[O1] Swiatla mijania swieca caly czas...

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • checkengine
    Classic
    • 2013
    • 6

Skfarek, jednak się skusiłeś
  • m0t0
    Drive
    • 2011
    • 64

Witam. Kolo miesiaca temu kupilem auto opisane w tym topicu: http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=54145
    Problem polega na tym ze swiatla mijania swieca caly czas po przekreceniu kluczyka(prawie jak tryb skandynawski) z tego co wiem O1 nie ma cana wiec to nie jest ustawione programowo. Wlozylem inny wlacznik swiatel(od passata) dalej to samo. Czy ktos moglby pomoc z takim problemem?
    Fiat Bravo GT 1.6
    Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• Northeusz
      RS
      • 2010
      • 1677
      • Octavia I (1U2)
      • AUM 1.8 20VT 150 KM

A nie ma zamontowanego jakiegos dodatkowego "ficzera" do włączania świateł? Coś na zasadzie "aby nie zapomnieć o światłach"? Bo jeśli ma, to będzie on niezależny od wyłącznika.
      Pozdrawiam
      Northeusz

Komentarz

• m0t0
        Drive
        • 2011
        • 64

hm musialbym go poszukac ale rozmontowalem ten plastyk wielki pod kolumna kierownicza (tj ten gdzie znajduje sie wlacznik swiatel i wtyczka do kompa) i znalazlem w puszce bezpiecznikow dolutowany jeden kabel do bezpiecznika nr 8. Zdejme jeszcze plastyk ktory jest pod kierownica i zobacze czy cos tam nie bylo kombinowane ze stacyjka...
        Fiat Bravo GT 1.6
        Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• Northeusz
          RS
          • 2010
          • 1677
          • Octavia I (1U2)
          • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez m0t0
          hm musialbym go poszukac ale rozmontowalem ten plastyk wielki pod kolumna kierownicza (tj ten gdzie znajduje sie wlacznik swiatel i wtyczka do kompa) i znalazlem w puszce bezpiecznikow dolutowany jeden kabel do bezpiecznika nr 8. Zdejme jeszcze plastyk ktory jest pod kierownica i zobacze czy cos tam nie bylo kombinowane ze stacyjka...
          Czasami są takie dodatki i działają niezależne od kierowcy i włącznika świateł. Działają dokładnie tak jak opisujesz. Jednak zazwyczaj jak widziałem, gdzieś w samochodzie znajduje się wyłącznik takiego ustrojstwa i wszystko wraca do normy. Nie wiem jednak, jak u Ciebie jest. Możesz jeszcze sprawdzić w jeden sposób, chociaż też nie zawsze pewny . Jak przekręcisz kluczyk to wtedy świecą światła mijania, chociaż wyłącznik jest na "0". Uruchom wtedy światła długie. Zawsze w takich sytuacjach światła długie nie działały, działały dopiero po włączeniu świateł mijania tym właściwym włącznikiem.
          Pozdrawiam
          Northeusz

Komentarz

• m0t0
            Drive
            • 2011
            • 64

Zgadza sie dlugie moge odpalic gdy jest wlacznik na 0 ale w wypadku gdy przyciagne manetke w swoja strone, gdy w strone silnika tak aby swiatla dlugie byly caly czas wlaczone, to nie dzialaja dopiero jak przekrece glowny wlacznik swiatel z 0 na mijania dlugie dzialaja wiec jest tak jak mowisz... Masz na to jakas solucje?
            Fiat Bravo GT 1.6
            Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• Northeusz
              RS
              • 2010
              • 1677
              • Octavia I (1U2)
              • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez m0t0
              Zgadza sie dlugie moge odpalic gdy jest wlacznik na 0 ale w wypadku gdy przyciagne manetke w swoja strone, gdy w strone silnika tak aby swiatla dlugie byly caly czas wlaczone, to nie dzialaja dopiero jak przekrece glowny wlacznik swiatel z 0 na mijania dlugie dzialaja wiec jest tak jak mowisz... Masz na to jakas solucje?
              No to masz "ficzera" . Poszukaj gdzieś w zasięgu rąk kierowcy jakiegoś przełączniczka, nie zawsze może być on na widoku, często bywa schowany. Tutaj jednak to zależy od fantazji montera, niemniej jednak powinien być wg mnie aby wyłączyć ten "system".
              Pozdrawiam
              Northeusz

Komentarz

• Super_Be
                Rider
                • 2010
                • 308

Zamieszczone przez Northeusz
                No to masz "ficzera" . Poszukaj gdzieś w zasięgu rąk kierowcy jakiegoś przełączniczka, nie zawsze może być on na widoku, często bywa schowany. Tutaj jednak to zależy od fantazji montera, niemniej jednak powinien być wg mnie aby wyłączyć ten "system".
                Ja sobie takiego ficzera w poprzednim aucie zafundowałem, ale wyłącznik w ogóle olałem, chociaż moduł miał wejście stosowne. Tyle że to była Avensiska, w której długie można było włączyć nawet przy przełączniku na "0" (oczywiście pod warunkiem świecenia krótkich). Jeśli poprzedni właściciel miał takie samo podejście jak ja, to pozostaje przekopać całą deskę rozdzielczą albo... przyzwyczaić się 8) .

