Silnik przy odpaleniu pracuje jak diesel - szukanie przyczyn

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Alcore
    Classic
    • 2010
    • 26

tom007, dopiero co trafilem na Twoja Okcie. Motor masz niezatapialny wiec tylko lac i jezdzic Powodzenia i szerokosci
  • noswer
    Ambiente
    • 2008
    • 232

Witam, od pewnego czasu auto przy odpalaniu pracuje głośno w brzmieniu przypomina diesla , dodam iż wzrosło też spalanie na benzynie (na gazie bez zmian).

Na VAG'u brak błedów - w związku z tym prosze was jako bardziej doświadczonych o pomoc w określeniu możliwych przyczyn - mi się wydaje że mogło dojść do uszkodzenia kolektora dolotowego (kiedyś zdarzył się wystrzał pod maską...).

Z góry dziękuje za opinie - pozdrawiam,

Komentarz

• delanopl
      Elegance
      • 2009
      • 831

noswer, na myśl przychodzą mi popychacze zaworów :wink: a powiedz jeszcze jak z rozrządem i pompą wody u Ciebie? Kiedy wymieniane były?

Komentarz

• noswer
        Ambiente
        • 2008
        • 232

duży rozrząd robiony był 2,5 roku temu (jakieś 44kkm temu)

auto nie dymi - choć zauważyłem ciut inny zapach spalin... (płyn chłodniczy jest czysty i raczej go nie ubywa)

Komentarz

• Octan
          Rider
          • 2006
          • 653

A świece/przewody zapłonowe są w porządku?

Komentarz

• noswer
            Ambiente
            • 2008
            • 232

świece i przewody wymienione - ale niestety zmian brak

Komentarz

• Psycho Dad
              Rider
              • 2009
              • 629

Też bym stawiał na popychacze ...

Zalej czymś takim

Ja miałem kiedyś problem z popychaczami hydraulicznymi "stawały" efekt był podobny jak opisujesz.

Na tym oleju było ok.

Jak nie pomoże trzeba wymienić popychacze.
              Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• noswer
                Ambiente
                • 2008
                • 232

OK ale czy olej nie będzie półśrodkiem? - czy nie lepiej dokonać jakiejś wymiany? (tak aby mieć problem z głowy na stałe)

autem robię jakieś 22kkm rocznie i chciałbym nim jeszcze z 5 lat pojeździć...

pozdrawiam

Komentarz

• Malutki_27
                  Classic
                  • 2009
                  • 29

Mi sie jeszcze kolaczą dwie przyczyny: przestaiony rozrząd oraz przestawiony zaplon. przy przestawionym rozrzadzie bedzie klekotal jak diesel, przy przestawionym zaplonie tez tylko lekko mniej za to silnik chodzi dosyć "twardo"

Komentarz

• delanopl
                    Elegance
                    • 2009
                    • 831

Malutki_27, też mi się zdaje, zresztą wcześniej mówiłem, że rozrząd więc warto podjąć ten trop, bo już druga osoba to sugeruje no i te popychacze sprawdzić :diabelski_usmiech

Komentarz

• Psycho Dad
                      Rider
                      • 2009
                      • 629

Zamieszczone przez noswer
                      OK ale czy olej nie będzie półśrodkiem? - czy nie lepiej dokonać jakiejś wymiany? (tak aby mieć problem z głowy na stałe)

autem robię jakieś 22kkm rocznie i chciałbym nim jeszcze z 5 lat pojeździć...

pozdrawiam
                      Nie wiem jaki jest koszt w tym silniku wymiany popychaczy ... olej jest pół środkiem ... ale ciężko jest diagnozować forumowe przypadki ...

Co do przestawienia zapłonu ... musiał by paść jakiś czujnik np położenia wału itp
                      Prawdopodobnie pojawił by sie check engine lub inny błąd na Vagu ... chyba że gazownik wyjął żarówkę .
                      rozrząd robiony i przejechane 44kkm ...
                      Wizyta u mechanika da ci szybciej poprawną odpowiedz niż wróżenie z forum ;p
                      Nie polecam ASO Warszawa Połczyńska 125.

Komentarz

• noswer
                        Ambiente
                        • 2008
                        • 232

zweryfikuje kwestie rozrządu (mogło dojść do przestawienia się przy nagłej czkawce) - a pytam na forum bo mechanik z którym współpracuje jest dobry do wymian - gorszy do drążenia problemu - ogólnie ciężko znaleźć kogoś kto będzie chciał się w coś takiego zagłębić - większość podpina vaga a potem to już gdybanie i lecą koszty

w sumie ze zmianą oleju też mogę spróbować bo zbliżam się do wymiany...

Z autopsji wiem że czasami zadać pytanie tu na forum niż słuchać wywodów mechaników którzy chcą się podszkalać w naprawianiu na mój koszt...

Dzięki za sugestie jak to przerobie to dam znać.
                        Pozdrawiam

Komentarz

• delanopl
                          Elegance
                          • 2009
                          • 831

Zamieszczone przez noswer
                          Z autopsji wiem że czasami zadać pytanie tu na forum niż słuchać wywodów mechaników którzy chcą się podszkalać w naprawianiu na mój koszt...
                          Więc wiesz już co mniej więcej, nie powinieneś dać się zrobić w trąbe :szeroki_usmiech :diabelski_usmiech

Komentarz

Pracuję...