a za co?
diagnostyka vag (logi, n75)
Zwiń
X
-
diagnostyka vag (logi, n75)
witam, znowu wywalilo tryb awaryjny, poprzedzila to kontrolka swiec zawrowych. Jutro wybieram sie do mechanika i teraz moje pytanie: co powinien zrobic pokoleji, zeby zdiagnozowac usterke i ja wyeliminowac. Z tego co wyczytalem na forum to bedzie zawor N75 ale do tego potrzeba zrobic logi dynamiczne. Wiem, ze ma byc 3 bieg, 1500tys/min obrotow i but do konca, az do odciencia. Jak potem odczytac te logi, jakie powinny byc wartosci, jak sprawdzic ten zawor n75? Jakie moga byc inne usterki powiazane z tymi objawami?
Tryb awaryjny wywalilo 4 raz w przeciagu 3 miesiecy.
-
-
Zamieszczone przez octaviars1Wiem, ze ma byc 3 bieg, 1500tys/min obrotow i but do konca, az do odciencia. Jak potem odczytac te logi, jakie powinny byc wartosci, jak sprawdzic ten zawor n75? Jakie moga byc inne usterki powiazane z tymi objawami?--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
blad pod komputerem wyskoczyl "zbyt niskie cisnienie doladowania" chyba "20093" czy cos w tym stylu, nie zdazylem spisac. Jutro niby umowiony jestem na rozebranie i sprawdzenie wezykow, przewodow itd. Logi dynamiczne zaproponowano mi bez obciazenia, na luzie, no bo to takie same wartosci pokazuje :shock: po czym powiedzieli, ze nie maja jak ich wykonac. Nie chca wsadzac nowego czujnika n75 a chca rozebrac i posprawdzac wszystkie duperele. Co wy na to?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez octaviars1Co wy na to?
U mnie jakiś miesiąc temu również wskoczył błąd zbyt niskiego ciśnienia doładowania, zdarzyło się raz (wspominałem o tym na forum) a że miałem jeszcze 300km do przejechania to się wkurzyłem i samochód dostał zdrowo po garach. Od tej pory spokój. To się mogło zdarzyć z tytułu bardzo wysokiej temperatury powietrza przez co trudniej wytworzyć odpowiednie ciśnienie w miejscu docelowym (intercooler działa mniej efektywnie między innymi).
Test o którym wspominasz też wykonywałem, nic z niego nie wyjdzie w normalnych warunkach (chociaż ostatnio jeden kolega przedstawił logi z których wynikało iż turbina rozkręca się na max chociaż wcale nie jest to potrzebne)
W moim odczuciu z mechanikami nic nie załatwisz, ja bym jeszcze chwilę się wstrzymał i obserwował co będzie w niższych temperaturach. Jak problem będzie nadal Cię nachodzić to raczej bym się spodziewał problemu mechanicznego i wtedy sprawdzanie wszystkich dupereli ma sens.
Ale najpierw odczytaj kody błędu z pamięci (zwykły AutoScan Ci wyrzuci) bo być może będzie czarno na białym podane co mu nie pasuje.--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN
P0209 Injector Circuit Malfunction - Cylinder 9 (P0209,"Obwód wtryskiwacza, cylinder 9 - usterka")
jesteś pewien że to był ten błąd :?:--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez octaviars1napewno byl blad zbyt niskiego cisnienia doladowania--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Zamieszczone przez octaviars1w warsztacie chca wymienic jakis czujnik, koszt 200zl--------------------------------------------------------------------------------------------------------------