Drżenie kierownicy na oponach Continental Contact.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • lucek12
    Drive
    • 2010
    • 56

Zamieszczone przez natash
    i mam jeszcze np. 200 metrów,
    jedynka i ognia :diabelski_usmiech ponieważ zaraz jakiś hu.... (na przykład ja) będzie chciał się przed tobą wpasować, sorry ale strasznie mi grają na nerwach tacy co się turlają do świateł i dojechać nie mogą.
  • fan
    Elegance
    • 2009
    • 760

Witam
    Mam taki problem,mianowice jadac 125km/h zaczyna trzasc kierownica,jest tak do 140km/h,pozniej jest juz normalnie.Dzieje sie tak tylko na oponach na ktorych auto wyjechalo z salonu a mianowicie na Continentalach Contact,na innych jest ok.Auto ma przejechane 20tys km,zaczelo sie to jakis czas temu.Pomyslalbym,ze to cos z autem lub z kolami,ale dzieje sie tak tez w dwoch innych samochodach(wszystkie kupowane w tym samym czasie i wszystkie maja najechane okolo 20tys km).Czy juz ktos sie spotkal z czyms takim?Czy to wada fabryczna tych opon?
    Pozdrawiam
    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• kabanos
      RS
      • 2011
      • 4544
      • Octavia I combi (1U5)
      • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

20 tysi przejechane na tych oponach? Bo jeżeli tak, to należałoby podjechac na powtórne wyważanie i to powinno rozwiązac problem. Chyba że się wyząbkowały?

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• bresiu
        Classic
        • 2011
        • 36

Nic tylko na dobra wyważarkę z nimi. O gwarancji to raczej można pomarzyć bo z oponami zawsze znajdą jakąś winę użytkownika, a to krawężnik a to dziura.
        Co do ząbkowania to powinno całym samochodem trząść a nie kierownica - według mnie.

Komentarz

• fan
          Elegance
          • 2009
          • 760

Zamieszczone przez kabanos13
          20 tysi przejechane na tych oponach? Bo jeżeli tak, to należałoby podjechac na powtórne wyważanie i to powinno rozwiązac problem. Chyba że się wyząbkowały?
          20tys to ma najechane auto,a opony wygladaja jak nowe i maja najechane z 10tys,tylko dlaczego tak sie dzieje akurat w trzech autach?Wiem,ze te opony na ktorych auta zjezdzaja do salonow sa czasami gorszej jakosci niz takie same kupione w firmie oponiarskiej,moze akurat trafilem na taka partie?
          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Set
            Ambiente
            • 2010
            • 113

Ktoś już pisał na ten temat.
            Często nowych opon w warsztatach nie wyważają, bo uważają, że nie trzeba.

Miałem podobnie - wyważyłem i po kłopocie - samo wyważenie przednich opon pomogło.

Komentarz

• kabanos
              RS
              • 2011
              • 4544
              • Octavia I combi (1U5)
              • ASV 1.9 TDI VP 110 KM

Zamieszczone przez fan
              Zamieszczone przez kabanos13
              20tys to ma najechane auto,a opony wygladaja jak nowe i maja najechane z 10tys,tylko dlaczego tak sie dzieje akurat w trzech autach?Wiem,ze te opony na ktorych auta zjezdzaja do salonow sa czasami gorszej jakosci niz takie same kupione w firmie oponiarskiej,moze akurat trafilem na taka partie?
              Po 10 tysiącach koło może wymagac powtórnego wyważenia. Wiadomo opony zużywają się nierównomiernie. Podjedź na wyważanie i powinno byc po kłopocie.

>>>moja srebrna kombi strzała<<<

Komentarz

• jacek23
                Drive
                • 2010
                • 44

Re: Drżenie kierownicy na oponach Continental Contact.

Zamieszczone przez fan
                Witam
                Mam taki problem,mianowice jadac 125km/h zaczyna trzasc kierownica,jest tak do 140km/h,pozniej jest juz normalnie.
                Proponuję wyważyć koła. Zaobserwowałem w kilku różnych autach, że rozpędzając auto na równej drodze do około 110km/h można sprawdzić jakość wyważenia kół. Jeśli coś jest nie tak, to właśnie przy takich prędkościach powinno się to najintensywniej ujawniać.

