Octavia 2.0 AQY szarpie, nierówna praca

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • szymonzx
    Drive
    • 2011
    • 50

Si_Fu jeszcze dziś poszukam winowajcy w przewodach. A tak nawiasem mówiąc to i na gazie i na benzynie chodzi źle. Tylko, że różnica jest ogromna, na gazie szarpie, obroty latają jak chcą a i potrafi się wyłączyć.

Komentarz

• Subaru
      Rider
      • 2005
      • 640

szymonzx, hmm to zmienia postać rzeczy, myślałem że tylko lpg szwankuje
      Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• matrix_pl
        Elegance
        • 2010
        • 758

i jak udało się z naprawą?

mam też AQY z 99/00 i u mnie gaz chodzi świetnie co prawda raz na 3-5 Kkm podłączam kompa i kasuje błędy ale jest to spowodowane brakiem komunikacji między komputerem samochodu a kompem gazu (nie właściwa temperatura spalin) spalanie mam w granicach 10l gazu +/- 0,5 w zależności od stylu jazdy i klimy

co do samego strojenia gazu to wystarczy obserwować samochód i samemu dedukować po wymianie czujnika ciśnienia w układzie gazu chłopaki z serwisu chyba chcieli mi oszczędzić litrę gazu i zmniejszyli ilość wtryskiwanego gazu, co za skutkowało szarpaniem przy obrotach powyżej 3,5K podjechałem powiedziałem że mieszanka za uboga po 30s. już było ok podziękowałem i śmigam
        Foty ze Spotu http://forum.octaviaclub.pl/album_cat.php?cat_id=33

Komentarz

• szymonzx
          Drive
          • 2011
          • 50

Trochę to zajęło czasu, ale sprawdzone. Przewody, wtyki wszystko w normie. Pozostaje skasowanie błędu i jazda na benzynie. Jeśli usterka nie pojawi się przez 500km zakładam, że to zła mieszanka powoduje kłopoty. Napiszę o efektach.

Komentarz

• matrix_pl
            Elegance
            • 2010
            • 758

szymonzx, to czekamy

Komentarz

• pilek
              Classic
              • 2009
              • 15

cześć , też mam AQY , instalacja stag300, objawy miałem podobne, kombinowałem jak Ty a okazało się że wystarczyło wgrać ponownie program bo( nie wiadomo jak) ale komp nawczytywał parametrów "z nieba" . Powodzenia!

Komentarz

• szymonzx
                Drive
                • 2011
                • 50

Spalanie wróciło do normy, silnik odzyskał moc. Co ciekawe komputer przy kasowaniu błędów pokazywał kilka pozycji o ubogiej mieszance. To by wiele potwierdzało odnośnie gazu jako przyczyny. Na benzynie niepokoi mnie jednak jedna rzecz, a mianowicie bardzo delikatnie falujące obroty (wychyla się minimalnie powyżej kreski) i czuć jak silnik drga w tym stanie. Dodam, że przepływkę już zmieniałem (chyba, że kupiłem tez zepsutą). Na razie pokonałem dystans 50km.

Komentarz

• matrix_pl
                  Elegance
                  • 2010
                  • 758

szymonzx, to jeszcze napisz co było? wystarczyło kasowanie błędów i regulacja gazu? czy coś jeszcze robili?

Komentarz

• szymonzx
                    Drive
                    • 2011
                    • 50

Tzn. jak pisałem wcześniej, jest ok, ale będę jeździł tylko na benzynie przez 500km i zobaczę czy błąd wyskoczy ponownie. Na gaz nie przerzucam, bo już przerabiałem ten schemat i po ok. 300km jeździe na gazie znów wyskakuje błąd.

Komentarz

• matrix_pl
                      Elegance
                      • 2010
                      • 758

szymonzx, to niech gazownicy się bardziej postarają

ps. kup kabelek i sam będziesz kasował błędy tyle że po 300 km to mało wygodne wypadało by jeździć z laptopem i kasować na bieżąco

ja ostatnio kupiłem za 44zł i program z neta. tyle że mam problem bo nie łapie komunikacji sprawdzałem kabel na A3 i poszło. Jestem umówiony z mechanikiem ma zobaczyć co się tam stało

Komentarz

• szymonzx
                        Drive
                        • 2011
                        • 50

zakup kabla to chyba mądra rzecz, przynajmniej bardzo przyszłościowa Aktualnie badam czy to na pewno wina gazu. Jeśli okaże się, że tak to gazownik będzie poprawiał, opcja z kasowaniem błędu co 300km nie wchodzi w rachubę. Dzięki za pomysł w sumie cena bardzo przystępna.

[ Dodano: Czw 03 Lis, 11 07:36 ]
                        byłem wczoraj u specjalisty (z polecenia, solidny gość) i powiedział, że falujące lekko obroty przy tym przebiegu (240kkm) to nic niezwykłego. Sprawdził i skalibrował przepustnicę była w porządku. Jest do wymiany uszczelka pod kapą i znalazł nieszczelność ukł. wydechowego (czuć spaliny w kabinie) i słychać przy odpalaniu. We wtorek jadę do niego, żeby to zrobił. Przejechałem już 250km na benzynie i nadal usterka "check engine" nie pokazała się.

[ Dodano: Sro 16 Lis, 11 09:20 ]
                        500km na benzynie i brak "check engine". Wszystko jasne jadę wgrywać nowe mapy na Tymienieckiego w Poznku jest dobry gość od BRC. Przy okazji wymieniłem uszczelkę pod kapą Temat prawie zamknięty.

