[O1] 1.9 Tdi problem podczas rezerwy paliwa

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Yaro323
    Classic
    • 2011
    • 2

McGan, Zwrotnice to Ty w kazdej opcji wiekszej od seryjnej potrzebujesz przesiadajac sie z tych 280mm i zaciskow FSIII, no chyba ze cos juz grzebales
  • etosz
    Classic
    • 2010
    • 19

Witam użytkowników. Z moją Octavią 1.9 TDI dzieją się dziwne rzeczy-gdy poziom paliwa zbliża się do rezerwy auto zaczyna ciężko palić , podczas podjeżdżania pod górkę potrafi zgasnąć i trzeba wówczas ją odpowietrzać luzując wtryski. Odwiedziłem już 3 zakłady mechaniczne, które mi "polecono" i wszyscy oczywiście twierdzą, że układ uszczelnili, nie łapie powietrza na lewo a i tak problem nadal jest.Jest paliwo wszystko gra-ppoziom spada i wciąż to samo. Nikt nie potrafi mi pomóc. Problem wyszedł podczas ostrych mrozów-jeśli ta info może być przydatna. Poza tym auto wydaje mi się średnio dynamiczne-wcześniej miałem passata b5 z tym samym silnikiem 110 KM i tam na 3 i 4 potrafił wsadzić w fotel-tu jest słabiej a masa chyba jest mniejsza? w dwóch miejscach sprawdzano kąt wtrysk i sprawność na komputerze i ponoć jest ok. Proszę o propozycje

Komentarz

• Damianjg
      Rider
      • 2008
      • 621

Moze pływak jest źle wyregulowany i zawyża stan paliwa??

Komentarz

• etosz
        Classic
        • 2010
        • 19

Odkręcałem podczas takich przypadków gaśnięcia w tylnej kanapie ten duży korek do baku paliwa-ON jest także nie są to przypadki braku paliwa w baku.

Komentarz

• Maciek Zadębie
          Drive
          • 2011
          • 65

Moim zdaniem zaczyna Ci "padać" pompa paliwa.....
          Pozdrawiam
          Maciek
          Czekałem na białego Scouta 1.8TSI.......i się doczekaliśmy...trwało to 4 m-ce
          www.anatoliandog.pl

Komentarz

• richi9
            Rider
            • 2011
            • 427

O ile dobrze pamietam to nie ma tam zwykłej pompy paliwa w baku a pompa wtryskowa sama zasysa paliwo... Moim zdaniem albo syf w baku i blokuje ssak paliwa tworzy się podciśnienie i gdzieś zasysa powietrze bo łatwiej, filtr paliwa tez może wadzić np woda w nim...Ogladnij kolanka na wyjściu se smoka z baku moga byc pękniete i ciagnie powietrze ...
            Warto by było przeczyścic bak i przegladnąć układ doprowadzania paliwa bo takie zapowietrzanie układu moze doprowadzic do przytarcia pompy wtryskowej.
            Ostatnie co mi przychodzi do głowy to przcieki na pompie wtryskowej.

Komentarz

• lilo
              RS
              • 2006
              • 4315
              • Mercedes-Benz

Zamieszczone przez richi9
              O ile dobrze pamietam to nie ma tam zwykłej pompy paliwa w baku a pompa wtryskowa sama zasysa paliwo
              Tak tylko że pompa paliwa żeby mogła zaciągnąć paliwo musi mieć pompkę podawczą , więc kolega Maciek Zadębie, może mieć rację .
              Jeżeli wszystkie metody już zawiodą to możesz zamontować pompkę elektryczną na przewodzie która będzie wspomagać pompkę podawczą , mam taki patent zrobione w Nissanie terrano bo mi też padła pompka podawcza w pompie wtryskowej .
              Daniel

Komentarz

• richi9
                Rider
                • 2011
                • 427

Zdarza sie że zamiast pompy paliwa w baku jest tzw. gruszka do podpompowania paliwa...
                Ale łatwo to sprawdzic odpinajac przewód przy pompie i przekręcając kluczyk...
                Ja obstawiam że jest tylko pompa wtryskowa i sama sobie zaciaga...
                Pompa wtryskowa nie wymaga pompy paliwa w baku bo jest to pompa ssąco tłocząca, natomiast w nowszych systemach wtryskowych (pompowtryski) wystepuje pompa tandem podpieta pod wałek , a w systemach CR jest pompa w baku i podaje paliwo do pompy wyskiego ciśnienia a ta tłoczy paliwo na szyne wspólna pod wymaganym cisnieniem.