Dla odmiany drgania kierownicy przy niskich prędkościach (około 30-40km/h) mogą świadczyć o uszkodzeniu opon.

Komentarz

• mitschel
                  Classic
                  • 2010
                  • 14

Continentale to ogólnie dobre, choć delikatne opony. Ja musiałem wymienić 4 opony po przejechaniu 59 kkm. Początkowo dziwne odgłosy pojawiały się tylko w pewnym zakresie prędkości, potem były przez cały czas. Pryczyną odgłosów była tzw rybia łuska. 20 kkm to trochę mało, ale może masz jakąś felerną sztukę? Próbowałeś przekładać opony?

Komentarz

• rkb
                    RS
                    • 2008
                    • 2152
                    • Rapid Spaceback (NH1)
                    • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Mam ten sam problem na Uniroyalach (maja z 7 kkm przebiegu :P ), a to też dziecko continentala, kola wyważał warsztat gdzie kupowalem i pozniej ASO, dalej delikatnie drga w przedziale predkosci jak napisales, kombinowalem tez z cisneniem w oponach i jakos nic nie pomaga

Moze by cos dalo wywazanie na wyszych obrotach koła ale nie mam zielonego pojecia czy cos takiego znajde u siebie w okolicy
                    Kiedyś O1 1.8T , Później O2FL 1.6 Fabia II 1.9 TDi, teraz Rapid 1.2 TSI 110 km

Komentarz

• fan
                      Elegance
                      • 2009
                      • 760

Zamieszczone przez mitschel
                      Continentale to ogólnie dobre, choć delikatne opony. Ja musiałem wymienić 4 opony po przejechaniu 59 kkm. Początkowo dziwne odgłosy pojawiały się tylko w pewnym zakresie prędkości, potem były przez cały czas. Pryczyną odgłosów była tzw rybia łuska. 20 kkm to trochę mało, ale może masz jakąś felerną sztukę? Próbowałeś przekładać opony?
                      Ogolnie te opony maja z 10tys km przejechane i nie byly katowane.W trzech autach ten sam problem to troche dziwne.Opon nie przekladalem,ale bede musial to zrobic dla swojego spokoju.
                      Respect All,Fear No One!

Komentarz

• czernobyl
                        L&K
                        • 2008
                        • 1276
                        • Octavia III (5E3)
                        • BFQ 1.6 MPI 102 KM
                        • BSE 1.6 MPI 102 KM
                        • CZDA 1.4 TSI 150 KM

moje letnie uniroyale też delikatnie drżą w podobnych zakresach. w tamtym sezonie pomogło powtórne wyważenie po 5kkm, w tym roku powtórne wyważenie nic, ale przypomniałem sobie, że ostatnia geometria była robiona 40kkm temu i pomogło.
                        jeśli nic jeszcze z tym nie zrobiłeś, to jedź na ponowne wyważenie - najtańsza opcja na początek. wulkanizator, u którego zmieniam i trzymam opony przy ostatnim wyważaniu śmiał się, że mieli z kolei klienta, który wymienił prawie całe zawieszenie przednie w jakimś golfie, bujając się od warsztatu do warsztatu, zanim ktoś mu podpowiedział, że wypadałoby sprawdzić wyważenie opon - okazało się, że pomogło...

Komentarz

• palioza
                          Rider
                          S_OCP Member
                          • 2005
                          • 417

Jedz na wywazanie z proba drogowa (do wywazarki, dopinaja rolke dociskowa). Ja mialem taki problem, ze mnie na wywazarce wychodzilo, ze jest okej, a z rolka ze chujnia (ofc trzepalo autem 130-140 km/h), po dopasowaniu opony do felgi i ponownym wywazeniu problem zniknal.
                          Audi A7 3.0 TDI 313KM/653NM mocy dostarcza http://www.dynosoft.pl/ ;-)

Komentarz

• looker
                            RS
                            • 2008
                            • 1886
                            • Octavia II (1Z3)
                            • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

