Jazda na 205/55 r16 VS 195/65 r15 rożnice w PROWADZENIU.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • Tomekbiala
    Classic
    • 2011
    • 27

Spy foto ...

• Rekin Chlebojad
    Rider
    • 2010
    • 474

Witam mam pytanie , czy ktos kto juz zmienił oponki z letnich na zimowe, i moze cos napisac (swoje wrazenie) w roznicy jazdy na wyzszych oponach?? Pokonywanie zakretow, kolein , nierownosci, pochyłosci drogi, jazda Z i BEZ obciazenia(npasażer, 2 i wiecej , załadowany bagaznik). Jak to u was wyglada?? Sprawa dosc pilna prosze o odpowiedzi.

PS: nie bardzo pamietam, bo podobny temat juz był kiedys poruszany jednak jakos nie idzie mi go znalezsc, byc może był on "podczepiony" pod inny temat. Dzieki
    [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• Zorr
      RS
      • 2011
      • 2110

jak dla mnie 98% populacji kierowców nie wiedząc wcześniej jakie mają założone opony nie będzie w stanie odróżnić prowadzenia, a te 2% pozostałych to nigdy w życiu nie założy czegoś tak małego jak 195/65/R15.
      (o ile ma możliwość założenia czegoś szerszego)
      Jeśli jedziesz szybciej niż ja, jesteś wariatem.
      Jeśli jedziesz wolniej niż ja, jesteś debilem

Komentarz

• abstinent
        RS
        S_OCP Member
        • 2007
        • 4842
        • Octavia II combi (1Z5)
        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dla mnie różnica kolosalna :!:
        oczywiście na korzyść 16'' :P
        być może dla tego że zimowe mam frigo, które zbytni nie grzeszą jakością prowadzenia etc
        no i jeszcze jedna sprawa, mianowicie do takiego porównania trzeba by było mieć dwa takie same komplety w danych rozmiarach
        bo wiadomo, opona oponie nie równa

Komentarz

• Rekin Chlebojad
          Rider
          • 2010
          • 474

Zamieszczone przez abstinent
          dla mnie różnica kolosalna
          a mogł bys abstinent, cos blizej w tym temacie?? bardziej wgłebiajac sie w szczegoły?? Dzieki
          [scroll:d077aef450]Moja Czesia 1.6 TDI CR DSG---SPRZEDANA------> Jest Lexus CT200h [/scroll:d077aef450]

Komentarz

• Wojqba
            Ambiente
            • 2008
            • 230

ja tak jeżdżę od 3 lat, (16 i 15 continental) i powiem szczerze, że przy moim stylu jazdy nie odczuwam jakiś większych różnic w prowadzeniu samochodu.....

Komentarz

• AdamB
              RS
              S_OCP Member
              • 2007
              • 8030
              • Octavia IV (NX3)
              • DKZA 2.0 TSI 190 KM

Zamieszczone przez Rekin Chlebojad
              Witam mam pytanie , czy ktos kto juz zmienił oponki z letnich na zimowe, i moze cos napisac (swoje wrazenie) w roznicy jazdy na wyzszych oponach??
              Sporo dziur na drodze znikło to po pierwsze. Spalanie nie spadło, nawet poskoczyło. Jak jeździsz normalnie bez szaleństw to różnicy nie ma specjalnej. Hamowanie gorsze.
              Octavia IV 2.0 TSI DSG 4x4 STYLE - DYNAMIC

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                Rider
                • 2010
                • 474

TZN: mi bardziej chodzi czy auto pływa bardziej (tzn: zdecydowanie) czy jest bardziej czy mnie podatne na pochyłosci (co sie wiaze z kontrowaniem) itd. Bo jazdo jako jazda po prostej jest niemal identyczna.

Komentarz

• Ayu
                  RS
                  • 2009
                  • 4154

Rekin Chlebojad, jakie masz opony na lato?

