[O1] Uwalony Termostat?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • _QMAN_
    Drive
    • 2011
    • 93

[O1] Uwalony Termostat?

jako autor tematu tym co ci pomogli kliknij pomógł

* MOJA CZARNA PERŁA *
  • radekgw
    L&K
    • 2010
    • 1182

[O1] Uwalony Termostat?

A wiec, wydaje mi sie j/w ze jest uwalony termostat ale wolalbym miec pewnosc. Otoz jakies 2 tyg. temu wymienilem rozrzad wraz z pompa wody, od tego czasu auto wiecej mi pali ale tylko w trasie !, w miescie jest to niezauwazalna roznica. "Skapnalem" sie gdy nie moglem zejsc ponizej 5 litrow na spokojnej drodze, gdzie zawsze mi palil w okolicach 4 albo ponizej. Objawy sa takie ze na trasie wskazowka nie dochodzi mi do 90 stopni (trasa 200km, predkosci 90 - 110), jest moze 75, w miescie wiadomo lepiej sie nagrzewa ale tez troche czasu musi uplynac.
    O i jeszcze jedno, gdzie jest czujnik temperatury jaka jest na zewnatrz? Bo nie wyswietla mi sie w komputerku - ale to akurat juz od dluzszego czasu, ale jako ze przychodzi zima wolalbym sprawdzac temp. na dworze.
    Jest 230 i 500 http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=74730

Komentarz

• Northeusz
      RS
      • 2010
      • 1677
      • Octavia I (1U2)
      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Czujnik temperatury zewnętrznj -> za zderzakiem, przed przednim lewym kołem
      U Ciebie najprawdopodobniej będzie to wina termostatu, który pewnie cały czas otwiera duży obieg i silnk nie może złapać optymalnej temperatury. Możesz sprawdzić, czy grzeją się przewody do chłodnicy, ale pewnie tak.
      Pozdrawiam
      Northeusz

Komentarz

• wolt77
        Drive
        • 2006
        • 77

Z tego co pamiętam czujnik tempertaury zewnętrznej za zderzakiem przed lewym przednim kołem, koło klaksonu.

Komentarz

• tryton
          Elegance
          • 2008
          • 935

Czujnik znajduje się za lewą kratką w zderzaku

Komentarz

• Dr.Claufe
            Rider
            • 2010
            • 338

Z tego co pamiętam czujnik tempertaury zewnętrznej
            A w takim wypadku co to jest to przy szybie taki przeźroczysty plastik? Ja byłem cały czas przekonany, że to jest właśnie czujnik temperatury zewnętrznej, ale gryzło mi się to z różnicą temperatur (środek i zimna szyba).

radekgw, 99,9% termostat. Przerabiałem ten temat rok temu. Tak wyglądała moja podróż do Krakowa:

Widać czas i przebyte kilometry na niedogrzanym silniku - zachowanie wskazówki temperatury. Zimno miałem w środku jak..

Gdy stanąłem chwilę na światłach to wskazówka od razu do góry na 90 stopni.

W takim przypadku termostat jest cały czas otwarty i tak, jak kolega Northeusz, pisze wiąże się to z dużym obiegiem (chłodnica, silnik). Czyli zimne powietrze z zewnątrz schładza ciecz w chłodnicy i taka schłodzona ciecz wędruje do silnika (bo termostat jest otwarty) przepływając przy czujniku. I wszystko jasne

Profilaktycznie możesz też wymienić czujnik na nowy. Zawsze to pewność, że i jedno i drugie będzie sprawne. Koszt około 30 zł.

Komentarz

• tryton
              Elegance
              • 2008
              • 935

Zamieszczone przez Dr.Claufe
              A w takim wypadku co to jest to przy szybie taki przeźroczysty plastik
              Jeżeli mówisz o tym z lewej strony to jest to uchwyt na np kwity parkingowe

Komentarz

• Northeusz
                RS
                • 2010
                • 1677
                • Octavia I (1U2)
                • AUM 1.8 20VT 150 KM

[quote="Dr.Claufe"]
                Ja byłem cały czas przekonany, że to jest właśnie czujnik temperatury zewnętrznej, ale gryzło mi się to z różnicą temperatur (środek i zimna szyba).
                No i z tym, że tak perfidnie jest wystawiony na słońce
                Pozdrawiam
                Northeusz

Komentarz

• Dr.Claufe
                  Rider
                  • 2010
                  • 338

Zamieszczone przez tryton
                  Jeżeli mówisz o tym z lewej strony to jest to uchwyt na np kwity parkingowe
                  A poprzedni właściciel właśnie mi mówił, że też tak myślał i gdy coś tam włożył, a jego syn to zobaczył to poleciała łacina :P

Komentarz

• bobolino
                    Rider
                    • 2010
                    • 392

Re: Uwalony Termostat?

Zamieszczone przez radekgw
                    A wiec, wydaje mi sie j/w ze jest uwalony termostat ale wolalbym miec pewnosc. Otoz jakies 2 tyg. temu wymienilem rozrzad wraz z pompa wody, od tego czasu auto wiecej mi pali ale tylko w trasie !, w miescie jest to niezauwazalna roznica.
                    Klasyczny przypadek. Po wymianie płynu zaciął się termostat.

Komentarz

Pracuję...