Warsztat warsztatowi nie równy: po założeniu NOWYCH letnich Conti Sport Contact 2 miałem lekkie bicie - diagnoza - skrzywienie felg z prawej strony. Nie było czasu z tym jechać do zrobienia a auto jeździło sporadycznie po mieście (bicie przy 130km/h). Przy okazji kolejne wyważanie u lepszego fachowca - diagnoza - skrzywione felgi ale sporo chłop poprawił ciężarkami. Dziś podejście do prostowania felg: po 40 min. telefon, że auto do odebrania :shock: Na miejscu info, że kola źle wyważone a poza tym - 3 z 4 oponek lekko jajowate są :evil: Nowe Conti, kupione w lutym tego roku ! Niestety w necie i na razie nie reklamuję bo po jeździe próbnej z prędkościami....różnymi, wyszło, że jest OK ! :-) Minimalne drżenie w przedziale 140-150 i potem spoko. Wcześniej od 120 km/h łapy latały mi jak po 20 latach walenia wódy ! :twisted:
                            Obserwuję na razie dalsze objawy - jak wróci to zaczynam proces reklamacyjny w sklepie internetowym.
                            OII RS BMN - 205KM@435Nm by R-Performance :-)
                            SPRZEDAJĘ NA OLX: http://olx.pl/oferty/uzytkownik/1G8sP/

Komentarz

• leszekmw
                              RS
                              • 2005
                              • 5356

fan, sądzę że jeżeli nie pomoże wyważanie , a pewnie nie , powinieneś podjechać do aso , bo jak rozumiem auta są nowe , i poprosić o wyważenie ich w aso . jeżeli się nic nie zmieni powinieneś zgłosić opony ze wszystkich aut do reklamacji . najprawdopodobniej wyszła jakaś zła seria i tyle . każdemu się może zdarzyć.

Zamieszczone przez bresiu
                              O gwarancji to raczej można pomarzyć bo z oponami zawsze znajdą jakąś winę użytkownika, a to krawężnik a to dziura.
                              bzdura kolego.

Ja musiałem wymienić 4 opony po przejechaniu 59 kkm
                              no 60 tys to wystarczy na nowoczesne opony..

Pryczyną odgłosów była tzw rybia łuska.
                              no pierwszy raz słyszę to określenie :? człowiek się całe życie uczy...
                              O2 2.0 TDI DSG ELEGANCE KOMBI. Chip Masters Tuning .
                              GVI 1.4TSI
                              LANCIA YPSILON 1.2 MPI
                              tires from WULTEX . SERWIS KLIMATYZACJI

Komentarz

• fan
                                Elegance
                                • 2009
                                • 760

W ASO powiedzieli,ze opony mozna reklamowac do przebiegu 5tys km maks,bo pozniej wiadomo,ze roznie moga byc eksploatowane i wogole.Tylko u mnie jest jedno ale,odebralem auto na letnich oponach 10 grudnia i jeszcze tego samego dnia zalozylem zimowki,wiec zanim ponownie zaczalem jezdzic na letnich oponach to mialem juz dawno nastukane te 5tys km.Oczywiscie powiedzieli tez,ze nie maja wplywu na producenta opon i to nie jest ich wina itd.W nastepnym tygodniu jade ponownie wywazyc opony dla pewnosci.
                                Respect All,Fear No One!

Komentarz

• looker
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 1886
                                  • Octavia II (1Z3)
                                  • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

fan, to, że nie jest ich winą chujowy stan opon to jasna sprawa ale do kogo idzie kupujący jak mu się towar zepsuje ? Do producenta ?!! Niech nie walą w pompę i sami się szarpią z producentem ! Gwarantuje Ci to ustawa !

Komentarz

• fan
                                    Elegance
                                    • 2009
                                    • 760

Zamieszczone przez looker
                                    fan, to, że nie jest ich winą chujowy stan opon to jasna sprawa ale do kogo idzie kupujący jak mu się towar zepsuje ? Do producenta ?!! Niech nie walą w pompę i sami się szarpią z producentem ! Gwarantuje Ci to ustawa !
                                    Wiem,jakie mam prawa jako konsument,ale zeby uznali gwarancje na czesci typupony,klocki,sprzeglo itp graniczy z cudem.Zawsze maja wymowke,ze zle byly eksploatowane i koniec gadki.
                                    Respect All,Fear No One!