Komentarz

• abstinent
                    RS
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 4842
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

dla mnie różnica kolosalna
                    a mogł bys abstinent, cos blizej w tym temacie?? bardziej wgłebiajac sie w szczegoły?? Dzieki
                    pewnie że mogę

-lepsze prowadzenie samochodu
                    -trzymanie na zakrętach
                    -o wiele lepsza reakcja na ruch kierownicą, do tego mam tuleje od cupry więc jest bajka w tej sprawie
                    -jest sztywniej (to akurat lubię)
                    -większa przyczepność
                    -ładniej wygląda :P

i jeszcze pewnie coś się znajdzie

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                      Rider
                      • 2010
                      • 474

Zamieszczone przez hotrain
                      jakie masz opony na lato?
                      Lato Brigestone TURANZA 205/55 r16 (fabryczne)
                      Zima Continental TS830 195/65 r15. (na ORI stali)

Komentarz

• zepter00
                        RS
                        • 2008
                        • 2304

Abstinent sporo głupot pisze.
                        Różnice są minimalne. Na 195 kach auto minimalnie gorzej się prowadzi na suchym i wilgotnym asfalcie (ale mało kto to praktycznie odczuje na standardowym zawieszeniu - o przewadze miękkiego zawieszenia w zimę było już pisane) Na 195 jest natomiast lepsza na śniegu trakcja i sterowność, mniejsza podatność na aquaplaning w koleinach wypełnionych wodą i na breji śniegowo-wodnej. Mniejsze jest też ryzyko uszkodzenia felgi. Większy jest natomiast komfort. Niemiecki ADAC zaleca na zimę zakładać możliwe wąskie opony (homologowane do danego auta)

Rekin chlebojad: jeśli masz taki zestaw kół to jest bardzo dobrze.
                        Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• Ayu
                          RS
                          • 2009
                          • 4154

Rekin Chlebojad, nie powinno być najgorzej, nie przejmuj się, mimo, że moje doświadczenia z 15" nie były najlepsze (w BXE) - auto było nerwowe, słabo hamowało, słabo skręcało itp. Na 16" ubiegłą zimę jeździło mi się dobrze. Opony Conti TS 830P.

Komentarz

• abstinent
                            RS
                            S_OCP Member
                            • 2007
                            • 4842
                            • Octavia II combi (1Z5)
                            • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

zaczynacie porównywać prowadzenie w różnych warunkach(woda, śnieg) :idea:
                            w moim poprzednim poście porównałem mój zestaw opon w takich samych warunkach pogodowych a konkretnie suchy ładny asfalt :P

Komentarz

• Ayu
                              RS
                              • 2009
                              • 4154

abstinent, dokładnie to samo mam na myśli. Jeżeli przykładać taką samą miarkę do 15 i 16" nigdy więcej 15 :wink:

Komentarz

• Rekin Chlebojad
                                Rider
                                • 2010
                                • 474

w moim poprzednim poście porównałem mój zestaw opon w takich samych warunkach godowych a konkretnie suchy ładny asfalt
                                i własciwie o to chodziło, wiadomo że opony maja swoje przeznaczenie i zachowanie ich w roznych warunkach moze sie roznic, mi najbardziej zalezało na porownaniu wysokosci opon i roznicy w prowadzeniu, czy to beda opony letnia-letnia czy letnia-zimowa nie ma to wiekszego znaczenia. Generalnie rozchodzi sie o wysokosc i jazda na "balonie" 195.

Komentarz

• zepter00
                                  RS
                                  • 2008
                                  • 2304

Wyciągnąłeś już wnioski?
                                  Moja czeska kochanka :-D http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=37223 serwisowana przez DGW. ;-]

"Superbaśka" zastępcza http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...perb+++tdi+awx

Masz coś do mnie? Lepiej przeczytaj to ;-] http://tomianek.pinger.pl/m/839401

Komentarz

• abstinent
                                    RS
                                    S_OCP Member
                                    • 2007
                                    • 4842
                                    • Octavia II combi (1Z5)
                                    • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

i własciwie o to chodziło, wiadomo że opony maja swoje przeznaczenie i zachowanie ich w roznych warunkach moze sie roznic, mi najbardziej zalezało na porownaniu wysokosci opon i roznicy w prowadzeniu, czy to beda opony letnia-letnia czy letnia-zimowa nie ma to wiekszego znaczenia. Generalnie rozchodzi sie o wysokosc i jazda na "balonie" 195.
                                    w moim przypadku letnia-zimowa
                                    i myślę że ma znaczenie, bo gdyby założyć to co mam na lato czyli Michelin Primacy HP i Bravuris 2 w 15'' to te różnice mogą być już tak nie odczuwalne
                                    różnice najbardziej wyczuwalne są są po zmianie lato/zima - zima/lato

Komentarz

• dees
                                      Ambiente
                                      • 2008
                                      • 217

