Zamieszczone przez Zorr
Klapa Bagażnika
Zwiń
X
-
Klapa Bagażnika
Witam
Mam takie pytanko odnośnie klapy bagażnika w OCTAVI II,a mianowicie nie mogę otworzyć go ręcznie tylko z pilota można do niego dotrzeć,zamek w klapie po naciśnięciu nie reaguje.Może ktoś spotkał się już z takim mękamętem i dałby tu jakąś podpowiedz co się popsuło i co wymienić?
Pozdrawiam
-
-
Zamek jest elektromagnetyczny. Często się zdarza, że problemy z przepływem prądu pojawiają się nieregularnie i ciężko jest zdiagnozować miejsce awarii. U mojego znajomego w pasku zamek funkcjonuje pod warunkiem, że temperatura przekracza zero. Zimą nie korzysta z bagażnika. :szeroki_usmiech Z tym że tam jest jeszcze zamek na klucz w klapie, szkodnik niestety nie ma. Moim zdaniem generalnie należy rozebrać część elektryczną i wyczyścić styki i elektromagnes.
Komentarz
-
-
Są dwie główne możliwości/przyczyny problemów z zamkiem: 1/ zaśniedziałe styki (naturalne utlenianie + działanie wilgoci); 2/ zaśniedziała aż do przerwania ścieżka na płytce. Wystarczy rozebrać zamek i dokładnie obejrzeć styki, oraz ścieżki na płytce. Tam, gdzie widoczny będzie syf, lub zzieleniałe zaśniedzenia - trzeba delikatnie wszystko oczyścić, najlepiej przy użyciu środka w sprayu do czyszczenia elektroniki - np. "Kontakt" (nie skrobać wkrętakiem, bo łatwo całkowicie uszkodzić elementy miedziane).Doświadczenie to coś, co nabywamy chwilę po tym, gdy było nam najbardziej potrzebne.
MOJA FURKA
Jeśli pomogłem - wciśnij "pomógł"
Tanie pobieranie plików: http://filefox.pl/poleca/Eidos71
Komentarz
-
Komentarz