a czy duży ubytek oleju i zaolejony kolektor może być spowodowany zapaskudzoną odmą? Czytam od samego rana internet i są jakieś odpowiedzi, że warto by wyczyścić to małe usrojstwo ze śmieci... Niestety teraz tylko tak teoretycznie bo nie mam dostępu do samochodu i nie mogę określić zabrudzenia
Klima słabo chłodzi po nabiciu
Zwiń
X
-
Klima słabo chłodzi po nabiciu
Witam serdecznie Opisze swój problem w skrócie. Otóż tydzien temu nabiłem klimatyzacje poniewaz miałem wymienianą nagrzewnicę. Wszystko pięknie z tym że przy nabijaniu ulatniał się czynnik w tzw Zaworku sprężnym. Mechanik powiedział ze należy autko zostawić, że najprawdopodobniej będą to jakieś oringi gumowe w tymże zaworku do wymiany a w najgorszym przypadku cały ten zawór. Po ok 2 godz dzwoni do mnie ze na szczeście zaworek cały ale wymienione oringi. Odebrałem autko, chłodziło ok 2 dni spoko i po tych dniach ZONK klima chłodzi ( chodzą wiatraki obydwa ) ale bardzo słabo. Jade do tego warszatu i gość mówi że jednak najprawdopodobniej do wymiany jest ten zawór rozprężny. Nabiją mi klime oczywiście ponownie za free tylko muszę zapłacić za ten element ok 300 stówek.
I teraz mam pytanie co to jest ten zawór rozprężny i czy ktoś z Was spotkał się już z tym problemem i czy faktycznie koszt jest taki ( a może lepiej jakąś używkę na Allegro ) .
-
-
Big, zależy jaka maszyna, nie wszystkie to full automat, a automat wykrywa tylko spore nieszczelności, małego zapocenia nie wychwyci
[ Dodano: Wto 19 Kwi, 11 20:11 ]
wojtass, oby miał rację , ja miałem przypadek, że dopiero po trzecim nabiciu było widać gdzie puszcza
co do ceny to się nie wypowiem,bo nie wiem, ale to może być wina zaworu rozprężnego
http://www.laser-sinex.pl/zawor%20ro...ochodowej.html link do kapki informacji
mam nadzieję że gość wiedział ile czynnika nabić, zbyt duża ilość też da takie objawy
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wojtassnajprawdopodobniej do wymiany jest ten zawór
Kolego zmień warsztat.
Komentarz
-
-
do sprawdzania szczelności używa się azotu o właściwym ciśnieniu.
http://moto.allegro.pl/zestaw-do-nap...552866630.html + butla z gazem = pewność ( pracuję na takim zestawie)
sprawdzając ultrafioletem trzeba mieć pewność, że wcześniej był wprowadzony barwnik , a i tak nie zawsze można odszukać miejsce wycieku
Komentarz
-
-
W ostatnim czasie powstało dość dużo "serwisów klimatyzacji". Facet prowadzi warsztat wulkanizacyjny, kupuje maszynę do nabijania i wiesza szyld "serwis klimatyzacji", przy czym jego pojęcie o temacie jest dosyć blade. Ja rok temu miałem styczność z takimi pseudofachurami. Postawili diagnoze że nieszczelny jest przewód - za naprawę krzykneli 700 pln, a tak naprawdę, co stwierdził inny warsztat, nieszczelny był skraplacz. Czyli byłbym uboższy o 7 stówek a klima dalej by nie działała i za chu.... bym nie udowodnił że przewód był sprawny.
Komentarz
-
Komentarz