Tak mniej więcej do ok. 100 km/h w zasadzie nie ma różnicy między 195/15 a 205/16 ale już powyżej to 205/16 jest duuużo lepsza.
                                      pryncypal

Komentarz

• vaz
                                        Elegance
                                        • 2010
                                        • 799
                                        • Octavia II (1Z3)
                                        • BXE 1.9 TDI PD 105 KM

Wczoraj wymieniłem komplet kół letni (Bridgestone Turanza 205/55R16) na zimowy (Continental TS830 195/65R15) pompując 0,02 MPa więcej niż zalecane.
                                        Przy wyższych prędkościach bardziej odczuwalne jest myszkowanie auta i konieczność częstszej korekty kierunku jazdy. Wynika to z bardziej miękkiej mieszanki i innej rzeźby bieżnika, wyższego profilu opony i ciśnienia trochę powyżej wartości zalecanej.
                                        Antyfotoradar Valentine1
                                        Harry II Classic+Sirio ML145

Komentarz

• piramida
                                          RS
                                          • 2009
                                          • 12222
                                          • Superb III (3V3)

15 jedynie będzie lepsza na polnej drodze, w lesie i na budowie gdzie dziury w drodzę sięgają pół metra :wink:
                                          superb combi 2.0TSI 4x4 DSG L&K 393PS/509Nm stage 2 by CS
                                          http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...er=asc&start=0

poprzednio octa 2.0tdi 260PS/500Nm http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=38983&start=0

Komentarz

• LUKI
                                            RS
                                            • 2005
                                            • 5776

bierz 205/55/16

będziesz zadowolony

moim zdaniem optymalny rozmiar komfort, prowadzenie, wygląd
                                            kliknij 'Lubię to!' www.facebook.com/LukiFanatic a tam O2/O3 RS, O3 RS230, G 6GTI 35, G 7GTI, G 7R, S3, CLA 45 AMG, S5, GT3 RS, Turbo S, M5, RS 7, S 63 AMG, RS6

SKODA OCTAVIA 1.4TSI 122HP CAXA TURBO PROBLEM

Komentarz

• g4cek
                                              Rider
                                              • 2011
                                              • 402

Ja mam porównanie 195/65/15 z 215/45/17 to ja wolę na 17 jechać auto dobrze się trzyma drogi jest twardsze takie coś mi pasuje a na 15 pływa i już 2 razy na małym rondzie przydriftowałem nieumyślnie dobrze że nic się nie stało. Ale zależy jak kto jeździ i po czym jeździ. generalnie jeśli chodzi o wygląd na pewno lepiej wyglada na 16 niż na 15 a najlepiej na 17 i wyżej

Komentarz

• irekk
                                                L&K
                                                • 2011
                                                • 1093
                                                • Octavia II (1Z3)
                                                • CAXA 1.4 TSI 122 KM

po zmianie na zimówki mogę powiedzieć że wg moich odczuć, 15tka to balon i szybsza jazda na łuku może być problematyczna. Tego problemu nie odczuwam w takim stopniu na 16tce którą obecnie posiadam. 17tki natomiast zbytnio się kleją do nawierzchni i samochód jest mułowaty. Jednakże wszystkie te spostrzeżenia są subiektywne i jak ktoś ma możliwość to niech próbuję się przejechać na oponach o których myśli. 15tki są tanie jak barszcz, pytanie czy warto iść w 15tki.

Komentarz

• arekban
                                                  Ambiente
                                                  • 2010
                                                  • 208

Nie jestem ani niedzielnym kierowcą ani też sportowcem - jeżdzę na letnich 205/16.
                                                  Zimą zakłądam 195/15 i dla mnie jest to właśnie optymalny wybór pod względem ceny i możliwości (oczywiście dla silnika max. 122 KM, przy silniejszym nie polecam 195/15).

Zimą przyjemnie jezdzi się po dziurawych miejskich drogach i przy niedużych prędkościach. Niestety z chwilą wyjazdu na drogę ekspresową albo autostradę szczególnie w cieplejsze dni - marzy sie już się niższy profil. Prowadzenie wtedy wymaga większego skupienia i niestety trzeba pamiętać na czym się jedzie. Ja na zimę programuje sobie "pikacz" ostrzegający o przekroczeniu 140km/h w MAXIDOT.

Komentarz

Pracuję...