Witam,
moja Octavka od pewnego czasu dosyć poszarpuje. Szarpanie to pojawia się, gdy lekko trzymam gaz, jeśli zasadze mu "buta", objaw mija. Poczytałem troszkę i zdarza się tak czasem, kiedy jest uszkodzony czujnik prędkości w skrzyni biegów. Podłączyłem VAG'a i okazało się, że wykrywa na nim bład: "281- czujnik prędkości pojazdu - G68, uszkodzenie". Wymiana jego nic nie dała (. Zatem doszedłem do wniosku, że być może jest uszkodzony przewód z tego czujniczka. Dodatkowo zauważyłem, że klapka gasząca po zgaszeniu się nie zamyka i otwiera na chwilkę, tak, jak to powinno być. wyczyściłem to i nic... wnioskuje, że też uszkodzony kabelek. I tutaj pojawia się moja prośba/ pytanie ) Czy ma ktoś rozpisane piny wtyczek sterownika silnika na podszybiu?
z góry dziękuje za pomoc i pozdrawiam wszystkich Nawet tych, którzy uważają, że może troszke spamie
Unlimited space to host images, easy to use image uploader, albums, photo hosting, sharing, dynamic image resizing on web and mobile.
Impulsator ze skrzyni podpiety jest do licznika
Przewody przy impulsatorze: biało-niebieski (brazowo-czerwony)
Przewody przy liczniku: wtyczka A, pin 28 zielony (brazowo-czerwony).
Schematu nie moge wkleic bo nc nie bedzie widac, czeu sa podane 2 kolory przewodow - nie mam pojecia.
Proponuje pdlaczyc VAGa i wejsc w bloki pomiarowe licznika i zobaczyc jak tam wyglada pomiar prekosci w czasie jazdy - jezeli na liczniku jest ok to VAG tez powinien pokazac ok a problem bedzie wtedylezal w polaczeniu licznika z ECU.
co do szarpania to odepnij kabelek od impulsatora i sie przejedz autkiem ,jesli nie bedzie szarpal to moze byc brudny nastawnik w pompie wtryskowej :wink:
Witam, po długich bojach przedstawię swoje efekty "pracy"...
Odłączyłem czujnik i okazało się, że samochód dalej szarpie. Dlatego też postawiłem na nastawnik. Wyczyściłem go, ustawiłem VAGiem dawke paliwa, etc. i...? Auto jeździ bez zmian :| No to "dawaj dalej" podłączyłem VAG'a tak, jak radził agrala... i okazuje się, że na liczniku jest mierzona prędkość, ale nie dochodzi sygnał do sterowania silnika... wiec jak myślicie czy to może być "uwalony" przewód miedzy licznikiem a sterownikiem?? Jeśli tak, to może ktoś wie, który to przewód przy liczniku [i przy sterowniku]? :wink:
Pozdrawiam
W końcu znalazłem bardzo podobny temat
Otóż u mnie problem jest identyczny: szarpanie samochodu.
Wymiana czujnika oczywiście nic nie dała. Licznik poprawnie wyświetla prędkość ale kiedy sprawdzam przez VAG'a to licznik i climatronik pokazuje speed 0km/h.
Czy mógłbym prosić o schemat kabelków z czujnika ? Obstawiam, że to one są winowajcą.
Pacjentka :
Octavia I Kombi 1.9 TDI 90 km ALH
2001r. bodajże kwiecień
Komentarz