diagnostyka vag (logi, n75)

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Joy1978
    Classic
    • 2013
    • 39

a za co?
    brakło by pojemności serwera żeby to wypisać.
  • TomekRs
    RS
    • 2011
    • 1670

witam, znowu wywalilo tryb awaryjny, poprzedzila to kontrolka swiec zawrowych. Jutro wybieram sie do mechanika i teraz moje pytanie: co powinien zrobic pokoleji, zeby zdiagnozowac usterke i ja wyeliminowac. Z tego co wyczytalem na forum to bedzie zawor N75 ale do tego potrzeba zrobic logi dynamiczne. Wiem, ze ma byc 3 bieg, 1500tys/min obrotow i but do konca, az do odciencia. Jak potem odczytac te logi, jakie powinny byc wartosci, jak sprawdzic ten zawor n75? Jakie moga byc inne usterki powiazane z tymi objawami?
    Tryb awaryjny wywalilo 4 raz w przeciagu 3 miesiecy.

Komentarz

• innova
      Rider
      • 2011
      • 554

Zamieszczone przez octaviars1
      Wiem, ze ma byc 3 bieg, 1500tys/min obrotow i but do konca, az do odciencia. Jak potem odczytac te logi, jakie powinny byc wartosci, jak sprawdzic ten zawor n75? Jakie moga byc inne usterki powiazane z tymi objawami?
      nie sądzę abyś wyczytał (albo żeby cokolwiek wynikło) z tych logów. Jeżeli to są sporadyczne problemy to raczej zacznij od odczytania błędów jakie sprowadzają samochód w tryb awaryjny i dopiero wtedy jakieś wnioski się być może nasuną.
      --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
      Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• TomekRs
        RS
        • 2011
        • 1670

ale jak mam to odczytac jak tryb awaryjny zapalil sie w sobote po poludniu i nie mialem mozliwosic zczytania bledow a dzisiaj juz go nie ma ?

Komentarz

• K_Popiel
          Rider
          • 2010
          • 608

To znaczy trybu awaryjnego nie ma, czy podłączyłeś kompa pod samochód i nie ma żadnych błędów ?
          // Podstawowa Diagnostyka VAG // Odczyt PIN Immo // OP-COM //
          ------------------------------------------------------

Komentarz

• TomekRs
            RS
            • 2011
            • 1670

blad pod komputerem wyskoczyl "zbyt niskie cisnienie doladowania" chyba "20093" czy cos w tym stylu, nie zdazylem spisac. Jutro niby umowiony jestem na rozebranie i sprawdzenie wezykow, przewodow itd. Logi dynamiczne zaproponowano mi bez obciazenia, na luzie, no bo to takie same wartosci pokazuje :shock: po czym powiedzieli, ze nie maja jak ich wykonac. Nie chca wsadzac nowego czujnika n75 a chca rozebrac i posprawdzac wszystkie duperele. Co wy na to?

Komentarz

• innova
              Rider
              • 2011
              • 554

Co wy na to?
              błąd tego typu będzie zarejestrowany w pamięci kontrolera więc się nie przejmuj, znajdziesz go i nawet powinna być informacja ile razy wystąpił.

U mnie jakiś miesiąc temu również wskoczył błąd zbyt niskiego ciśnienia doładowania, zdarzyło się raz (wspominałem o tym na forum) a że miałem jeszcze 300km do przejechania to się wkurzyłem i samochód dostał zdrowo po garach. Od tej pory spokój. To się mogło zdarzyć z tytułu bardzo wysokiej temperatury powietrza przez co trudniej wytworzyć odpowiednie ciśnienie w miejscu docelowym (intercooler działa mniej efektywnie między innymi).

Test o którym wspominasz też wykonywałem, nic z niego nie wyjdzie w normalnych warunkach (chociaż ostatnio jeden kolega przedstawił logi z których wynikało iż turbina rozkręca się na max chociaż wcale nie jest to potrzebne)

W moim odczuciu z mechanikami nic nie załatwisz, ja bym jeszcze chwilę się wstrzymał i obserwował co będzie w niższych temperaturach. Jak problem będzie nadal Cię nachodzić to raczej bym się spodziewał problemu mechanicznego i wtedy sprawdzanie wszystkich dupereli ma sens.

Ale najpierw odczytaj kody błędu z pamięci (zwykły AutoScan Ci wyrzuci) bo być może będzie czarno na białym podane co mu nie pasuje.
              --------------------------------------------------------------------------------------------------------------
              Sprzedam multikabel VAG 10.6.4/11.2/11.3 Millenium/11.6 Millenium, VAG 12.12. Wszelkie informacje na e-mail. Cena z wysyłką 170PLN. MPPS v12 cena z wysyłką 130PLN

Komentarz

• TomekRs
                RS
                • 2011
                • 1670

blad to P0209

Komentarz

• innova
                  Rider
                  • 2011
                  • 554

P0209 Injector Circuit Malfunction - Cylinder 9 (P0209,"Obwód wtryskiwacza, cylinder 9 - usterka")

jesteś pewien że to był ten błąd :?:

Komentarz

• TomekRs
                    RS
                    • 2011
                    • 1670

chyba cos zle zczytalem.. napewno byl blad zbyt niskiego cisnienia doladowania

Komentarz

• innova
                      Rider
                      • 2011
                      • 554

napewno byl blad zbyt niskiego cisnienia doladowania
                      tak jak wspomniałem również doświadczyłem raz tego typu błędu, miast do warsztatu pogoniłem samochód w trasie i więcej się to póki co nie powtórzyło. Przyczyny dopatruję się albo w problemie w wytworzeniu odpowiedniego ciśnienia w warunkach wysokich temperatur zewnętrznych lub też mechanicznie jakiś zawór/przepustnica się nie otworzyła. Jeżeli u Ciebie się powtarza to zacznij od rzeczy najprostszej wskazywanej w pierwszej kolejności przez kolegów czyli czyszczenia przepływomierza (ten powinien mieć wpływ również na wszelkie powstałe w następstwie ciśnienia). Gdbyby któryś z czujników źle się czuł to raczej problem przekształciłby się ze sporadycznego w permanentny.

Komentarz

• TomekRs
                        RS
                        • 2011
                        • 1670

w warsztacie chca wymienic jakis czujnik, koszt 200zl

Komentarz

• innova
                          Rider
                          • 2011
                          • 554

w warsztacie chca wymienic jakis czujnik, koszt 200zl
                          spróbuj wybadać o który chodzi i też go (oraz wszystkie styki) najpierw przeczyść jeżeli tylko dasz radę samodzielnie się do niego dobrać.

Komentarz

Pracuję...