Inna sprawa, że u mnie światła włączały się dopiero po odpaleniu silnika i to jeszcze po paru sekundach, a do tego nie włączały się przy zaciągniętym ręcznym, więc nie było raczej problemu, że chciałbym chwilę postać na włączonym zapłonie i bez świateł. U m0t0 mogłoby to być uciążliwe, więc może rzeczywiście przełącznik jednak jest...
                :
                : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                :
                : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                :

Komentarz

• Northeusz
                  RS
                  • 2010
                  • 1677
                  • Octavia I (1U2)
                  • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez Super_Be
                  Ja sobie takiego ficzera w poprzednim aucie zafundowałem, ale wyłącznik w ogóle olałem, chociaż moduł miał wejście stosowne. Tyle że to była Avensiska, w której długie można było włączyć nawet przy przełączniku na "0" (oczywiście pod warunkiem świecenia krótkich). Jeśli poprzedni właściciel miał takie samo podejście jak ja, to pozostaje przekopać całą deskę rozdzielczą albo... przyzwyczaić się 8) .

Inna sprawa, że u mnie światła włączały się dopiero po odpaleniu silnika i to jeszcze po paru sekundach, a do tego nie włączały się przy zaciągniętym ręcznym, więc nie było raczej problemu, że chciałbym chwilę postać na włączonym zapłonie i bez świateł. U m0t0 mogłoby to być uciążliwe, więc może rzeczywiście przełącznik jednak jest...
                  No to u Ciebie Super_Be była jakaś wersja "for Maybach" z własnym CPU . Normalnie są montowane te bardziej upierdliwe wersje, gdzie czy chcesz czy nie masz światła równo z przekręconym kluczkiem, nieważne kiedy uruchomisz silnik.
                  Pozdrawiam
                  Northeusz

Komentarz

• m0t0
                    Drive
                    • 2011
                    • 64

Poprostu w fiacie bravo ktorego posiadam czegos takiego nie ma i mi to bardzo odpowiada. Jednak swiecace swiatla przy odpalaniu silnika skracaja zywotnosc samych zarowek, czego i tak chcialbym sie pozbyc bo na przyszly sezon letni zamontuje oryginalne xenony.
                    Fiat Bravo GT 1.6
                    Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• Northeusz
                      RS
                      • 2010
                      • 1677
                      • Octavia I (1U2)
                      • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez m0t0
                      Poprostu w fiacie bravo ktorego posiadam czegos takiego nie ma i mi to bardzo odpowiada, a jednak swiecace swiatla przy odpalaniu silnika skracaja zywotnosc samych zarowek, czego i tak chcialbym ominac bo na przyszly sezon letni zamontuje oryginalne xenony.
                      W razie czego podjedź do jakiegoś elektryka, znajdzie i od razu usunie.
                      Pozdrawiam
                      Northeusz

Komentarz

• m0t0
                        Drive
                        • 2011
                        • 64

Northeusz, tak tez zrobie, sam jeszcze zdejme oslone pod kierownica i zobacze jak nic nie bedzie wybiore sie gdzies octavka.
                        Fiat Bravo GT 1.6
                        Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• Super_Be
                          Rider
                          • 2010
                          • 308

No to u Ciebie Super_Be była jakaś wersja "for Maybach" z własnym CPU . Normalnie są montowane te bardziej upierdliwe wersje, gdzie czy chcesz czy nie masz światła równo z przekręconym kluczkiem, nieważne kiedy uruchomisz silnik.
                          No ba, mój Maybach Avensis z potężnym 2.0D-4D zasługiwał na najnowszej generacji komponenty elektroniczne w technologii "coś więcej niż pojedynczy przekaźnik zamknięty w obudowie, która sugerowała wykorzystanie co najmniej jednego scalaka" :lol: . Jak szukałem takiego ustrojstwa na Allegro, to rzeczywiście najwięcej było takich - w cenach tak ok. 15-25 zł. Mój "awtomat" kosztował całe 40 zł :shock: , chociaż fakt, że takie z "opóźniaczem" zwykle się zaczynały w okolicach 100. A ja się uparłem na taki z racji posiadania diesla, trzymanego nieraz po kilka dni na zewnątrz, również w największe mrozy. Do tego rozrusznik był nie pierwszej świeżości, więc max power przy rozruchu był naprawdę mile widziany.
                          :
                          : Beżowa Turbokrowa MORE Power :twisted:
                          :
                          : Było 177KM/264Nm powered by Skoda Auto
                          : Jest 218KM/309Nm powered by Rogalotti
                          :

Komentarz

• Northeusz
                            RS
                            • 2010
                            • 1677
                            • Octavia I (1U2)
                            • AUM 1.8 20VT 150 KM

