Elektryka - kontrolki na desce rozdzielczej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • krzysiekTDI
    Classic
    • 2009
    • 3

Panowie walcze caly dzien. Jak do cholery przepchaliscie ten kabel? Niby za pompa ABS na scianie grodziowej jest przejscie. Chyba jest chociaz go nie widze, ale jest ono zapewne super uszczelnione.Jak to rozwiazaliscie?

Druga sprawa to mam problem z pinem we wtyczce ABS. Nie wiem ktorego pinu mam uzyc. Mam oryginalna wiazke z O2 elegance my2008 DSG (nie wiem jaka byla pompa czy 60 czy 70) i pin byl wlozony w pozycje 41.
    Samochod w ktorym to montuje to rowniez 02 Elegance MY2008 DSG. Wedlug waszej rozpiski dsg to pin 27.

Na tej stronce tuarega tez proponuja pin 41. Swoja droga nie kumam. Mamy 3 opcje:
    MK70=>pin 7
    MK60 manual lub DSG=>pin 27
    MK06 Automat=>pin 41

Przeciez do cholery nie bylo O2 w automacie tylko zawsze byly DSG wiec czemu w tej wiazce ktora mam (napewno z O2 DSG) kabelek fioletowy byl w pinie 41 Tak jak w tuaregu?

Ostanie pytanie. Po podpieciu 3 kabli do ESP widze ze przycisk SET jest znacznie gorzej podswietlony od tego ESP. Od czego moze to zalezec?
  • JudgeTrampek
    Classic
    • 2007
    • 30

Problem: zgasły kontrolki oświetlenia, non-stop działa kontrolka niezamkniętych drzwi, wentylator
    Octavia II 1,9 TDI, 2007 r.

Może opiszę sytuację. Coś strasznie piszczało w tylnym prawym kole. Octa na boczek, lewarek, zdjęcie koła, stuk - puk i z pomiędzy blachy a tarczy wypadł mały kamyczek... Zadowolony zakładam koło, wsiadam do samochodu, przekręcam kluczyk - odpalam. świeci się kontrolka niezamkniętych drzwi. Ok. wysiadam sprawdzam, wszystko zamknięte... wzruszam ramionami, w końcu śpieszę się do pracy a tu korki itd. 2 km dalej i jakieś 15 minut później (przypominam o korku) wrzucam kierunek a tu nic. żaden wskaźnik świateł na desce rozdzielczej się nie świeci i nie słychać takiego dźwięku "pyk-pyk", który zazwyczaj jest obecny przy działaniu kierunkowskazów.

Znów na pobocze - wysiadam - światła działają (z zewnątrz). Tył, przód, kierunkowskazy ale dalej nic nie widać na desce rozdzielczej. Wyłączyłem, czekam. Odpalam - kontrolki "silnika" działają prawidłowo. Zapalają się wszystkie - po czym - tak jak zawsze gasną w odpowiedniej kolejności... Kontrolka drzwi dalej świeci. przekręcam światła, kierunkowskazy światło w środku, radio, klima - działa - ale na desce rozdzielczej nic (tak jakby górna część wysiadła). Dodatkowo, zaraz po przekręceniu kluczyka (bez odpalenia) słychać, że uruchamia się wentylator. Nie wiem czy działało podświetlenie deski bo było pełne słońce i nie zwróciłem na to uwagi.

Przejechałem jeszcze 10 km w ten sposób - samochód zachowywał się normalnie - nie było żadnych dziwnych dźwięków (poza wentylatorem, który non-stop działał), nie było spadków mocy (nie odczułem nic takiego) - światła działały (sprawdzałem w odbiciu innych samochodów). Dojechałem na parking i zostawiłem na parę godzin.

Wieczorkiem podchodzę, wsiadam przekręcam kluczyk i wszystko ok. Nic, żadnych kłopotów. Wszystkie wskaźniki działają prawidłowo, wiatrak bezproblemowo. To było kilka dni temu a samochód jeździ dzień w dzień robiąc obecnie po 100 km dziennie.

Sytuacja jednorazowa. Ktoś kiedyś się z czymś takim spotkał?

Gdzieś kiedyś czytałem, że w progach Octy zbiera się woda, Czy podniesienie samochodu z prawej strony mogło spowodować zalanie jakichś kabli? Taka teoria, bo drugi raz samochodu nie odważyłem się podnieść
    Z drugiej strony samochód w garażu (mała wilgoć), dzień był słoneczny i nie było kałuż, więc nic nie mogło się zalać spod spodu...

Jeden ze znajomych mechaników mówi coś o masie ale nie chce podjąć się sprawdzenia. Może macie jakieś pomysły?

Pozdrawiam. JT.

Komentarz

• krzynol
      RS
      S_OCP Member
      • 2007
      • 10996
      • Superb II combi (3T5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
      • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

a nie było coś z licznikiem po nagrzaniu?
      czy coś w maxidocie?
      były takie wątki
      tylko, że ty nie masz maxidota, jeśli ci się pali lampka?
      ->Usługi elektroniki/małej mechaniki VAG, usługi IT
      ->Superb 2FL CFGB DSG 4x4 Platinum+
      poprzednie modele:
      ->O2FL CFHC DSG Elegance+ 2016-2020
      ->O2 BKC+ARL 4x4 Adventure+ 2010-2016
      O1FL ASV Ambiente Ice 2003-2010 VW Golf 3 AAZ Classic 2000-2003

Komentarz

Pracuję...