jako autor tematu tym co ci pomogli kliknij pomógł
[O1] Uwalony Termostat?
Zwiń
X
-
[O1] Uwalony Termostat?
A wiec, wydaje mi sie j/w ze jest uwalony termostat ale wolalbym miec pewnosc. Otoz jakies 2 tyg. temu wymienilem rozrzad wraz z pompa wody, od tego czasu auto wiecej mi pali ale tylko w trasie !, w miescie jest to niezauwazalna roznica. "Skapnalem" sie gdy nie moglem zejsc ponizej 5 litrow na spokojnej drodze, gdzie zawsze mi palil w okolicach 4 albo ponizej. Objawy sa takie ze na trasie wskazowka nie dochodzi mi do 90 stopni (trasa 200km, predkosci 90 - 110), jest moze 75, w miescie wiadomo lepiej sie nagrzewa ale tez troche czasu musi uplynac.
O i jeszcze jedno, gdzie jest czujnik temperatury jaka jest na zewnatrz? Bo nie wyswietla mi sie w komputerku - ale to akurat juz od dluzszego czasu, ale jako ze przychodzi zima wolalbym sprawdzac temp. na dworze.Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730
-
-
Czujnik temperatury zewnętrznj -> za zderzakiem, przed przednim lewym kołem
U Ciebie najprawdopodobniej będzie to wina termostatu, który pewnie cały czas otwiera duży obieg i silnk nie może złapać optymalnej temperatury. Możesz sprawdzić, czy grzeją się przewody do chłodnicy, ale pewnie tak.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Z tego co pamiętam czujnik tempertaury zewnętrznej
radekgw, 99,9% termostat. Przerabiałem ten temat rok temu. Tak wyglądała moja podróż do Krakowa:
Widać czas i przebyte kilometry na niedogrzanym silniku - zachowanie wskazówki temperatury. Zimno miałem w środku jak..
Gdy stanąłem chwilę na światłach to wskazówka od razu do góry na 90 stopni.
W takim przypadku termostat jest cały czas otwarty i tak, jak kolega Northeusz, pisze wiąże się to z dużym obiegiem (chłodnica, silnik). Czyli zimne powietrze z zewnątrz schładza ciecz w chłodnicy i taka schłodzona ciecz wędruje do silnika (bo termostat jest otwarty) przepływając przy czujniku. I wszystko jasne
Profilaktycznie możesz też wymienić czujnik na nowy. Zawsze to pewność, że i jedno i drugie będzie sprawne. Koszt około 30 zł.
Komentarz
-
-
Re: Uwalony Termostat?
Zamieszczone przez radekgwA wiec, wydaje mi sie j/w ze jest uwalony termostat ale wolalbym miec pewnosc. Otoz jakies 2 tyg. temu wymienilem rozrzad wraz z pompa wody, od tego czasu auto wiecej mi pali ale tylko w trasie !, w miescie jest to niezauwazalna roznica.
Komentarz
-
Komentarz