Awaria, co to moze byc?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • przemek88
    Rider
    • 2009
    • 613

Awaria, co to moze byc?

Moja Octavia 1.9 TDI AGR
  • alias27
    Drive
    • 2008
    • 82

Awaria, co to moze byc?

Silnik 2,0 TDI BMM. Dzisiaj podczas jazdy przy szybkości ok 160 km nagle cos zaczelo glosno syczec od strony silnika. Odgłos jakbym wypuszczal powietrze z weza od kompresora. Jednoczesnie nastapil bardzo znaczny spadek mocy. Dojechalem do mechanika jadac ok 6-70 km//h(gdzie samochod zostal) Nie da sie przekroczyc obrotow 1800 bo zaczyna bardzo silnie wibrowac i slychac to syczenie. Silnik zachowuje sie poprawnie tylko w zakresie obrotow do ok 1800 i to pod warunkiem ze bardzo delikatnie dodaje gazu. Co to moze byc? Prosze o pomoc. .
    Octavia scout 2.0 TDI

Komentarz

• zbigniew147
      Rider
      • 2008
      • 482

kiedyś miałem coś podobnego w Vectrze B 2.0 DTI - mechanik nie dokręcił mi opaski zaciskowej przy wymianie filtra powietrza. W efekcje spał wąż między turbiną a intercoolerem i powietrze silnik nie miał odpowiedniej ilości powietrza i dupa.
      Po założeniu przewodu i skręceniu opaski auto śmigało dalej i to bardzo długo bez problemów.

Komentarz

• alias27
        Drive
        • 2008
        • 82

Oby bylo to co u Ciebie
        Octavia scout 2.0 TDI

Komentarz

• lilo
          RS
          • 2006
          • 4315
          • Mercedes-Benz

alias27, najprawdopodobniej pękł ci wąż od turbiny no chyba że może być tak jak napisał zbigniew147, innej awarii bym się nie spodziewał
          Daniel

Komentarz

• alias27
            Drive
            • 2008
            • 82

Lilo-trafna diagnoza. Okazalo sie, ze pekl ptrzewod laczacy turbine z inercoolerem. Dziekuje za odpowiedzi
            Octavia scout 2.0 TDI

Komentarz

• lilo
              RS
              • 2006
              • 4315
              • Mercedes-Benz

alias27,
              Daniel

Komentarz

Pracuję...