[O2] Problem..... nie wiem z czym .....
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
[O2] Problem..... nie wiem z czym .....
hej,
nie wiem co to jest za część ani do czego służy...
zaznaczony element poluzował mi się chyba i na wolnych obrotach strasznie łomocze. czy ktoś może objaśnić co to jest i jak to naprawić.
zdjęcie nie jest z mojej skody ale poglądowe może być
Załączone plikiPozdrawiam
Pepet
-
-
jesli to jest to co zaznaczyłes to jest napinacz paska wielorokowego .co do naprawy to tylko sie wymienia ,ale nie zawsze napinacz jest do wymiany czesto sie zdarz ze sprzegieło na alternatorze sie zatrze to wtedy napinacz tez chałasuje wiec sprawdz czy sprzegiełko nie umarłodiagnostyka vag 602-614-253
Komentarz
-
thx
a jakaś podpowiedz jak mogę to sprawdzić ?
czy to robota do zrobienia czy lepiej wylądować w warsztacie ?Pozdrawiam
Pepet
Komentarz
-
do zrobienia, jeśli tylko odkręcisz sprzęgiełko
Komentarz
-
-
jak na wolnych obrotach lekko skacze pasek, to może być i napinacz i sprzegiełko. aby sprawdzić czy to sprzęgielko alternatora to na wolnych obrotach włącz np. klime + światła, powinno wtedy glosniej hałasować i pasek bardziej latać. Jeżeli tak sie nie dzieje tzn po włączeniu dodatkowego obciażenia nic sie nie zmienia, to znaczy , że do wymiany napinacz paska . Przerabiałem to juz u siebie. Napinacz sam spokojnie wymienisz, natomiast ze sprzegiełkiem to musisz mieć specjalny klucz, jeżeli to sprzegiełko to uważam , że natychmiast trzeba robic, bo jak ci sie zatrze to zerwie pasek. Jak cos to pytaj.
Komentarz
-
Dzięki,
w takim razie zaraz sprawdzę jak się zachowuje.
Jeżeli okaże się tylko napinacz... można prosić o info jaki najlepiej kupić oraz jak się zabrać do wymiany ??Pozdrawiam
Pepet
Komentarz
-
najpierw sprawdz co i jak, potem daj znać , jak cos to nawet dzwoń 501 280 008 Pozdrawiam mariusz
Komentarz
-
ok,
wygląda iż napinacz, po włączeniu odbiorników prądu (klima, światła, ogrzewanie szyby) nie było znaczącej różnicy.
udało się wymontować napinacz po odkręceniu alternatora
teraz szukam do kupienia żeby jeszcze dziś założyć.Pozdrawiam
Pepet
Komentarz
-
-
hej, dzięki
już po bólu, w sumie nie było tak źle
teraz pytanie, po zamontowaniu nowego napinacza jest dużo ciszej ale raz na jakiś czas zdarzy się takie lekkie "pstrykanie" metaliczne...... czy tak ma być czy jednak sprzęgiełko do roboty ??Pozdrawiam
Pepet
Komentarz
-
dokładnie tak jest, sprawdziłem bez klimy i jest OK
dziękuję wszystkim za pomoc i informacje !!Pozdrawiam
Pepet
Komentarz
Komentarz