Ja stroilem instalacje majac na bieżąco odczyt z sondy - bez tego raczej nigdy nie bedzie tak samo jechac na obu paliwach. Po montazu gazu i regulacji na trasie ale bez wgladu w AFR przyspieszenie do 100kmh bylo o sekundę gorsze a na wykresach "mocy/momentu" z gtecha rr bylo widac, że w stosunku do benzyny leci na pysk powyżej 3.5krpm.
Ale i tak najpierw gosc musi byc pewien, ze cewki sa ok. Jaka jest ich jakosc w AUM kazdy wie a w przypadku LPG jest to szczegolnie wazne (na benzynie problemu mozna nie odczuc).
Komentarz
-
-
Ten reduktor obsluguje wrdlug producenta do 150km wiec moze byc toche maly.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
tak czytałem do 150 ....
Ale ja mam serie 150 koni więc powinno byc oki ,mało tego szarpanie jest na dole obrotów...A tam zgodnie z treotią powinien w zupełności wystarczyć a zamulać może dopiero na górze gdzie wydatek jest duży...
ale moze się mylę ... poza tym szarpanie jest już na obrotach rzedu 2000 obrotów, i małym obciążeniu...
Komentarz
-
-
ja obstawiam cewki. i wcale nie muszą generowac błędu. najlepiej nie katować siebie i silnika. jeśli chcesz to rób sam - zaciąg softa do staga ze strony ac, kup kabelek i doświadczaj ; albo jeź do machera, który zakładał - w stagu masz możliwość wyłączania każdego z osobna wtryskiwacza gaz-benzyna. w momencie szarpania zamieniaj wtryski benzyna-gaz. najszybciej złapiesz uwalony komponent. a co do 150 km - jednak troszku za mały ten reduktorek - zawsze należy brać poprawkę na fakt, że jeśli komponent pracuje niemalże non stop na 100% swojej nominalnej wydajności, to szybciej ulegnie wyeksploatowaniu niż element z niewielkim nawet, ale jednak zapasem.Zenuś pa pa teraz gra nam rcd310- i bardzo fajnie gra. masz problem z LPG - walnij na PW - postaram się pomóc
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez richi9a jest możliwośc sprawdzenia cewek...
np maszynka?Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Według mnie źle wyregulowana instalacja jeżeli jest nowa i masz gwarancję powinieneś odstawić auto do gazownika i żądać pracy jak na benzynie!!! Jak pracuje na benzynie prawidłowo to jest problem w instalacji LPG. A valteki do tego silnika to porażka spadek mocy bedziesz miał napewno odczuwalny...VAG DIAGNOSTYKA TORUŃ OKOLICE!!!
ALARMY CENTRALNE ZAMKI MONTAŻ!!!
Komentarz
-
-
Czy kontrola polegala tylko na podlaczeniu komputera?
Nie bylo zadnej jazdy testowej z komputerem?
Napisz na czym polegala ta kontrolaKomfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
-
no to przeprowadź najlepszy test... przejedz 100 kilometrów na benzynie i zobacz czy na benzynie jest podobne zachowanie...
Co prawda nie będzie to ostateczne rozstrzygnięcie problemu gdyż zasilanie LPG wymaga znacznie lepszego układu zapłonowego niż benzyna... możesz nie odczuć problemu na benzynie. jak masz możliwość to zobacz jak pracuje sonda na benzynie, jak będzie za bogata mieszanka to może być jedna z oznak z wypadania zapłonu.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez richi9byłem na kontroli instalacji , podpieli pod kompa i stwierdzili że z instalacją jest wszystko oki...
Gośc stwierdził iz wina może być po stronie cewek świec...
Mam jeszcze jedno pytanie - czy po instalacji i dostosowaniu za pomocą komputera na postoju oni w ogóle jeździli tym samochodem? Przycisneli go pod kątem większego obciążenia? W sensie przyspieszenie, redukcje, wysokie obroty itd? Bo mam wrażenie, że chyba niePozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Co do poprawki to właśnie tak było patrz pan jest oki...natomiast przy instalacji wyjeździli cały zbiornik...Wiec tu raczej oki...
Jest nowy objaw na postoju raz po raz faluja obroty na gazie i benzynie... Zafaluje tak raz na 15 sekund. Pracuje idealnie i spadaja obroty tak deczko na obrotomierzy i wyrównuje ...Nic nie zmieniam obciarzenia bez gazu postój...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez richi9Co do poprawki to właśnie tak było patrz pan jest oki...natomiast przy instalacji wyjeździli cały zbiornik...Wiec tu raczej oki...
Jest nowy objaw na postoju raz po raz faluja obroty na gazie i benzynie... Zafaluje tak raz na 15 sekund. Pracuje idealnie i spadaja obroty tak deczko na obrotomierzy i wyrównuje ...Nic nie zmieniam obciarzenia bez gazu postój...Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zapros gaziarza na przejezdzke, niech Ci pokaze gdzie jest wyswietlanie cisnienie gazu i zobacz jak depniesz na maksa gaz na 5 biegu z niskich obrotow czy nie spada cisnienie.Komfortowie kierunkowskazy - włączasz 1 a miga 3x
Komentarz
-
Komentarz