zanikanie nawiewu climatronika

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Gryzwur
    Classic
    • 2013
    • 2

natash, i co dotarłeś do info czy baza od fotelika 0-13 czy będzie pasować do kolejnego 9-18kg :?: :?: :?:
    najtańsze ubezpieczenia warszawa
  • brl82
    Classic
    • 2011
    • 2

Witam!
    Mam octavieII 2.0 tdi 2004r z climatronikiem. W te lato pojawił się pewien problem. Przy dużych temperaturach po wyżej 30 stopni moja klima do 3,4 minut pracuje bez zarzutów. Następnie stopniowo zmniejsza się aż w końcu zanika nawiew zimnego powietrza na samochód,sprężarkę słychać że pracuje. Jeśli temperatura jest mniejsza na dworze klima działa bez zarzutów, korzystam z niej przez cały rok. Warto też dodać że czasami z pod deski rozdzielczej słychać charakterystyczne "pykanie".
    Czy ktoś miał podobną usterkę,proszę o poradę.
    Pozdrawiam!

Komentarz

• robekcool
      RS
      • 2009
      • 2041
      • Octavia II (1Z3)
      • BJB 1.9 TDI PD 105 KM

kiedy był ostatni przegląd klimy?
      jeżeli słychać sprężarkę to już po niej... przecież ona cały czas się kręci tylko nie zawsze pracuje :idea:
      www.k-mot.pl
      Specjalizacja VAG, inne marki też naprawiam.
      Autoholowanie.
      Robert Kulma

Komentarz

• wicher12
        Ambiente
        • 2008
        • 193

sprawdź wiatrak od chłodnicy klimatyzacji, objaw wskazuje na uszkodzony wiatrak.

Komentarz

• zadariusz1
          Rider
          • 2011
          • 543
          • Octavia III (5E3)
          • CLHA 1.6 TDI CR 105 KM

Ostatnio tez tak mialem i winowajca okazaly sie stojace wiatraki,a przyczyna byla uszkodzona klapa gaszaca silnika,ta klapa jest na tym samym bezpieczniku co wiatraki chlodnicy(bezpiecznik pod maska bodajze 24),po wymianie klapy i bezpiecznika problem zniknal,takze ja na twoim miejscu sprawdzil bym najpierw bezpiecznik pod maska

Komentarz

• Maicroft
            Moderator
            S_OCP MemberModeratorr
            • 2004
            • 25757
            • Audi

A silnik sie nie przegrzewa ??

Bo mi jak padla klapka, to pewnego dnia patrze a wskazowka temp stala na 90' a nagle bach i w prawo leci - wesolo nie bylo :lol:

Ale otwarcie maski i juz bylo wiadomo, ze wentylatory nie chodza, no to szukamy bezpiecznika :diabelski_usmiech
            Spritmonitor.de

Komentarz

• brl82
              Classic
              • 2011
              • 2

Przeglądy klimy robię regularnie raz do roku,dokładnie był przeprowadzony w lipcu.Objawy które opisałem zdarzały się jeszcze przed przeglądem. Może istotną sprawą jest że w tym roku robiąc przegląd dowiedziałem się że miałem za dużo czynnika chłodzącego w obiegu klimy po poprzednim serwisie w innym warsztacie.
              Nie miałem jeszcze odpukać problemów jak kolega Maicroft z nagłym wzrostem temperatury silnika.

Dzięki Panowie za porady. Jak wrócę z urlopu będę się starał usunąć ten problem,pierw zacznę od tego bezpiecznika.

Komentarz

Pracuję...