[O1] Choinka na desce rozdzielczej w trakcie zapalania silni

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • mikolaj06_1992
    Classic
    • 2011
    • 6

Zamieszczone przez tomek
    twierdzili, że pierwotnie był 53 tydzień
    tak właśnie twierdzili.
  • jacek23
    Drive
    • 2010
    • 44

Może ktoś z Was spotkał się z takim nietypowym zachowaniem kontrolek w O1 z silnikiem 1.9 TDI.
    Opisany problem pojawia się sporadycznie, zwykle tylko przy pierwszym odpaleniu silnika po dłuższym staniu (kilka dni).

1. Po przekręceniu kluczyka zapalają się wszystkie kontrolki a potem kolejno gasną - wszystko wygląda poprawnie.
    2. Ostatecznie pozostaje zapalona tylko kontrolka ładowania akumulatora.
    3. W momencie uruchamiania rozrusznika zapalają się kontrolki ASR i ABS na czas pracy rozrusznika.
    4. Po puszczeniu kluczyka, gdy silnik podejmuje pracę, kontrolki gasną.

Kontrolki ASR i ABS zapalają się tylko w trakcie pracy rozrusznika i nie za każdym razem. Zwykle przy pierwszym zapalaniu po dłuższym staniu. Poza tym, nie obserwuję żadnych nieprawidłowości i alarmów w trakcie jazdy. Lampki ABS i ASR nie zapalają się.

Czy ktoś wie co to może być? Czy warto się tym przejmować? A może ten typ tak ma?
    Załączone pliki

Komentarz

• tom2212
      RS
      • 2008
      • 3892

jacek23, tak się dzieje gdy aku jest słabe

Komentarz

• jacek23
        Drive
        • 2010
        • 44

Hm, moim zdaniem z aku nie jest raczej źle.
        Kręci całkiem żwawo, ma 2 lata, chociaż wiek nie musi o niczym świadczyć.

Komentarz

• tom2212
          RS
          • 2008
          • 3892

no niestety tak jest nam sie wydaje ze jest ok ale jednak nie ma wystarczającej ilości prądu dla wszystkich urządzeń Rozruch jest najważniejszy i zabiera znaczną ilość energii

Komentarz

• krzysiek13
            L&K
            • 2010
            • 1155

Ja mam aku 7-letnie, palił w największe mrozy bez zająknięcia, ale czasami też tak kontrolki mrugną :szeroki_usmiech Czyli pewnie tom2212 ma rację, aku nie jest pierwszej świeżości :P
            Octavia

Komentarz

• tom2212
              RS
              • 2008
              • 3892

Wiadomo że podczas postoju to parę amper ucieknie przez co aku jest słabsze

Komentarz

• bastard
                Classic
                • 2010
                • 14

też tak mam w mojej octavi, zakładałem że to norma, w pracy czasem jeżdżę 2 letnim mercedesem sprinterem i sytuacja jest zupełnie taka sama przy każdym odpaleniu silnika pjawiaja sie kontrolki od abs, esp i asr w czasie pacy rozrusznika w mercedesie od nowości.

Komentarz

• 13karolss
                  Ambiente
                  • 2010
                  • 199

u mnie przed odpaleniem zostaje aku i check engine a potem gasną aha a przy odpalaniu to blysnie u mnie asr - ale blysnie tylko
                  karol - człowiek który zostal papierzem

Komentarz

• jacek23
                    Drive
                    • 2010
                    • 44

Zamieszczone przez 13karolss
                    u mnie przed odpaleniem zostaje aku i check engine a potem gasną aha a przy odpalaniu to blysnie u mnie asr - ale blysnie tylko
                    W ramach sprostowania/uzupełnienia mojego pierwszego postu wypadało by dodać, że w moim aucie tuż przed uruchomieniem silnika pozostają zapalone dwie lampki: ładowanie aku i check engine. Ale to chyba nie ma wpływu na opisany problem kontrolek ASR i ABS.

Problem faktycznie może wynikać z samo rozładowywania się aku przy kilkudniowych przestojach, jazdy na krótkich odcinkach plus światła mijania używane całą dobę. W niekorzystnych warunkach nawet nowy aku może nie dać rady z powodu niedoładowania.

Komentarz

• tom2212
                      RS
                      • 2008
                      • 3892

jest tak jak piszemy

Komentarz

Pracuję...