witam
wiem że temat spryskiwaczy pojawil się ale...w innej konfiguracji
miałem leona !M i wiem jak to powinno być
a ja teraz kupiłem octavkę II ambient z 2007 roku i...
mam spryskiwacze ale nie działają
wiem że przełącznik świateł powinien być włączony i tak mam ale i tak nie działają
trzymałem długo wycieraczki i nic- nie wysunęły się i nic nie poleciało
gdzie szukać i co?
proszę o ewentualne linki lub sugestie za ktore dziękuję
i sorki jeśli coś przeoczyłem na forum
zeby spryski zadzialaly to wlacz swiatla
jezeli dalej nic kolego sprawdz czy na szybe przednia leci plyn jak tak to bezpiecznik i przekazniki sa ok
to sprawdz czy wogole w twojej wersji jest sprysk lamp moze byla po dzwonku i ktos kupil taki zderzak a nie podlaczyl go
ostatnie wyjscie jest takie moze pompka od sprysku jest zatkana albo padla podmien pompki i sprawdz
Skoda Forever jednak
Vw Golf I II III
Opel Omega C
Peugeot 206 HDi
Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
Skoda Octavia II FL RS kombi
zeby spryski zadzialaly to wlacz swiatla
jezeli dalej nic kolego sprawdz czy na szybe przednia leci plyn jak tak to bezpiecznik i przekazniki sa ok
to sprawdz czy wogole w twojej wersji jest sprysk lamp moze byla po dzwonku i ktos kupil taki zderzak a nie podlaczyl go
ostatnie wyjscie jest takie moze pompka od sprysku jest zatkana albo padla podmien pompki i sprawdz
płyn na szybe leci i to dość intensywnie na tylną szybę też podaje
więc pozostaje jak piszesz sprawdzenie pompki
smarowanie moze i pomoze wez wysun sprysk i moze lekko olejem albo smarem :roll:
Skoda Forever jednak
Vw Golf I II III
Opel Omega C
Peugeot 206 HDi
Vw Golf V 1,9 tdi 90 koni
Citroen C5 2.0 Hdi Audi A8 2001 D2 3.3 TDi
Skoda Octavia II 2005 elegance kombi
Skoda Octavia II 2009 FL 1.9 TDi
VW Golf VI 2011 1.6 Tdi
Skoda Octavia II FL RS kombi
johny111, a może, obok tego co już powiedzieli koledzy, ktoś sobie je najzwyczajniej wyłączył vagiem bo, np żarło za dużo płynu w zimie a efekt czyszczenia co najmniej marny- choc oczywiście mam świadomośc, że statystyka nie jest w tym przypadku po mojej stronie :szeroki_usmiech .
Generalnie przy pustym zbiorniku bańkę 5l płynu powinieneś wlać, jeżeli nie to mogła być jakaś rzeźba, takom mam koncepcjem
johny111, a może, obok tego co już powiedzieli koledzy, ktoś sobie je najzwyczajniej wyłączył vagiem bo, np żarło za dużo płynu w zimie a efekt czyszczenia co najmniej marny- choc oczywiście mam świadomośc, że statystyka nie jest w tym przypadku po mojej stronie :szeroki_usmiech .
Generalnie przy pustym zbiorniku bańkę 5l płynu powinieneś wlać, jeżeli nie to mogła być jakaś rzeźba, takom mam koncepcjem
z tego co się zorientowałem to:
1. jest ustawiona jakaś sekwencja na spryskiwacze / na szybę a potem co któryś na światła - albo po określonym czasie albo co 15 naciśniecie spryskiwania szyb- może ktoś wie jak sa ustawienia fabryczne i jak to zmienić? -pewnie Vagiem
2.jak jest zbyt mało płynu to też może nie wyrzucać na spryskiwacze bo jest zbyt małe ciśnienie
no chyba że jeszcze jest inna możliwość
po dzwonku nie był więc...powinno działać a nie zauważyłem czy tak jest a nie chciałem wywalac płynu na 17 prób
na problem nie wracającego spryskiwacza - smarowanie i kilka prób ( nie trzeba czekać, wystarczy wyłączyć zapłon na zapalonych światłach i każde pierwsze idzie na reflektory)
u mnie po 6-8 razach schował się do końca.
jest mały myk w spryskiwaczach i wycieraczkach w 02 - JAK MASKA JEST OTWARTA NIC NIE DZIAŁA
Nabytek w 04.2010 r czyli 2,0 TDI.
Po drodze Verso 2,0 D4D, Auris 1,6 Velmatec
A teraz jest 1,4 TSI z 2012
na problem nie wracającego spryskiwacza - smarowanie i kilka prób ( nie trzeba czekać, wystarczy wyłączyć zapłon na zapalonych światłach i każde pierwsze idzie na reflektory)
u mnie po 6-8 razach schował się do końca.
jest mały myk w spryskiwaczach i wycieraczkach w 02 - JAK MASKA JEST OTWARTA NIC NIE DZIAŁA
spoko, ja wsadzam paluchy i go wyjmuje na żywca, wychodzi bez problemu, będe go musiał przesmarować w weekend :szeroki_usmiech
W O2 producent raczej tego nie zmienił. Ja ostatnio pisałem co miałem u siebie w O1. Otóż poprzedni właściciel pod wtyczkę przy bańce podłożył sobie kawałek gąbki - efekt był taki, że wtyczka była założona, ale nie do końca -> spryski reflektorów były odłączone od zasilania.
Komentarz