Zamieszczone przez str33t
Blokada pedału hamulca???
Zwiń
X
-
Blokada pedału hamulca???
Witam,
nie wiem, czy to już jakiś problem, czy ten typ tak ma (samochód mam od 3 miesięcy).
Szukałem na forum, ale po przejrzeniu 16 stron z archiwum nie znalazłem niczego podobnego, dlatego piszę.
Sytuacja wygląda następująco: w firmie parkuję na wzniesieniu (tak jest ukształtowany parking), ale jest ono tak małe, że nie zaciągam ręcznego, tylko zostawiam na dwójce.
Po wejściu do samochodu wkładam kluczyk, wciskam pedał sprzęgła, no i oczywiście muszę wcisnąć pedał hamulca, żeby samochód mi się nie stoczył, a tu niespodzianka, bo pedał hamulca nie reaguje, jakby miał jakąś blokadę :shock:
Po uruchomieniu silnika pedał zachowuje się oczywiście już normalnie.
Najdziwniejsze jest to, że nie dzieje się tak zawsze, tylko w 80% przypadków.
Miał ktoś coś podobnego? Może jakieś sugestie od bardziej doświadczonych?
PozdrawiamMało kto myśli tak o Tobie,
jak Ty myślisz sam o sobie.
-
-
Zamieszczone przez SubaruPedał jest twardy bo pompa nie działa na zgaszonym silniku. To normalne. Jak uruchomisz silnik to wszystko jest ok bo tą pompę musisz jakoś napędzić. Po zgaszeniu silnika ciśnienie w układzie się utrzymuje więc ten jeden raz po zgaszeniu działa normalnie, a później hamulec jest twardy.
No to inżynierowie VW/Skody się nie popisali, bo w benzynowym Focusie z 2002 roku nie było z tym problemu. Można było wielokrotnie korzystać z hamulca przy zgaszonym silniku.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez SubaruDepnij z całej siły i będzie działać.
Właśnie dzisiaj rano się o tym przekonałem stałem na trawniku na którym były dość głębokie koleiny przede mną jakiś metr drugie autko i przy odpalaniu wciskam sprzęgiełko i autko leci do przodu zaparłem się na hamulcu że o mało fotela nie złamałem i zero hamowania na szczęście ręczny uratował sytuacje
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KarqlA przesadzaszJa z Krakowa do domu (60km) wróciłem na rozwalonym serwie w 5 osób i pies i w miarę normalnie hamowałem
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KarqlTakże wszystko jest normalne u Ciebie i w każdym aucie co jeździłem tak było
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez trytonWiesz w swoim życiu posiadałem parę aut i jedynie w skodzie jest taka decha bez wspomagania
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez KarqlJa jak stoję na górce na biegu wydaje mi się, że mam mocno naciśnięty hamulec i wrzucę luz to też mi pojedzie, trzeba się bardziej wysilić :twisted: Także wszystko jest normalne u Ciebie i w każdym aucie co jeździłem tak było
Ja, o ile dobrze pamiętam, to ani w lanosie, ani w clio, ani w focusie, nie miałem z hamulcem takiego problemu.
Może u Ciebie jest trochę inaczej, bo ja mam wrażenie, że wysiłek nic tu nie pomoże. Tak jak pisałem wcześniej, odczucie jest takie, jakby tam przy wyłączonym silniku była jakaś "blokada".
Komentarz
-
-
Wszyscy którzy mają czas i warunki proszeni są o przeprowadzenie testu
1.Rozpędzamy autko
2 Wrzucamy luz
3 Gasimy silnik od razu cofamy kluczyk żeby nie zablokować kierownicy
4 Kilkakrotnie naciskamy delikatnie na pedał ( spuszczamy powietrze z serwa)
5 Na twardym pedale zaczynamy mocno hamować
6 Opisujemy jak nam się zachowują hamulce
Test przeprowadzamy na jakimś nie uczęszczanym kawałku drogi ,placu
Komentarz
-
-
przed chwilą przetestowałem na parkingu za nim ruszyłem
w początkowej fazie całkiem nieźle się hamowało
na zmianę puszczałem i naciskałem na pedał
pod koniec już było lipnie, pedał twardy ale zatrzymałem się
jak będę wracał to sprawdzę u mnie przed domem dokładnie jak mocno trzeba naciskać
warunki ku temu (długa prosta lekko z górki i dzisiaj nowo położony asfalt :szeroki_usmiech ) mam idealne
[ Dodano: Sob 15 Paź, 11 13:44 ]
dzisiaj dokończyłem test i muszę przyznać że jazda bez serva raczej nie będzie możliwa :lol:
tzn np holowanie bez zapalonego silnika
pomimo że mam bardzo silne nogi to hamowanie z prędkości 10km na godzinę trwało wieczność i kosztowało dużo przejechanych metrów
Komentarz
-
Komentarz