Komentarz

• lilo
                  RS
                  • 2006
                  • 4315
                  • Mercedes-Benz

Pompa wtryskowa nie wymaga pompy paliwa w baku bo jest to pompa ssąco tłocząca, natomiast w nowszych systemach wtryskowych (pompowtryski) wystepuje pompa tandem podpieta pod wałek
                  Zauważ jedno ja mam pompo wtryski i mam pompę elektryczną w zbiorniku która włącza się na kilka sekund przed uruchomieniem silnika .
                  Gruszka o których piszesz to były kiedyś w starych autach które nie miały ręcznej pompki podawczej i służyły one do pod pompowania paliwa .
                  Daniel

Komentarz

• richi9
                    Rider
                    • 2011
                    • 427

A no to ciekawostka kolega ma Borę i nie ma w baku pompy a pompe tandem.
                    Natomiast autor postu ma silnik 110 konny a więc na pompie w tryskowej, a nie na pompowtryskach.

Komentarz

• lilo
                      RS
                      • 2006
                      • 4315
                      • Mercedes-Benz

110 konny a więc na pompie w tryskowej, a nie na pompowtryskach.
                      Wiem o tym i tak jak kolega Maciek Zadębie, ja też skłaniam się ku temu że może być to wina słabej pompy wtryskowej :idea:
                      Daniel

Komentarz

• richi9
                        Rider
                        • 2011
                        • 427

Nie to bym zostawił jako ostateczność...
                        Napoczątek założył bym przed sama pompą wężyki paliwowe przeźroczyste...To pozwoli na określenie czy faktycznie układ sie zapowietrza...Za pompa też można taki wężyk założyć....
                        I tak bym zaczoł...Jeżeli wężyki zacznie zaciągać podciśnienie to podpowiada duże opory przepływu np zatkany przytkany ssak w baku...
                        Tu chyba sie zgodzimy

Komentarz

• lilo
                          RS
                          • 2006
                          • 4315
                          • Mercedes-Benz

np zatkany przytkany ssak w baku...
                          Tu chyba sie zgodzimy
                          No w tej kwestii tak :P
                          Napoczątek założył bym przed sama pompą wężyki paliwowe przeźroczyste
                          w tej też
                          Daniel

Komentarz

• rudi01
                            Classic
                            • 2011
                            • 3

Mam bardzo podobny problem z tym samym silnikiem (1,9TDI). Podczas zbliżania się poziomu paliwa do 1/4 pojemności baku występuje problem z odpaleniem. Zaobsewrowałem, że podczas rozruchu w przewodzie pomędzy filtrem i pompą wtryskową jest powietrze zamiast paliwa. Sprawdziłem przewody widoczne pomiędzu bakiem i filtrem - nie są zdniecione.
                            Na filtrze mam zrobione ok 8 tyś.

rudi01

Komentarz

• bobasek
                              Rider
                              S_OCP Member
                              • 2005
                              • 326

w pojeździe innej marki od wiosny do jesieni lałem 100% bio (z stacji bliska) żeby było taniej i w ubiegłym tygodniu msiałem wyjąć i wyczyścić zbiornik bo zrobił się 2cm grubości kożuch pływający sobie po wierzchu
                              pełny zbiornik wszystko grało, 1/4 i mniej nie dało się jechać, brak mocy, z tyłu batory, kłopot z odpałem - przy niskim stanie paliwa ten kożuch całkowicie i szczelnie oklejał ujęcie paliwa w zbiorniku
                              przez te 7 miesięcy zużyłem ok 1000l paliwa, a glut powstał wielkości średniej pizzy z "piczahut"
                              5,5l/100

Komentarz

• richi9
                                Rider
                                • 2011
                                • 427

