ECON

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • piterqZG
    Classic
    • 2012
    • 5

ECON

zamiast wyklepywac po prostu zaprawic tak jak pisalem.
    kazde kolejne klepanie zginanie . powoduje to ze lakier i metal pracują . a w tym przypadku im mniej pracuja tym lepiej
    nawet jesli nie masz warunkow to trzeba bylo wziac mokra scierke . wytrzec syf . zalac bitexem i gitara. bylo by lepiej niz to co zrobili
  • ggag1aggg1
    Ambiente
    • 2011
    • 164
    • Octavia II combi (1Z5)
    • BSE 1.6 MPI 102 KM

ECON

Witam szukałem już tematów o tym problemie ale nic nie znalazłem podobnego do mojego , chodzi o to że dzis jadac samochodem octavia 1 1.9 Tdi 110 km AHF włączyłem opcje Econ i coś strasznie zaczeło trzec i szumiec w okolicy sprężarki , dodam ze jak włącze AUTO to pracuje normalnie i chlodzi równiez dobrze, taki przypadek miałem pierwszy raz może pomoże to ze dzis jeżdziłem w strasznej ulewie może to woda jest przyczyna? narazie boje sie używac opcji econ bo nie wiem co to moze byc . prosze o pomoc

Komentarz

• german81
      L&K
      • 2010
      • 1414
      • Octavia II combi (1Z5)
      • AUQ 1.8 20VT 180 KM
      • BZB 1.8 TSI 160 KM

z tego co opisujesz to moze wkazywac na koniec łozyska sprzegła kompresora
      diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• ggag1aggg1
        Ambiente
        • 2011
        • 164
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

Z czym to sie wiąże? wystarczy wymienic tylko to łozysko czy trzeba wymienic sprężarke?

Komentarz

• 13karolss
          Ambiente
          • 2010
          • 199

hmm mialem cos podobnego w tym ze jak wloczalem econ z max 2 razy to woglole climatronik mi wariowal obroty max potem min :shock: hmm i jakos tydz potem zajechalem do warsztatu i mi mechanik od klimy tlumaczy ze mam do wymiany tarcze od sprzegielka sprezarki klimatyzacji, czemu ??? podobno one dziala jak jakis elektromagnez ktory wspolgra z ze sprezarko i tam puszczal jakis docisk sprzegieleka ktory jest zamocowany na na jakims gwincie ktory moze sam sie odkrecic i co s tam cos tam juz zapomnialem jak on ladnie mi wyjasnial - ale potem klima juz dobrze dzialala i auto i econ :P
          karol - człowiek który zostal papierzem

Komentarz

• Evil
            Rider
            • 2009
            • 721

ggag1aggg1, miałem identyczną sytuację i to jeszcze na wyjeździe podczas wakacji.
            U mnie problem leżał w krzywym wieloklinie w sprężarce i sprzęgle klimatyzacji.
            Sprężarka z sprzęgłem jest połączona na wieloklinie (plus elektromagnes - ale mniejsza o to w tym przypadku), który w moim przypadku był krzywy (wieloklin). Od krzywego wieloklina, na sprzęgle ten wieloklin się zeszlifował. Przy przełączeniu z AUTO na ECON sprzęgło zaczęło się ślizgać po tym wieloklinie i to był ten hałas.
            U mnie mechanik próbował to ratować wymianą sprzęgła klimatyzacji (ok 200zł z robocizną) ale nic to nie dawało - po 3miesiącach znowu hałas.
            Zajechałem do znajomego mechanika w ASO i wymieniłem sprężarkę klimatyzacji - problem zakończony

U mnie czasami też podczas gaszenia silnika ten dźwięk się na chwilę pojawiał.

O2 1,9 BXE+ 143KM/312Nm

Komentarz

Pracuję...