[O1] Usterki amatora-nowincjusza octavi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • markol123
    Classic
    • 2012
    • 2

Sprawdziłem węże od chłodnicy nie są mocno twarde (normalne), płyn chłodzący jest ok klarowny, jak mogę odpowietrzyć układ chłodzący nie wylewając płynu całkowicie ? może to wina zapowietrzenia.??
  • Bartekkkk
    Classic
    • 2011
    • 5

Witajcie, mam kilka usterek bardziej optycznych więc nie wiem czy w dobrym miejscu założyłem ten temat, ale niech będzie. W razie czego proszę o przeniesienie. Zacznijmy od urwanych zaczepów od podłokietników tylnych pasażerów i przednich. Co zrobić, aby przedni podłokietnik sam się nie otwierał, gdy jest w pozycji pionowej? Tak samo z tylnym, co tam dokleić, żeby ten zaczep trzymał? Do tego dochodzi brak bocznego plastiku, który maskuje ten srebrny mechanizm, który opuszcza i podnosi podłokietnik. Jest to gdzieś do kupienia, ten jeden element. I na koniec zostało mocowanie KUDA do telefonu, jak to wyciągnąć, ponieważ przy przykręceniu cb radia, haczy o radio co uniemożliwia pełne otworzenie schowka. Gdy odkręciłem tą mocującą śrubę to tak jakby miało jakiś zaczep w desce rozdzielczej, wsadzone pomiędzy te szpary. Dzięki za wszystkie odpowiedzi. Poniżej zamieszczam zdjęcia tych defektów. Pozdrawiam Bartosz!

Komentarz

• wojtek1982
      Ambiente
      • 2009
      • 108

Co do demontażu telefonu, to przede wszystkim odkręć to ramię od tapicerki a następnie zdemontuj plastik, który idzie wokół radia i sterowania nawiewem, powoli i delikatnie pociągnij go do siebie. Potem weź torxa i odkręć śrubę która mocuję kawałek blaszki metalowej, która to z kolei trzyma dodatkowo stację dokującą. Co do pozostałych awarii to proponuję po prostu zakupić pojedyncze plastiki na allegro albo poszukać całego podłokietnika. Jak pomogłem to się nie powstrzymuj przed kliknięciem "pomógł"

Komentarz

• leff
        Elegance
        • 2004
        • 862

zamek do podlokietnika przedniego mozna normalnie dokupic jesli nie sa wyrwane mocowania - koszt ok 70 PLN

czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel

Komentarz

• alfee
          RS
          S_OCP Member
          • 2007
          • 2583

Zamieszczone przez leff
          zamek do podlokietnika przedniego mozna normalnie dokupic jesli nie sa wyrwane mocowania - koszt ok 70 PLN
          Ale trzeba się zastanowić, czy to ma sens. Bo tak naprawdę ten zatrzask nie jest potrzebny do niczego.
          Alfee
          Ford Mondeo MKIII kombi Duratec HE 1.8 16V + LPG
          Kawasaki ER5 :-)

Komentarz

• tomus7
            RS
            • 2010
            • 1896
            • Peugeot

od wyboru do koloru
            http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1956# i jeszcze od skody
            ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
            http://www.bunkry.pl/pl/index.html
            a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
            http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
            Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• phoneman
              RS
              • 2008
              • 3374
              • Octavia I (1U2)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez leff
              Ja kupowałem za 35 zł

[ Dodano: Sro 01 Cze, 11 07:10 ]
              Zamieszczone przez alfee
              Ale trzeba się zastanowić, czy to ma sens. Bo tak naprawdę ten zatrzask nie jest potrzebny do niczego.
              Ma sens bo się wyłamują zawiasy klapki
              .

Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k

Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów

Komentarz

• alfee
                RS
                S_OCP Member
                • 2007
                • 2583

Zamieszczone przez phoneman

Czemu brak zatrzasku ma powodować wyłamanie zawiasów?
                Alfee

Komentarz

• Bartekkkk
                  Classic
                  • 2011
                  • 5

Zamieszczone przez wojtek1982
                  Co do demontażu telefonu, to przede wszystkim odkręć to ramię od tapicerki a następnie zdemontuj plastik, który idzie wokół radia i sterowania nawiewem, powoli i delikatnie pociągnij go do siebie. Potem weź torxa i odkręć śrubę która mocuję kawałek blaszki metalowej, która to z kolei trzyma dodatkowo stację dokującą. Co do pozostałych awarii to proponuję po prostu zakupić pojedyncze plastiki na allegro albo poszukać całego podłokietnika. Jak pomogłem to się nie powstrzymuj przed kliknięciem "pomógł"
                  Dzięki bardzo, zaraz pójdę do auta i się tym zajmę, choć szkoda tego całkowicie usuwać, spróbuje to jakoś przesunąć, żeby mocowanie od cb radia dobrze przylegało.

Zamieszczone przez tomus7
                  http://allegro.pl/listing.php/search?sg=0&string=pod%C5%82okietnik+skoda
                  od wyboru do koloru
                  http://www.skodaczesci.pl/oferta/czesc.php?id=1956# i jeszcze od skody
                  Odpada, prawie 300zł to zbyt dużo, tym bardziej, że on działa, tylko nie ma plastiku, który zasłania lewą część mechanizmu.

Zamieszczone przez leff
                  Ja kupowałem za 35 zł

[ Dodano: Sro 01 Cze, 11 07:10 ]
                  Zamieszczone przez alfee
                  Można prosić o namiary do tego zamka za 35zł?

Komentarz

• phoneman
                    RS
                    • 2008
                    • 3374
                    • Octavia I (1U2)
                    • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Bartekkkk,
                    Można prosić o namiary do tego zamka za 35zł?
                    ASO Skoda w Rzeszowie Wiec nie powinno być dużych różnic w ASO we Wrocławiu :idea:

Zamieszczone przez alfee
                    Czemu brak zatrzasku ma powodować wyłamanie zawiasów?
                    Bo w O1 tak jest. Po prostu konstrukcja klapki . A tu jest temat o O1
                    .

Komentarz

• alfee
                      RS
                      S_OCP Member
                      • 2007
                      • 2583

Bo w O1 tak jest. Po prostu konstrukcja klapki .

Nadal nie odpowiedziałeś.
                      wiem jaka jest budowa klapki w podłokietniku i zatrzask nie ma najmniejszego związku z łamaniem zawiasów.

A tu jest temat o O1
                      wiem o czym jest temat. Czego to stwierdzenie miało dotyczyć?
                      Alfee

Komentarz

• phoneman
                        RS
                        • 2008
                        • 3374
                        • Octavia I (1U2)
                        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

alfee, Szkoda ciągnąc temat. Niestety nie wiem po co się pytasz. Bo widziałem w niejednej O1 Wyłamane zawiasy klapki bo się komuś nie chciało zamka naprawić
                        .

Komentarz

• alfee
                          RS
                          S_OCP Member
                          • 2007
                          • 2583

alfee, Szkoda ciągnąc temat. Niestety nie wiem po co się pytasz. Bo widziałem w niejednej O1 Wyłamane zawiasy klapki bo się komuś nie chciało zamka naprawić

Widzisz... miałem kiedyś też O1 i też miałem wyłamany zatrzask i też miałem wyłamane zawiaski ale ni cholery nie mam pojęcia jak brak zatrzasku miałby wpłynąć na wyłamanie zawiasów. One pękają z zupełnie innej przyczyny. A jak napisałeś, że pękają od braku zatrzasku, to po prostu chcę się dowiedzieć w jaki sposób to się dzieje. Bo może jednak się mylę.
                          Alfee