No panowie to jest nic u kolegi silnik nie chodził przy temperaturze -5stopni i wiecej , paliwo zamarzało ale nie w baku a w filrze na dnie spuszczanie wodu raz w tygodniu pomogło a stacja BP i Orlen To że przewody nie są zgniecione nic nie zmienia gdzieś łapie powietrze na przewodach z baku na pompę. Pompa ciągnie paliwo a gdy ciagnie to jest podciśnienie to pociagnie to co łatwiej. A po zgaszeniu powietrze sie cofa . weź wężyk z woda i trzymaj palec na końcu jak go puścisz to woda ucieka i w baku tak samo. Rozumiesz zasade...

Komentarz

• chimek11
                                  Rider
                                  • 2007
                                  • 482

bobasek,

tez nie raz jezdziłem na bio
                                  nie zauważyłem nic podobnego u siebie.

teraz jak zobaczyłem cene bio na poziomie paliwa typu verva itp, szok. 20 gr drożej niż zwykły ON na bliskiej, bo tam tankowałem bio.
                                  nie wiem o co w tym chodzi.

Komentarz

• sew1981
                                    RS
                                    S_OCP MemberModeratorr
                                    • 2009
                                    • 10917
                                    • Fiat

do końca nie wiadomo co autor ma za samochód, bo w podpisie ma napisane octavia 2....to może ma pompowtryski i ma 105 a nie 110 km. Chyba że się walnął i ma OI 110 km.

Komentarz

• adamadam
                                      Drive
                                      • 2008
                                      • 45

tankowałem przez pewien czas bio ( do momentu gdy cena sie wyrównała ze zwykłym ON) i postanowiłem w szkodniku wymienic filtr paliwa. operacja prosta jak budowa cepa-wykrecic i odpiac stary filtr zalac nowy paliwem podpiac i wkrecic, ale jak zawsze wystapiły problemy. szkodnik odpalił pochodził 5 min i zgasł, ( w przewodach pojawiło sie powietrze ( miedzy filtrem a pompa) wiec zalałem ponownie filtr pod sufit, zakreciłem i odpalił. 5 min i padł. po godzinie grzebania i sprawdzania układu paliwowego znalazłem przyczyne --- zatkany przewód doprowadzajacy paliwo ze zbiornika do filtra. Znalazłem to wykrecajac "koszyk" w baku i oczyszczajac z mazi która zatkała wlot do przewodu paliwowego.

reasumujac jesli kolega ma podobny problem to proponuje podniesc tylna kanape i wyciagnac "koszyk" sprawdzic czystosc a dodatkowo sprawdzic drożnosc przewodów paliwowych ( prosty sposób to sprezone powietrze tyle ze po podłoczeniu potrzebna bedzie strzykawka do zaciągniecia paliwa z baku)

jesli pomogłem to sie ciesze

pozdr
                                      adamadam

Komentarz

• rafalus
                                        L&K
                                        • 2005
                                        • 1140
                                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Mam ten sam problem przy niskim stanie paliwa auto słabiej odpala ,sprawdzam to jeszcze testuje. Na innych forach też jest poruszany ten problem. Po wymianie świec żarowych i filtra paliwa przestałem szukać. Szkoda pieniędzy na bezskuteczne naprawy.
                                        Teraz zaczynam podejrzewać pompę paliwa lub jakąś nieszczelność choć to drugie wątpliwe. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=292527
                                        Może w takim razie trzeba by dołożyć drugą pompkę jak w artykule powyżej?
                                        nowy cSIMC od Aliego
                                        seryjne 110kM teraz ok ~170kM ARL ,230 wtryski.
                                        Moc potwierdzona w tym roku na hamowni.

półosie seryjne przebieg 273 tyś

Komentarz

• rudi01
                                          Classic
                                          • 2011
                                          • 3

Panowie

W moim autku wystarczyło wymienić oapski zaciskowe na przewodach paliwowych przy filtrze oraz 2 małe O-ringi trójniku w układzie przelewu na filtrze i podziałało.
                                          Powodzenia
                                          Pozdrawiam

Komentarz

Pracuję...