Komentarz

• matrix_pl
                          Elegance
                          • 2010
                          • 758

szymonzx, to fajnie że powoli zaczyna się układać po regulacji jakie masz spalanie gazu na 100km?

Komentarz

• jojo80
                            Drive
                            • 2011
                            • 43

tak czytam z zaciekawieniem temat bo interesuje mnie lpg do mej skody. na dniach moze zamontuje inst. choc narazie spalanie bardzo mnie nie szokuje to na oszczednosci nigdy za wiele.pozdrawiam i zycze bezawaryjnosci

Komentarz

• matrix_pl
                              Elegance
                              • 2010
                              • 758

jojo80, szczerze odpuść

no chyba że masz ochotę zrobić samochodem 40 tyś lub więcej ... inaczej robisz komuś prezent

Komentarz

• jojo80
                                Drive
                                • 2011
                                • 43

no wlasnie sam niewiem juz. sytuacja wyglada tak--moja żona jezdzi tym autem duzo wieceju niz ja sam.[tylko w niedziele] oczywiscie tez go myje czesciej niz nim jezdze. rocznie moze robimy 10kkm. do pracy mam swoj samochod. wiec mysle faktycznie czy warto zakladac lpg?

Komentarz

• ahmed799
                                  RS
                                  • 2009
                                  • 6871
                                  • Ford

jojo80, przy rocznym przebiegu 10 kkm nie ma sensu zakładać LPG. Ten samochód, aż tak łakomy na paliwo nie jest

филип
                                  Mój czarny bandzior http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...r-focus-2-0-pb

Komentarz

• jojo80
                                    Drive
                                    • 2011
                                    • 43

ahmed799, dokladnie, raczej lepiej bedzie kupic nowe opony na wiosne i spokojnie smigac.ale sorry za OT!

Komentarz

• ahmed799
                                      RS
                                      • 2009
                                      • 6871
                                      • Ford

Zamieszczone przez jojo80
                                      raczej lepiej bedzie kupic nowe opony na wiosne i spokojnie smigac
                                      Dokładnie. Jeszcze zostanie Tobie na komplet zimowych

филип

Komentarz

• Maicroft
                                        Moderator
                                        S_OCP MemberModeratorr
                                        • 2004
                                        • 25757
                                        • Audi

ahmed799, 12-14l to faktycznie malo przy cenach benzyny
                                        Spritmonitor.de

Komentarz

• matrix_pl
                                          Elegance
                                          • 2010
                                          • 758

Maicroft, 12-14 czego?

bo mój AQY 9,3-9,8 l gazu na 100 km

paliwa wg kompa średnio 8,1 (dla całości) i nawet 6,9 na trasie jak emeryt

Komentarz

• ahmed799
                                            RS
                                            • 2009
                                            • 6871
                                            • Ford

Zamieszczone przez Maicroft
                                            12-14l to faktycznie malo przy cenach benzyny
                                            Skąd wziąłeś to spalanie?? Mi spokojnie mieści się w 10 l/100 km po mieście, a Pb iLPG łyka tyle samo.

филип

Komentarz

• jojo80
                                              Drive
                                              • 2011
                                              • 43

Maicroft, sie uparłesna benzyne. mi wychodzi najmniej 7.3

Komentarz

• szymonzx
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 50

widzę, że temat rozwija się o nowe wątki. Niestety wracając do mojego problemu okazało się, że gaz jest dobrze wyregulowany, ale źle założony (np. brak elektrozaworu, niechlujnie położone kable itd.). Nie jest to jednak przyczyna. Autoryzowany gazownik BRC (Poznań, ul. Tymienieckiego) oznajmił mi, że mam padniętą sondę lambdę (przed kat.). Mimo, że na VAG pokazuje tylko lekki wzrost napięcia na sondzie (ok. 0.8-0.9V) to jest ona wg. gazownika przyczyną. I włączenie gazu od razu to weryfikuje (lub jest to po prostu zbieg okoliczności, że na gazie po 300km zapala się :check engine" . Sonda kupiona, w tym tyg. ją wymieniam. Napiszę o ofektach

Komentarz

• Cubarius
                                                  Ambiente
                                                  • 2011
                                                  • 148

A jak to robicie, ze Wam pali kolo 10l?????? Moja pali mi nie mniej niz 12 a czasem i 14 na 100 a niby wszystko wyregulowane. Tylko dziwie sie, przepraszam za podczepienie sie pod temat, ze mi gazownik powiedzial, ze moze membrany w parowniku sa walniete, bo najpierw ustawial gazi zrobil uboga mieszanke, a jak mu podjechalem po miesiacu i podlaczyl to powiedzial, ze mieszanka jest za bogataA tak poza wszystkim to ostatnio weszlo mi 46 l gazu w 48l butle - to chyba za malo wolngo miejsca nie 8%
                                                  Aby zawsze dotrzeć do celu...

Komentarz

• ahmed799
                                                    RS
                                                    • 2009
                                                    • 6871
                                                    • Ford

Cubarius, to duzo Tobie pali, mi wyszło teraz jadąc autostradą trasę coś ok 130 km A1 140-160 km/h i troche obwodnicą torunia dalej na inowrocław 9 l

филип

Komentarz

Pracuję...