[01] Kontrolka oleju Octavia 1.4 16v 2001 przeb 160 tys

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • czoper
    Classic
    • 2012
    • 3

dzis po raz kolejny sprawdzilem poziom castrola na zimnym i na cieplym.
    (przypominam ze na motulu i na zimnym i na cieplym miarka praktycznie rowno w polowie)

i po nocy castrol byl dolnej granicy miarki (zaraz na kropkami - wiec jeszcze w normie) mialem dolac . ale mowie sprawdze jak po jezdzie.
    i szok

po dogrzaniu do 92 st postawilem go w garazu w tym samym miejscu. mierze poziom. i ponad 3/4 miarki

kolego paolo jak jest lepiej ?
    jak olej na zimno i na cieplo ma ta sama objetosc. czy jak na cieplo sie rozszerza ?
  • papol
    Classic
    • 2010
    • 6

Witam,jestem nowy na forum,mam pytanie w sprawie kontrolki oleju ktora zapalila mi sie na kolor czerwony z sygnalem dzwiekowym. Nie bylo nigdy problemow az do mometu gdy 2 dni temu zrobilem zmiane oleju,filtrow i swiec. Na trasie okolo 300 km juz praktycznie docierajac do celu uslyszalem jakies dziwne terkotanie i zapalila sie kontrolka oleju na czerwono,otworzylem okno i slyszalem prace silnika jak byl by to Diesel.Zgasilem silnik i zapalilem wszystko wrocilo do normy.Potem nie dzialo sie nic. Sytuacja zdarzyla sie w wdrodze powrotnej, najpierw lekkie terkotanie i potem znowu kontrolka oleju.Zgasilem silnik i zapalilem wszystko potem znowu bylo ok.Posprawdzalem w miedzy czasie wszystko i stan oleju jest idealny,silnik suchy,plyn chlodniczy tyle co trzeba. Nie wiem co to moze byc. Mam podejrzenia co do oleju .Prosze o jakies wskazowki.

Ps na trasie jechalem stala predkoscia 130- 140 moze ze 2 razy przekroczylem 150 km/h.

Olej wlalem 10w40 jednak firma oleju nie byla jakas topowa.
    Maly silnik ale duza gleba.

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

na prado podoniej nowy olej wypłukał nagar i zablokował czujni cisnienia oleju . dla pewnosci mozesz podiechac do warsztatu i sprawdzic cisnienie oleju jesli bedzie ok wymiana czujnika załatwi sprawe .tylko przy zakupie nowego dobierz nowy otakich samych parametrach. widze ze jestes z irlandi wiec odpusc sobie tamtejsze warsztaty bo ci powiedza ze pewnie sie silnik sączym .
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• papol
        Classic
        • 2010
        • 6

Zamieszczone przez german81
        na prado podoniej nowy olej wypłukał nagar i zablokował czujni cisnienia oleju . dla pewnosci mozesz podiechac do warsztatu i sprawdzic cisnienie oleju jesli bedzie ok wymiana czujnika załatwi sprawe .tylko przy zakupie nowego dobierz nowy otakich samych parametrach. widze ze jestes z irlandi wiec odpusc sobie tamtejsze warsztaty bo ci powiedza ze pewnie sie silnik sączym .
        Powiedz prosze gdzie taki czujnik sie znajduje??.Sprawdzilem olej dzisiaj rano i jest strasznie czarny,napewno wyplukalo silnik z syfu,jutro zmienie olej jeszcze raz na cos lepszego i kupie czujnik.

Co do mechanikow irlandzkich to nie ma takich,jak juz cos mam do zrobienia to sa sprawdzeni polacy.

Komentarz

• german81
          L&K
          • 2010
          • 1414
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

czujnik jest na głowicy praktycznie na wprost zamka maski .a co do czarnego oleju to norma
          diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• papol
            Classic
            • 2010
            • 6

Dalem juz auto do mechanika,zobaczy co i jak,moze pompa oleju moze panewki,koles zna temat wiec ogarnie.Dzieki za pomoc

[ Dodano: Sob 07 Maj, 11 21:48 ]
            Jesli ktos mial by podobie to powiem ze mechanik zdja miske olejowa i pompe oleju,wyczyscil sprawdzil panewki i teraz wsio jest ok.Pompa byla zapchana syfem z oleju.

Komentarz

Pracuję...