Proszę o sprawdzenie skody po VIN jestem zainteresowany kupnem : TMBHS61Z362173781
Ruchomy "wlew" oleju
Zwiń
X
-
Ruchomy "wlew" oleju
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem Octavi I 2002r., 2.0l 8V,benzyna, 115KM. Chcąc dolać oleju zauważyłem dziwny patent w konstrukcji wlewu oleju. Przypuszczam że jest to potrzebne do odpowietrzania komory silnika ale problem polega na tym że ta część na którą nałożony jest korek oleju (część między pokrywą zaworów a korkiem oleju od której odchodzi wąż wchodzący na dolot powietrza do kolektora dolotowego) jest niezbyt stabilna i ruszająć nią na boki tworzą się nieszczelności.Silnik jest mocno spocony w tej okolicy. Sama część raczej nie jest uszkodzona bo ząbki (a dokładniej pisząć druciki) trzymające w położeniu umozliwiającym odkręcenie korka są ok, ale da sie tym ruszać we wszystkie strony. Jest tam gumowa uszczelka (coś w stylu pierścienia) która też wydaje się ok jednak mam wrażenie że gdyby były tam dwie takie uszczelki to to ustrojstwo lepiejby przylegało do pokrywy. Stad moje pytanie: tak ma być czy może u mnie faktycznie trzeba to lepiej uszczelnić i dopasować?
Jeszcze jedno: Octavia I z 2002r. 2.0l 8V, 115KM, APK ma jedno czy dwumasę?
Z góry dziękuję za dpowiedź.
-
Komentarz