[O1] wymiana paska alternarora

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • devilzary
    Classic
    • 2012
    • 14

Witam,

Warszawa Płowiecka - rabat działa, płatność kartą bez problemu.

Dziękuję i pozdrawiam.
  • greglow
    Drive
    • 2011
    • 42

Witam

Zauważyłem u siebie że drga mi rolka napinacza paska wielorowkowego. Co prawda drga nie specjalnie mocno i tylko na niskich obrotach ale wiem że nie powinno. Przeczesałem fora i tematy i wyszedłem z założenia, że przynajmniej diagnozę przyczyn drgania wykonam we własnym zakresie - sprawdzenie rolki napinacza i sprzęgiełko. Teoria wygląda bardzo zachęcająco. Problem pojawia się przy próbie na żywo.

Mój silnik to ALH z klimatyzacją. Wg teorii aby poluzować pasek trzeba kluczem 16 założyć dźwignię na uchu napinacza i pociągnąć. U mnie jakoś ciężko tego dokonać zw na konieczność zdjęcia fragmentu dolotu a potem... i tak brakuje miejsca żeby w ogóle włożyć klucz zw na aluminiowy blok układu wspomagania który uniemożliwia założenie klucza. Innymi słowy: dlaczego każdy pisze że to takie proste gdy ja mam tam tak ciasno jak w d... i nawet ciężko tam włożyć rękę... A może któś zna jakiś knif na to... ?
    Z góry dzięki za pomoc

Komentarz

• ulysse
      Rider
      • 2010
      • 496

Kolego dobrze piszą, że jest prosto

DOBRY klucz 16 oczkowy. Zdejmujesz osłonę plastikową i od dołu odciągasz napinacz. Ściągasz pasek, zakładasz nowy po czym znowu odciągasz napinacz i po sprawie.

Mam taki sam silnik i też z klimą także wiem o czym mówię

Mówię oczywiście o wymianie z wykorzystaniem kanału

Komentarz

• greglow
        Drive
        • 2011
        • 42

dzięki bardzo za info

Dobieranie się do tego od dołu zmienia zupełnie postać rzeczy... W sumie nie było widać że od dołu jest więcej miejsca ale jeśli kolega tak mówi to tak musi być. Nie omieszkam sam sprawdzić i dać znać

Komentarz

• alxxx
          RS
          • 2010
          • 1823
          • Octavia I (1U2)
          • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Koledzy dobrze prawią, klucz oczkowy ale niezbyt długi od spodu pracujesz i masz w chwile po robocie!
          VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
          Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• sion
            Classic
            • 2011
            • 37

Potwierdzam -> robić to od dołu

Komentarz

• adamadam
              Drive
              • 2008
              • 45

sprawdz sobie przy okazji sprzegło jednokierunkowe alternatora, u mnie sie ostatnio wysypało. troche było pier... z wymianą bo trzeba zdemontowac alternator a to jest juz sztuka ( bez rozkrecania połowy osprzetu)

potwierdzam ze dostep z dołu jest lepszy niz z góry
              adamadam

Komentarz

• Polon
                Rider
                • 2010
                • 315

Zamieszczone przez adamadam
                sprawdz sobie przy okazji sprzegło jednokierunkowe alternatora, u mnie sie ostatnio wysypało...
                Co się dzieje z tymi sprzęgłami?
                Pozdrawiam

Komentarz

• alxxx
                  RS
                  • 2010
                  • 1823
                  • Octavia I (1U2)
                  • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Zamieszczone przez Polon
                  Zamieszczone przez adamadam
                  sprawdz sobie przy okazji sprzegło jednokierunkowe alternatora, u mnie sie ostatnio wysypało...
                  Co się dzieje z tymi sprzęgłami?
                  Psują się.

Proste, to jest część która pracuje non stop i ma prawo wkońcu paść. Rozmawiałem z mechanikiem to mówi ze z reguły wymiania oryginał sprzęgiełko ludziom kolo 200000 km. Wiadomo, że ta granica jest względna
                  VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
                  Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• adamadam
                    Drive
                    • 2008
                    • 45

ja wymieniałem przy 170000. (najpierw dziwny dzwiek z okolic alternatora- "popiskiwanie" jakies 200- 300 km a potem sie rozleciało. tyle szczescia ze pasek sie nie zerwał i dało sie dojechac do garazu)

pozdr
                    adamadam

Komentarz

• tryton
                      Elegance
                      • 2008
                      • 935

Zamieszczone przez alxxx
                      Wiadomo, że ta granica jest względna
                      Oj bardzo względna u mnie padło po 100 tyś Pierwszym objawem u mnie było nazwę to pulsowaniem wspomagania a zaraz potem migająca kontrolka ładowania i sprzęgiełko odpadło . Dojazd do domu odbywał się już bez paska

Komentarz

Pracuję...