Zamieszczone przez mati160
[O1] smrodek z klimy
Zwiń
X
-
[O1] smrodek z klimy
Witam,
mam kłopot z zapaszkiem z klimy (smród mokrego kurzy), poradźcie co zrobić ?
Jak odpalam wentylację lub klimę to przez kilka minut śmierdzi potem przestaje i tak za każdym razem.
Co zrobiłem:
1. wymiana filtra na węglowy
2. czyszczenie chemiczne klimy (pomogło na parę dni)
3. ozonowanie 13g/h przez 30 min (pomogło na parę dni)
4. wyczyszczony wentylator - skrzydełka były zakurzone
5. po demontażu wentylatora chłodnica i komora czysta (brak błotka, było tylko lekko zakurzone - to co widoczne od strony wentylatora)
Dodatkowo - obserwacja kapania wody pod samochodem - na postoju nie kapie, woda gdzieś się wylewa z klimy podczas hamowania. Podejrzewam że odprowadzenie skroplin jest zatkane albo nie działa prawidłowo. Jak można to sprawdzić i gdzie się to znajduje, nigdzie nie widzę żadnej rurki odprowadzającej wodę z klimy (foto, schemat).
Poradźcie co zrobić, lub podajcie namiary na serwis który sobie z tym poradzi (nie ASO)
-
-
.
Jeżeli moja odpowiedź okazała się pomocna, wciśnij "Pomógł" k
Polecam Szybkie pożyczki Rzeszów oraz Tanie ubezpieczenia OC Rzeszów
Komentarz
-
-
To był błąd. Nie stosuje się pianki w nawiewy.
Sam pracuje w warsztacie gdzie zajmujemy się klimatyzacją i ich obsługą. Bardzo często pianka powoduje, że elementy ruchome w klimatyzacji przestaja pracować i śmierdzi.
Skoro to nic nie pomogło to polecam środek który wstawia się do auta na 10 min i auto chodzi na obiegu wewnętrznym...
Wczoraj miałem Golfa 4 po czyszczeniu wymianie filtra i ozonowaniu. Niestety w aucie nadal śmierdziało.
Środek o zapachu mięty Podałbym linka ale nie mogę znaleźć w necie. Gdybyś potrzebował śmiało pisz...511 120 506 naprawa wzmacniaczy, radioodtwarzaczy. Montaż CAR AUDIO (kuj-pom)
Komentarz
-
-
wczoraj zapodałem właśnie taki spray plaka przez 10 min, po wietrzeniu przez noc (uchylone szyby w garażu) nawet całkiem przyjemny zapach, za kilka dni będę wiedział jak podziałało
a czy ktoś wie gdzie jest ten odpływ wody, bo się zastanawiam czy przez niego nie wcisnąć pianki o ile będzie drożny z drugiej strony chłodnicy (chyba parownika)
DCA: nie psikałem pianki na wentylator, chyba że myślisz o innych elementach ruchomych
Komentarz
-
Komentarz