Duże spalanie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • ciuk15
    Rider
    • 2009
    • 406

Alonzo_, Rozrząd byl zmieniany 35 000 km wcześniej i było wszystko ok.

bobasek, cienienie mam ok sprawdzam je przynajmniej 1 raz w miesiącu a teraz przy niższych temperaturach będzie częściej na pewno.

Czuje ,że to jest jakaś pierdółka tylko jak ja ustalić ?

Pozdrawiam
    1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
    2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
    3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
    4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• dero
      Drive
      • 2008
      • 53

Rozrząd wymieniałem przy 70 tys. km (z uwagi na wiek) w inter home, ciśnienie w oponach jest ok. Spalanie na luzie chyba nie uległo zmianie, tzn. wynosi 0,5 l, aczkolwiek jeszcze to sprawdzę.
      WCI

Komentarz

• Subaru
        Rider
        • 2005
        • 640

A czy z powietrzem wszystko jest ok? Filtr powietrza czysty? Nie macie żadnej nieszczelności w układzie dolotowym? Nie ma spadków mocy?
        Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• dero
          Drive
          • 2008
          • 53

filtr był sprawdzany, układ dolotowy też - wszystko jest jak najbardziej w normie.
          WCI

Komentarz

• Subaru
            Rider
            • 2005
            • 640

A z zaworem egr wszystko gra? Słyszałem że to jest częsta przyczyna zwiększonego spalania w silnikach TDI.

Komentarz

• ciuk15
              Rider
              • 2009
              • 406

Subaru, u mnie tez wszystkie filtry powymieniane dolot tez ok. i z tego co wiem EGR tez ale wezmę się w tym tygodniu za sprawdzenie wszystkiego jeszcze raz. powoli mnie zaczyna to irytować i muszę doprowadzić ta sprawę do końca.

Pozdrawiam
              1) Skoda Felicja 1,3 Lxi -97 jest :-)
              2) Skoda Octavia II 1,9 TDI -04 jest :-)
              3) Skoda Octavia I RS 1.8T -04 jest :-D
              4) Skoda Fabia 1,2 TSI DSG -2016 jest :-)

Komentarz

• Subaru
                Rider
                • 2005
                • 640

Postaraj się ogarnąć od kiedy to mniej więcej jest i czy coś było robione w tym okresie. Sprawdzanie zacznij od EGR. Coś słyszałem że nadmierne spalanie w wielu przypadkach to wina właśnie tego zaworu.

Komentarz

• Damian_krk
                  Classic
                  • 2011
                  • 33

Podłączę sie pod temat i powiem tak jak zatankuje shell V-power to na trasie potrafi zejść nawet poniżej 4l na zwykłej ropie ciężko zejść poniżej 5l.

Komentarz

• Subaru
                    Rider
                    • 2005
                    • 640

Bo V power jest lepiej oczyszczone. Jest droższe, ale suma sumarum wychodzi na to samo.

Komentarz

• kapa9
                      Drive
                      • 2010
                      • 88

i co z tym spalaniem ? bo mam podobny problem
                      L&K

Komentarz

• rambo
                        Classic
                        • 2011
                        • 23

heh no to ja się podłączam pod temat z uwagi na podobny problem...
                        wymieniałem rozrząd wraz z olejem(+filtr oleju) i jak wcześniej na jałowym miałem wskazanie w okolicach 0,6l - 0,8l to w chwili obecnej mam wskazanie 1,1l ...zauważyłem również, że przy ruszaniu na 1ce czasem potrafi mi wskazać 90l a to już piorunująca liczba ........krótko przed wymianą paska może dzień lub dwa wcześniej wymieniłem filtr paliwa i powietrza ale wskazania spalania były ok wiec tu nie widzę przyczyny :?

Zastanawiam się czy oby nie chodzi o kąt rozrządu??
                        Jest jeszcze jedna sprawa.rano potrafi wkręcić się na obroty z 800 na 1000 tak od sobie ...odkryłem że jak lekko go na ułamek sekundy wyłączę i szybko przywrócę do życia bez użycia rozrusznika obroty wracają do normy ale staram się tego nie robić za każdym razem ... jakieś uwagi porady??

Jeżeli chodzi o kąt wałka to rozumiem można to kompem ustawić :?:

Komentarz

• alxxx
                          RS
                          • 2010
                          • 1823
                          • Octavia I (1U2)
                          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez rambo
                          heh no to ja się podłączam pod temat z uwagi na podobny problem...
                          wymieniałem rozrząd wraz z olejem(+filtr oleju) i jak wcześniej na jałowym miałem wskazanie w okolicach 0,6l - 0,8l to w chwili obecnej mam wskazanie 1,1l ...zauważyłem również, że przy ruszaniu na 1ce czasem potrafi mi wskazać 90l a to już piorunująca liczba ........krótko przed wymianą paska może dzień lub dwa wcześniej wymieniłem filtr paliwa i powietrza ale wskazania spalania były ok wiec tu nie widzę przyczyny :?

Zastanawiam się czy oby nie chodzi o kąt rozrządu??
                          Jest jeszcze jedna sprawa.rano potrafi wkręcić się na obroty z 800 na 1000 tak od sobie ...odkryłem że jak lekko go na ułamek sekundy wyłączę i szybko przywrócę do życia bez użycia rozrusznika obroty wracają do normy ale staram się tego nie robić za każdym razem ... jakieś uwagi porady??

Jeżeli chodzi o kąt wałka to rozumiem można to kompem ustawić :?:
                          Kompem możesz sprawdzić, kąt synchronizacji Silnk - blok 4 poz. 4. Powinno być jak najbliżej 0
                          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• rambo
                            Classic
                            • 2011
                            • 23

alxxx, OK VAG KOMEM VCDSEM? GDZIE TO JEST WYBACZ BLADY JESTEM JAK NIEMOWLAK

Komentarz

• alxxx
                              RS
                              • 2010
                              • 1823
                              • Octavia I (1U2)
                              • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

czym chcesz, bloki wartości mierzonych są takie same.
                              VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                              Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

Pracuję...