Hejka średnio mi pali teraz (zima 11 L ) Noga średnio ciężka. Pzdr
obroty silnika
Zwiń
X
-
obroty silnika
witam mam problem skacza obroty silnika podlaczylem kabel serwisowy pokazalo mi regulacja kontroli biegu jalowegoi oraz 00668 napiecie bateri terminal 30 znalazlem na forum podobny problem ale z tego co tam pisza nic nie rozumiem moze ktos powie bardziej po chlopsku co z tym zrobic cz lest to do wymiany jakas czesc czy poprostu regulacja wystarczy prosze o pomoc z gory dziekujerys
-
-
Odkręcasz pokrywę z napisem 1.6 o ile ją masz. Potem od filtra powietrza wychodzi tak zwana odma. Do pokrywy filtra powietrza (prawy górny róg, prostokąt) przymocowana jest za pomocą czterech śrubek. Odkręcasz je krzyżakiem i otrzymujesz odmę odkręconą z jednej strony. Teraz ostrożnie, żeby nie urwać odczepiasz przewody idące z komory silnika
To srebrne po środku to przepustnica. Połączona jest z odmą za pomocą zatrzasku - bierzesz kombinerki, chwytasz za zatrzask i ściągasz odmę z przepustnicy lekko ciągnąc do tyłu i kręcąc na boki. Jak jest ok to masz taki widok na przepustnicę.
Jeżeli chcesz ją odkręcić to musisz się po-wygimnastykować i odkręcić cztery śrubki imbusowe. Dwie odkręcisz bez problemu, ale kolejne dwie (te na dole) musisz odkręcić siedząc na środku komory silnika i na oślep. Potem od przepustnicy odczepiasz przewód z płynem chłodniczym (uwaga, będzie ciekło), odczepiasz kostkę z elektroniką i zdejmujesz linkę gazu. Wyciągasz przepustnicę razem z silnikiem krokowym i czyścisz.
Jeżeli wyciągniesz odmę w taki sposób:
To od razu idź kupić nową, bo jak zakleisz to szkotem to będzie Ci brało lewe powietrze i obroty będą skakać od 700 do 1500.
Komentarz
-
-
Mickul, Nie mieszaj. 1.6 AEE (75KM) ma filtr na silniku, a przepustnicę gdzieś pod nim, nie tak jak w 100 konnych 1.6 jak pokazałeś na zdjęciach.A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
-
Mickul, Teraz się zgadza
A co do
Zamieszczone przez rys00668 napiecie bateri terminal 30A6 Avant 1.9 TDI AVG - przedlift
AR 156 SW 1.9 JTD 16V - półlift
O1 Combi 1.6 MPI BFQ - polift
-------------------------------------------------
Dysponuję kasownikiem do poduszek VAG
Komentarz
-
Komentarz