Komentarz

• phoneman
                            RS
                            • 2008
                            • 3374
                            • Octavia I (1U2)
                            • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez alfee
                            może jednak się mylę.
                            Właśnie tak jest. Pękają bo klapka przesuwa się na boki bo nie jej z przodu nie trzyma. Dlatego popyt na klapki jest ogromny i to nie tylko w skodzie ale w całej grupie VAG z tym podłokietnikiem, tym bardziej że nie wystepuja jako osobna część. Mam nadzieję że udało mi się wyjaśnić jak że trudny do zrozumienia aspekt klapki podłokietnika do O1. Miałem popsuty materiał i dogłębnie przestudiowałem temat klapki.
                            .

Komentarz

• Bartekkkk
                              Classic
                              • 2011
                              • 5

Dziękuje gorąco ! Cb zamontowane, nie zdejmowałem tego skórzanego panelu od telefonu, bo w te wąskie wejście można wsadzić jakiś telefon ale i tak do wtyków nie pasuje, ale to się kiedyś naprawi. 2 Sprawa ten nieszczęsny podłokietnik przedni, w ogóle nie wiem gdzie ten zamek się znajduję i jak to wygląda, można by dostać jakieś zdjęcie jak to u kolegów wygląda? Muszę podjechać na jakieś szroty i poszukać tego bocznego plastiku w podłokietniku. Wczoraj również patrzyłem jak w wersji domowej zrobić taki haczyk, który się wyłamał również w zamku w podłokietniku, ale w tylnym. Dzisiaj znowu się tego podejmę. Pozdrawiam gorąco, Bartosz !

Komentarz

• alfee
                                RS
                                S_OCP Member
                                • 2007
                                • 2583

Pękają bo klapka przesuwa się na boki bo nie jej z przodu nie trzyma.

Za trzymanie boczne odpowiedzialne są te plastikowe wypustki po bokach przycisku a nie sam przycisk. One nie pozwalają klapce poruszyć się na boki. Może miałeś je też wyłamane, że klapka ci się ruszała na boki i dlatego wyłamywałeś zawiasy.

Widać dobrze te wypustki na zdjęciu trzecim w poście Bartekkkk,
                                Alfee

Komentarz

• Voit
                                  Elegance
                                  • 2010
                                  • 816

Zamieszczone przez alfee
                                  Pękają bo klapka przesuwa się na boki bo nie jej z przodu nie trzyma.

Za trzymanie boczne odpowiedzialne są te plastikowe wypustki po bokach przycisku a nie sam przycisk. One nie pozwalają klapce poruszyć się na boki. Może miałeś je też wyłamane, że klapka ci się ruszała na boki i dlatego wyłamywałeś zawiasy.

Widać dobrze te wypustki na zdjęciu trzecim w poście Bartekkkk,
                                  Panowie, w temacie wpływu braku zatrzasku na wyłamywanie zawiasów w pokrywie podłokietnika w OI, to wygląda tak, że jeśli pokrywa nie jest zamykana zatrzaskiem, to po postawieniu do pionu całego podłokietnkia pokrywa samiostnie otwiera się w kierunku tylnej kanapy i opada z impetem, który wyłamuje kołeczki, na ktorych pracują zawiasy.
                                  Stąd właśnie zależność pomiędzy brakiem zatrzasku a wyłamanymi zawiasami pokrywy podłokietnika OI.
                                  ...Mam nadzieję, że pomogłem rozwiać Wasze watpliwości.
                                  :wink:

Podłokietnik używany można trafić na allegro za +/- 100 pln, z pokrywą zawiasami i zatrzaskiem.
                                  Pasuje od Passata B5, tylko wtedy nie zgadza się kolor i faktura tapicerki.
                                  Ale przełożenie tapicerki to tylko chwila pracy.

Komentarz

• alfee
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 2583

Zamieszczone przez Voit
                                    Mam nadzieję, że pomogłem rozwiać Wasze watpliwości.

8)
                                    Alfee

Komentarz

Pracuję...