Zamieszczone przez m0t0
                            Northeusz, tak tez zrobie, sam jeszcze zdejme oslone pod kierownica i zobacze jak nic nie bedzie wybiore sie gdzies octavka.
                            Pewnie, że jedź. Tym bardziej jak masz montować ksenony, to lepiej jak instalacja będzie sprawdzona. Lepiej, żeby ksenony nie były popodpinane pod różnych "pomocników"
                            Pozdrawiam
                            Northeusz

Komentarz

• m0t0
                              Drive
                              • 2011
                              • 64

Octavia wrocila od elektryka, jak to stwierdzil musiala wyjsc tak seryjnie, pytal sie mnie czy nie byla przeznaczona na rynek skandynawski bo dla niego instalacja jest jak z fabryki, nic nie znalazl... Jak myslicie Czy mozliwe abym mial takie cos fabrycznie? Czy jechac do nastepnego elektryka...
                              Fiat Bravo GT 1.6
                              Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• Shreq
                                Rider
                                • 2010
                                • 319

Może porównaj tablicę z bezpiecznikami, albo centralnej elektryki z kimś innym, może jakiś przekaźnik masz tam wstawiony. Pamiętam kiedyś w Vectrze B można było dokupić przekaźnik właśnie od wersji skandynawskiej dzięki czemu światła zaczynały działać jak u Ciebie...

Komentarz

• m0t0
                                  Drive
                                  • 2011
                                  • 64

Zamieszczone przez Shreq
                                  Może porównaj tablicę z bezpiecznikami, albo centralnej elektryki z kimś innym, może jakiś przekaźnik masz tam wstawiony. Pamiętam kiedyś w Vectrze B można było dokupić przekaźnik właśnie od wersji skandynawskiej dzięki czemu światła zaczynały działać jak u Ciebie...
                                  tablica z bezpiecznikami to poprostu skrzynka z bezpiecznikami? Jesli tak to zrobie zdjecia i wstawie tu na forum moze to cos pomoze. Ewentualnie czy moze to byc poprostu zmodyfikowany/inny przekaznik swiatel?
                                  Fiat Bravo GT 1.6
                                  Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• tomus7
                                    RS
                                    • 2010
                                    • 1896
                                    • Peugeot

układ i opis bezpiecznikó w skoda 1
                                    ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
                                    http://www.bunkry.pl/pl/index.html
                                    a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
                                    http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
                                    Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• Shreq
                                      Rider
                                      • 2010
                                      • 319

M0t0 nie mam pojęcia jak sprawa wygląda w O1, w O2 są 2 skrzynki bezpieczników i moduł centralnej elektryki gdzie dodatkowo są przekaźniki zamontowane...

Komentarz

• lechu
                                        Classic
                                        • 2007
                                        • 17

MOtO elektryk mial racje samochod ma tak instalacje fabrycznie to zadne dokladane gadzety ja mieszkam w norwegii i w swojej skodzie mam tak samo wlasciwie wszystkie skody w skandynawii tak maja wiem na 100% ze np w audi mowie o starszych modelach samochody na rynek skandynawski mialy poprostu inny przelacznik swiatel

Komentarz

• m0t0
                                          Drive
                                          • 2011
                                          • 64

Tyle ze moja octavia byla kupiona w polsce, uzytkowana przez wlasciciela ktory mieszkal w niemczech, a do pracy jezdzil do danii... Uda sie sprawdzic w etce czym instalacja elektryczna w moim samochodzie rozni sie od innej octavi bez tego 'trybu skandynawskiego'?
                                          Fiat Bravo GT 1.6
                                          Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• lechu
                                            Classic
                                            • 2007
                                            • 17

sprobuje sie dowiedziec pracowalem do 2006 w seacie w norwegii i leon czy toledo II juz przychodzily z fabryki z takim systemem wlaczania swiatel sproboj moze podmienic wlacznik od innej octavii z tymi audi to przerabialem na wlasnej skorze 2 a4 sprowadzone z niemiec wymiana przelacznikow zalatwila sprawe wlaczania swiatel automatycznie po przekreceniu zaplonu

Komentarz

• lechu
                                              Classic
                                              • 2007
                                              • 17

z ta dania to jakis trop moze kazal sobie cos wymienic w danii w skandynawii wszystkie starsze pojazy sa wyposazone w taki system wlaczania swiatel plus spryskiwacze reflektorow niezaleznie od tego czy samochod ma zwykle swiatla czy ksenony

Komentarz

• m0t0
                                                Drive
                                                • 2011
                                                • 64

chodzi Ci o ten przelacznik? http://t3.gstatic.com/images?q=tbn:A...VSCl_lnmWe74GQ
                                                Jesli tak to podmienialem go z przelacznikiem od passata i bez roznicy. Jesli chodzi ci o przekaznik to moze byc to dobra mysl.

[ Dodano: Wto 22 Lis, 11 21:25 ]
                                                Akurat brak spryskow... Gdybys mogl jeszcze odpowiedziec na powyzszego posta, bardzo by mi to pomoglo :P
                                                Fiat Bravo GT 1.6
                                                Skoda Octavia RS 1.8T

Komentarz

• lechu
                                                  Classic
                                                  • 2007
                                                  • 17

tak glowny przelacznik swiatel

Komentarz

Pracuję...