[O1] AGR, jakie ma sprzegło

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • alx
    Drive
    • 2011
    • 51

Pozostała po wymianie kierownicy. W stanie bardzo dobrym. Cena 50 zł + 10 zł wysyłka.
  • fryta1979
    Ambiente
    • 2010
    • 188

Kochani,

moja Octa ma tendencje to "trzęsienia budą" na luzie. Pracuje równo i po jakimś losowym czasie zaczyna się dziwnie trząść, co zanika przy dodaniu gazu. Z tego co zdążyłem się dowiedzieć jest to oznaka zużycia koła dwu-masowego? czy sprzęgła? (trochę tez trzęcha przy ruszaniu). Stawiam znaki zapytania ponieważ zwątpiłem.
    Zawsze myślałem ze moja Octa ma dwu mas ale już, któraś z kolei osoba mówi mi ze w AGR 90KM dwu-masy nie było. Czy ktoś może zweryfikować w jakie sprzęgło wyposażony jest mój Szkodnik, bo nie wiem jakie części zakupić ]:/

1.9 TDI 90KM - AGR 263 334 (to z silnika odczytałem)

z Góry dziękuje za pomoc.

Komentarz

• KonKor
      Drive
      • 2008
      • 90

Miałem AGR'a i tam jest oczywiście dwumas. Wymieniaj wszystko, razem ze sprzęgłem bo szkoda płacić dwa razy za robociznę. Mnie taka zabawa kosztowała 2300 z tego co pamiętam. Skoro AGR to stawiam w ciemno że swoje lata i przebieg ma, i że nie było nic wymieniane...

Pozdr!

Komentarz

• fryta1979
        Ambiente
        • 2010
        • 188

Dzieki

Ale chcialbym miec pewnosc :-)) naprawde czytalem ze 90km AGR nie ma dwumasy :-))) najchetniej jak by ktos znal numerek zestawu :-)))

Komentarz

• KonKor
          Drive
          • 2008
          • 90

Moja wiedza jest taka że AGR fabrycznie miał dwumasę i kropka :wink:

Można za to wpakować jednomas i to jest prawda. Na sieci jest dużo tematów o zmianie dwumasu na jednomas (szczególnie na forum golfa). Jest to tańsze rozwiązanie i wcale nie takie głupie...

pierwszy z brzegu temat na tym forum KLIK

Komentarz

• mobi65
            Rider
            • 2009
            • 291

wiec po kolej to skody z silnikiem AGR w poczatkowym etapie produkcji mialy jednomas w puzniejszym czasie zaczeli wkladac juz z dwu masowe moja jest z 99 rocznika i juz ma kolo dwu masowe , co do przechodzennia na jednomas to ma to zalety i tez wady ,wybor jednak zalezy juz od kierownika auta :szeroki_usmiech

Komentarz

• fryta1979
              Ambiente
              • 2010
              • 188

Dobra ale czytalem ze sa tez AGR bez dwumasy. Mozna to jakos po tym numerze silnika sprawdzic???

Komentarz

• chimek11
                Rider
                • 2007
                • 482

kolego,

ja mam w octavce z 97r. jednomas
                ale poźniejsze już wychodziły z dwumasą, chyba już w połowie 98r.

Komentarz

• phrix
                  L&K
                  • 2007
                  • 1000
                  • Audi
                  • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                  • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Jak dobrze pamiętam to w AGR-ze można sprawdzić po oznaczeniu skrzyni biegów co siedzi w środku - tzn. co było montowane w fabryce.

Najlepiej jednak jest rozebrać i zobaczyć, zakładam że i tak mechanik kupuje części. Jeżeli octa jest młodsza jak 1999 to masz dwumas.
                  Szlifierki taśmowe, nożyce do złomu, kruszarki | W stajni : karawan O2 FL 1.9 TDI, A3 Sportback 1.6 MPI

_

Komentarz

• Octan
                    Rider
                    • 2006
                    • 653

Zamieszczone przez phrix
                    Jeżeli octa jest młodsza jak 1999 to masz dwumas
                    W 99r montowano już dwumasę. Moja jest z kwietnia 99 i ma sprzęgło dwumasowe. Wydaje mi się że rocznik 98 był tym granicznym.

Komentarz

• fryta1979
                      Ambiente
                      • 2010
                      • 188

Kiedys w necie znalazlem taka rozpiske o numerach silnikow i tam byly jakies graniczne modele, ale w cholere nie moge tego znalezc :-/// dlatego pytam :-)))

Druga sprawa, trafilem tu kiedys na linke do ktoregos z forumowiczow sprzedajacych sprzegla do Octavii w dobrych cenach i tez w cholere znalezc tego nie moge :-)))

Pomocy!

Komentarz

• JanuszSz
                        RS
                        S_OCP Member
                        • 2007
                        • 2835
                        • Superb II combi (3T5)

Zamieszczone przez fryta1979
                        Druga sprawa, trafilem tu kiedys na linke do ktoregos z forumowiczow sprzedajacych sprzegla do Octavii w dobrych cenach i tez w cholere znalezc tego nie moge ))
                        Zbilansowana dieta to piwo w obu dłoniach.

Komentarz

Pracuję...