Wziąłem się dziś za wymianę drzwi tylnych prawych w mojej Octavce, jako że nowe drzwi były "gołe" to musiałem przełożyć cały osprzęt, dobrze mi szło aż doszedłem do demontaży zamka. Zamek jest mocowany na 2 śruby typu gwiazdka (nie torx), problem w tym, że nie miałem nasadki do grzechotki typu gwiazdka więc pomyślałem że spróbuję odkręcić śruby torxem. Niestety śruby się wyrobiły i nie można ich już wcale odkręcić Zakupiłem nawet po fakcie nasadkę typu gwiazdka w narzędziowym, ale już nawet tym śrub nie można wykręcić.
Ma ktoś jakiś pomysł czym to odkręcić, bo nie uśmiecha mi się kupować zamka tylko dlatego że nie mogę odkręcić dwóch śrub...
Ewentualnie możesz spróbować użyć dobrych szczypiec..... i złapać za te śruby bo one trochę wystają...... ewentualnie jeżeli drzwi idą na śmietnik to szlifierką zeszlifować śruby i odkręcić kluczem
Koledzy, może ktoś podpowiedzieć, ja wymontować zamek tylnych prawych drzwi. Centralny raz zamyka, innym razem nie otwiera tych drzwi, podejrzewam tzw, zimne luty. Demontaż tapicerki juz opanowałem, teraz nie bardzo wiem jak wymontować zamek i czy do lutowania rozkręca się tylko obudowę, czy może trzeba na coś uważać, żeby coś się nie rozsypało.?
makaroniarz76, Szyba musi być podniesiona. Zdejmujesz tapicerkę, folię głuszącą, odpinasz cięgno od klamki wew. Później wymontować musisz klamkę zewnętrzną, w tym celu musisz odkręcić dwie śruby przy blokadzie zamka (mechaniźmie) i wyjdzie zamek sprytnym ruchem BTW. Wpadaj na spoty w Tarnowie.
VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
Jeżeli post okazał się pomocny kliknij
alxxx dziękuję za podpowiedź, jak nabiorę chęci to się wezmę za ten zamek. Na spota chętnie wpadnę, jak tylko będzie w okolicy. Z wolnym czasem trochu krucho, bo pracuję w ciągłych rozjazdach, teraz jestem na zwolnieniu do 17.03, ale mam nadzieję że kiedyś wstrzelę się w termin. Pozdrawiam.
Komentarz