Komentarz

• leszekmw
                                      RS
                                      • 2005
                                      • 5356

fan, w takim razie jeżeli nie chcą się tym zająć zgłoś sprawę bezpośrednio w continentalu polska (22) 577-13-00 , poproś z działem reklamacji wytłumacz o co chodzi. najprawdopodobniej zostaniesz skierowany do jakiegoś zakładu wulkanizacyjnego ewentualnie spotkasz się bezpośrednio z przedstawicielem regionalnym. jakbyś miał problemy to dzwoń do mnie , może będę mógł pomóc . choć nie wiem skąd jesteś. tel 601923053
                                      GVI 1.4TSI
                                      LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• looker
                                        RS
                                        • 2008
                                        • 1886
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BMN 2.0 TDI RS 170 KM

leszekmw, ja być może będę następny :diabelski_usmiech
                                        Na razie nie biją dzięki dobremu wulkanizatorowi.

Komentarz

• fan
                                          Elegance
                                          • 2009
                                          • 760

Zamieszczone przez leszekmw
                                          fan, w takim razie jeżeli nie chcą się tym zająć zgłoś sprawę bezpośrednio w continentalu polska (22) 577-13-00 , poproś z działem reklamacji wytłumacz o co chodzi. najprawdopodobniej zostaniesz skierowany do jakiegoś zakładu wulkanizacyjnego ewentualnie spotkasz się bezpośrednio z przedstawicielem regionalnym. jakbyś miał problemy to dzwoń do mnie , może będę mógł pomóc . choć nie wiem skąd jesteś. tel 601923053
                                          Jak wywaze i dalej bedzie to samo to bede dzialal.Dzieki za pomoc.Pozdrawiam.p.s.jestem z Koszalina.
                                          Respect All,Fear No One!

Komentarz

• Luk@s
                                            Ambiente
                                            • 2010
                                            • 212

ja mialem na fuldach taki objaw jak popękało opasanie poprzeczne w oponie - opona staje się "jakby kwadratowa" i przy większych prędkościach drży kierownica.
                                            service by Auto Tar

Komentarz

• rkb
                                              RS
                                              • 2008
                                              • 2152
                                              • Rapid Spaceback (NH1)
                                              • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Jako że dziś miałem dzień wolny popracowalem nad tematem.

- U wulkana wyważanie od nowa + zamiana kol przednich z tylnymi

Koles zwrocil mi uwage ze w tej konfiguracji jaka mam czyli dezent F 16' + uniroyal rainexpert trzeba nawalic strasznie duzo ciezarkow, ok 70 gram na kolo :evil: (przy poprzednich wywazaniach w ASO i innym warsztacie tez ladowali tego podobnie, bylem w szoku) i w tym wypadku bicie moze sie pojawic nawet przy zwiekszonym cisnieniu w oponie ktore jak wiadomo przy nagrzanej oponie wzrasta, lub nawet przy glupim kamyku w bieżniku.

No i najważniejsze: Próba drogowa - przy rozpędzeniu 0 - 140 w 2 przypadkach pojawiało sie lekkie bicie a w nastepnych 2 nie (jak dalem oponom troche ostygnąć) :shock:

Nie wiem co mam o tym myśleć. Podobno pompowanie azotem niweluje problem zmiennego cisnienia w oponach, bedzie trzeba probowac.

Komentarz

• leszekmw
                                                RS
                                                • 2005
                                                • 5356

Zamieszczone przez rkb
                                                ok 70 gram na kolo
                                                no sporo trochę jak na uniroyala.. , nie próbowali optymalizacji ?
                                                GVI 1.4TSI
                                                LANCIA YPSILON 1.2 MPI

Komentarz

• rkb
                                                  RS
                                                  • 2008
                                                  • 2152
                                                  • Rapid Spaceback (NH1)
                                                  • CYVB 1.2 TSI 110 KM

Nie wiem co to optymalizacja Chcialbym miec namiar na jakas wywazarke gdzie mozna rozkrecic kolo ponad 100 km/h moze wtedy by cos wyszlo ale nie wiem czy cos takiego jest w mojej okolicy...

Komentarz

Pracuję...