Stuka z przodu

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lukanio
    Classic
    • 2012
    • 3

Stuka z przodu

kropeck, skontaktuj się z nokius on nam załatwiał ledy do o2 fl
  • g_jetson
    Classic
    • 2011
    • 32

Stuka z przodu

Witam. Od jakiegoś czasu puka mi coś z przodu podczas przejeźdzania przez poprzeczne nierówności. Macane były koła i wyszedł tylko lekki luz na łożysku. Czy łożysko może stukać? Z tego co wiem to huczy jak się kończy. Co jeszcze może pukać z przodu? Magiel dokręcony, gumy wahaczy i śruby sprawdzone - są OK. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie?

Komentarz

• bastard
      Classic
      • 2010
      • 14

miałem podobny objaw, nic nie huczało ale podczas ogledzin w warsztacie okazało się że luz na kole był bardzo duży i łożysko było zatarte, proponuje wymienić łozysko.

Komentarz

• mobi65
        Rider
        • 2009
        • 291

Zamieszczone przez bastard
        miałem podobny objaw, nic nie huczało ale podczas ogledzin w warsztacie okazało się że luz na kole był bardzo duży i łożysko było zatarte, proponuje wymienić łozysko.
        sprawdz gumy stabilizatora

Komentarz

• Northeusz
          RS
          • 2010
          • 1677
          • Octavia I (1U2)
          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Re: Stuka z przodu

Zamieszczone przez g_jetson
          Witam. Od jakiegoś czasu puka mi coś z przodu podczas przejeźdzania przez poprzeczne nierówności. Macane były koła i wyszedł tylko lekki luz na łożysku. Czy łożysko może stukać? Z tego co wiem to huczy jak się kończy. Co jeszcze może pukać z przodu? Magiel dokręcony, gumy wahaczy i śruby sprawdzone - są OK. Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie?
          Sprawdziłbym jeszcze, czy aby sprężyna nie pękła.
          Pozdrawiam
          Northeusz

Komentarz

• Udesky
            RS
            • 2007
            • 1692
            • Octavia I (1U2)
            • AHF 1.9 TDI VP 110 KM

Sprawdź jeszcze końcówki drążków i same drążki kierownicze. U mnie takie stuki wynikało z luzów na nich. Z lewej padła końcówka, a z prawej stuka drążek. Luz na kole też jest wyczuwalny.
            W Polsce nie ma kryzysu.
            Kryzys jest w państwach, w których kiedyś był dobrobyt.

Komentarz

• Le-Ce
              L&K
              • 2010
              • 1313
              • Octavia I (1U2)
              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Hej!
              Podłączę się pod temat, bo wyszukiwanie mego przypadku, nie doprowadziło mnie do obcięcia palców, a do stanu w którym sam se, chyba je odgryzę!
              Znarowiła się cośkolwiek ma Adela, bowiem zaczęło jej terkotać z przodka i raczej lewej stronie. Objawia się to przy jeździe, ale tylko na luzie i prosto. Nie może być to związane z przegubami, choć sam dźwięk mógłby świadczyć o tym. Jednakże nie jest to przyczyną hurgotu, bo przy skręcie w lewo czy prawo, poprawna cisza nastaje! Przy jeździe na biegu cisza jak w rodzinnym grobie i nie zależnie od szybkości! Podejrzewałem łożysko piasty i profilaktycznie zostało wymienione. Okazało się, że sfatygowanym było, lecz nie przyczyną wkurzającego mnie zjawiska. Podniesiona na żabie z lewej i prawej strony ponoć milczała na biegach i skręcaniu kierą, Zatem cuś innego ją boli? Tylko co?
              Moja ADELA

http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=58788

i jej najlepszy wynik 15,75 l/ 100km

Komentarz

• paulob1
                Rider
                • 2008
                • 470
                • Octavia I (1U2)
                • BFQ 1.6 MPI 102 KM

Le-Ce, sprawdź cały układ kierowniczy d drążkami, końcówkami, maglownicą.
                Tylko przy jeździe na wprost na luzie na ten układ działają minimalne naprężenia i mogą być stuki wynikające z luzów.Przy przyspieszaniu układ jest ściskany, przy hamowaniu rozciągany(w sensie działania sił), podczas skrętu to już sam pewnie wiesz.Pozdro.

Komentarz

• Le-Ce
                  L&K
                  • 2010
                  • 1313
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zawiecha jest ok!
                  Ewidentnie dźwięk nie powstaje na skutek nierówności, tylko wydaje go jakiś element związany z obrotami. Wydawało mi się, że to przegub wewnętrzny, co prawda, jeden suchy posmarowano, został jeszcze drugi. Nie zmieniło to postaci rzeczy. Mam niejasne przeczucie, że to związane jest ze skrzynią biegów. To już niestety poważniejsza zabawa i pewnikiem droższa
                  Moja ADELA

Komentarz

• paulob1
                    Rider
                    • 2008
                    • 470
                    • Octavia I (1U2)
                    • BFQ 1.6 MPI 102 KM

W takim razie pasuje tylko dla pewności odłączyć przeguby od skrzyni i posłuchać czy nadal hałasuje.

[ Dodano: Nie 29 Maj, 11 10:08 ]
                    Z tego co wiem to już samo wyjęcie i włożenie skrzyni u byle paproka, to koszt rzędu 400-500 zeta, więc może lepiej mieć pewność (?)

Komentarz

• Le-Ce
                      L&K
                      • 2010
                      • 1313
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Paulob1, dzięki za zainteresowanie!
                      Sprawa się wyjaśniła. Przyczyną hurgotania, były przeguby wewnętrzne, były poprostu suche. Nasmarowane i Adela śmiga jak młódka! Co mnie osobiście bardzo cieszy!
                      Moja ADELA

Komentarz

Pracuję...