cycu70, jest zasadniczy minus - fsi nie zagazujesz, a jak jeździsz tdi, to zaboli Cię to po kieszeni. i bodajże do tego engina zalecane jest nawet paliwo 98. Poprawcie jeśli się mylę. Na Twoim miejscu wziąłbym 1.6 mpi plus lpg, wiadomo, że będzie mułowatszy, ale za to tańszy sporo w jeździe, a od 90 konnego alh które masz teraz za mocno nie będzie odstawał pod względem dynamiki. Chyba, że Twoją ideą jest mocna benzyna i kosztów spalania nie liczysz aż tak, to wtedy w ogóle bym się nie zastanawiał tylko szukał 1.8 tsi 160 koni, dużo sprawniejszy motor niż 2.0 fsi.
[O2] Stuki, wibracje na zimnym silniku
Zwiń
X
-
[O2] Stuki, wibracje na zimnym silniku
Dziś spotkała mnie ciekawa rzecz. Auto stało przez weekend, ok. 7:00 odpaliłem przy -2C i było słychać dziwny dźwięk, rytmiczny ,a wraz z tym dźwiękiem było czuć drgania na budzie, nie mocne, ale wyczuwalne. Pewnie dźwięk potęgowała dziwne odczucia . Poczekałem ok 30 sek, objawy zmalały, przejechałem ok. 500m od sklepu, tam się zatrzymałem i już nie było czuć drgań, ani słychać dziwnego dźwięku. Co to mogło być?
-
-
żeby nie było, to u mnie to samo
po zapaleniu czuć że silnik się rozkręca, po kilku sek jest ok, ale głośno chodzi i czuć większe wibracje
po przejechaniu kilku set metrów obroty spadają, jest prawie normalnie
a normalnie jest jak się silnik trochę nagrzeje :diabelski_usmiech
[ Dodano: Pon 12 Gru, 11 08:53 ]
Zamieszczone przez loruZamieszczone przez natashani słychać dziwnego dźwięku
o, właśnie to, zapomniałem napisać
u mnie mam dwie, ale sprawne :diabelski_usmiech
Komentarz
-
-
natash, u mnie też czasami telepnie, zależy co i gdzie się wleje, i to raczej od wtryskiwaczy jest
może tęż być wina programu
nawet w któryś 1.9 poprawiali soft na gwarancji
[ Dodano: Pon 26 Gru, 11 12:06 ]
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=N-PbPdqi-98&feature=mfu_in_order&list=UL[/youtube]
Komentarz
-
-
Ja od wczoraj mam nowy soft w BXE.
Obserwacje:
- zniknęło dławienie się przy "umiarkowanym" przyspieszaniu
- pali na dotyk (być może to zbieg okoliczności, ale dzisiaj rano zapalił z "półobrotu")
- zniknęły drgawki na postoju (najczęściej zauważalne gdy silnik miał około 70 st C)
- mam wrażenie jak by się zmienił moment obrotowy (przed zabiegiem był wyczuwalny strzał z turbo - teraz przyspieszanie odbywa się płynniej)
Zabieg przeprowadzony w ASO przy ulicy Modlińskiej.
Dużo nie kosztuje - może warto sprawdzić...
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez abstinentmyślę że ASO da rady po vinie sprawdzić czy przydał by się update
Zamieszczone przez abstinenttuner też zrobi porządnie ale z większą mocą i crackiem
Komentarz
-
-
demmsi, wydaje mi się, że wyłącznie ASO po VIN - chyba że jesteś pierwszym właścicielem i masz pewność, że nie zrobili Ci kiedyś przy innej okazji.
abstinent, nie do końca zgadzam się z tym, że tuner typu VTG/Generator Mocy itp może zrobić to lepiej. Nie zapominajmy, że DOBRY chip polega na modyfikacji istniejącej, wgranej do Twojego samochodu mapy. Jeśli teraz masz, problemy z szarpaniem - to nie sądzę aby po chipie było lepiej.
Specem nie jestem - to tylko moje zdanie.
Problemy z softem są znane z silników BXE wyprodukowanych od stycznia 2006 chyba do maja/czerwca 2007
natash, efekt jest taki jakby paliwa brakowało... (przed zabiegiem wymień filtr paliwa i powietrza) - zapytają o to na 100%
Komentarz
-
Komentarz