rozbieranie tapicerki drzwi

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • grujur12
    Classic
    • 2011
    • 3

baca 10 ale ceny to z ich częściami, czy bez bo jak z częściami to tanio. W którym serwisie robiłaś ten przegląd?
  • winiary
    Classic
    • 2010
    • 7

Witam forumowiczów. Mam do kolegów pytanie. Przy podnoszeniu i opuszczaniu elektrycznych szyb przednich strasznie skrzypią. Oszczędzając kolego niepotrzebnych nerwów nadmieniam że przejrzałem forum i wiem że ten temat już był. Znalazłem nawet post http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37673. I wszystko fajnie, tylko w lewych drzwiach mam inny układ rączki uchwytu. W trzech drzwiach rączka ułożona jest po skosie tak jak w powyższym poście. W jednych od strony kierowcy rączka jest w równolegle do podłoża z przyciskami do podnoszenia i opuszczania szyb. I moje pytanie brzmi jak to cholerstwo rozebrać. Oglądam, zaglądam, podwarzam i dalej stoję w miejscu. Jak w takim układzie ściągnąć tapicerkę drzwi żeby dostać się do mechanizmu i rolek w celu ich przesmarowania?
    Pozdrawiam

Komentarz

• pawelpap
      Ambiente
      • 2010
      • 182

Akurat jestem świeżo w temacie bo wczoraj rozbierałem ... ale do skrzypiących szyb polecam ci nie zdejmowanie tapicerki tylko wyjęcie uszczelek górnych , ich nasmarowanie i przy odrobinie zręcznych palców będziesz miał dostęp do prowadnic przez tą szczelinę która powstała... nie bardzo rozumiem pytania... masz manualne szyby i chcesz zdjąć tą rączkę tylko jest innaczej założona niż tamte ? Pewnie ktoś kiedyś źle założył , je odpina się bajecznie prosto spróbuj to kółko dolne popchnąć palcem z każdej strony (W którąś stronę powinno zeskoczyć ), specjalnie mocno nie trzeba pchać a później zdejmiesz rączkę

Komentarz

• tryton
        Elegance
        • 2008
        • 935

Opis krok po kroku jak naprawić / wymienić zamek drzwi w Passacie B5, Golfie IV, Audi A4, A6, Skodzie Octavi, Fabi, Seacie Leonie, Toledo

Komentarz

• winiary
          Classic
          • 2010
          • 7

Zamieszczone przez pawelpap
          Akurat jestem świeżo w temacie bo wczoraj rozbierałem ... ale do skrzypiących szyb polecam ci nie zdejmowanie tapicerki tylko wyjęcie uszczelek górnych , ich nasmarowanie i przy odrobinie zręcznych palców będziesz miał dostęp do prowadnic przez tą szczelinę która powstała... nie bardzo rozumiem pytania... masz manualne szyby i chcesz zdjąć tą rączkę tylko jest innaczej założona niż tamte ? Pewnie ktoś kiedyś źle założył , je odpina się bajecznie prosto spróbuj to kółko dolne popchnąć palcem z każdej strony (W którąś stronę powinno zeskoczyć ), specjalnie mocno nie trzeba pchać a później zdejmiesz rączkę

Bardzo dziękuję za pomoc. Szyby mam elektrycznie regulowane, tylko drzwi od strony kierowcy dokładnie takie jak w poście http://www.turbo-diesel.pl/zrob_to_sam/35/. Spróbuję jednak najpierw od uszczelek. Jeszcze raz wielkie dzięki

Komentarz

• pawelpap
            Ambiente
            • 2010
            • 182

Aha o te drzwi ci chodzi .. aby dobrać się do przycisków to trzeba płaskim nożem podważyć od strony przycisków ... a później systematycznie w stronę uchwytu poruszać się aby wyciągnąć... później po zdjęciu trzeba odkręcić 3 śruby, dwie śrubki na samym dole drzwi i jedną pod głośnikiem... i zostają zatrzaski... tylko zdjęcie tapicerki nic nie pomoże bo i tak mechanizm podnoszenia szyby jest w środku drzwi za nitowaną blachą... wyjmij tą uszczelkę .. szybka robota i na pewno pomoże...

Komentarz

• michael149
              Classic
              • 2009
              • 11

Witam, a czym te uszczelki najlepiej nasmarować ? u mnie też strasznie skrzypią ? . Pozdrawiam
              DSG

Komentarz

• tomus7
                RS
                • 2010
                • 1896
                • Peugeot

Zamieszczone przez michael149
                Witam, a czym te uszczelki najlepiej nasmarować ? u mnie też strasznie skrzypią ? . Pozdrawiam
                To nie uszczelki skrzypią tylko kółka po których chodzi linka
                ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• michael149
                  Classic
                  • 2009
                  • 11

A da się je nasmarować bez zdejmowania tapicerki i tej blachy na nitach ?
                  DSG

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

michael149, link w pierwszym poście :?: :idea:

Komentarz

• tomus7
                      RS
                      • 2010
                      • 1896
                      • Peugeot

Zamieszczone przez michael149
                      A da się je nasmarować bez zdejmowania tapicerki i tej blachy na nitach ?
                      No niestety tapicerkę musisz zdjąć a dalej przez otwory (zakryte zaślepkami) i dasz rade pśiknąć sprajem (z rurką) smaru miedzianego na wspomniane kółka
                      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

Pracuję...