Zamieszczone przez jaro4444
[O2FL] metaliczne szuranie
Zwiń
X
-
[O2FL] metaliczne szuranie
Tym razem pojawił się problem podczas delikatnego ruszania i zatrzymywania samochodu. Przy ruszaniu w momencie zmiany biegu na wyższy (2) gdy mam wciśnietę sprzęgło słychać jakieś metaliczne szurania. To samo podczas zatrzymywania się i wciśniętym sprzęgle. Hałas trwa chwile po czym znika, nie jest regularny. Raczej występuje przy lekko rozgrzanym, albo rozgrzanym silniku. Auto ma przejechane 3,6tys km... Serwis obstawiał, że to źle ułożony klocek hamulcowy po czym nagle przestali słyszeć.. Ale co ma piernik do wiatraka? :/ Spotkaliście się z czymś takim? Dodam jeszcze, że podczas postoju na luzie jest cisza nawet jeśli dodam trochę gazu (2-3tys obr/min).
[ Dodano: Pią 16 Gru, 11 07:21 ]
nikomu nie przychodzi nic do głowy?
-
-
Po wcisnieciu sprzęgła poprostu obroty spadają i zaczynasz słyszeć klocki bo sie robi cicho, ja obstawiam klocki, zakładam że jak dobrze sie rozgrzeje samochód tzn pojezdzisz troche pohamujesz to ten dzwięk niknie. Wg mnie to klocki sam tak mam jak rano wsiadam do auta, olewam to zupełnnie.
Komentarz
-
-
a w takim wypadku zjazd z jakiegoś niższego krawęznika (bardziej zjazdu z posesji na drogę) przy predkości około 10km/h też powodowałby takie odgłosy w czasie jazdy? coś te klocki nie pasują mi tu. podejrzewam, że przez 3,5tys km dotarłyby się. No i wcześniej nie dawały o siebie znać
[ Dodano: Pią 16 Gru, 11 12:19 ]
no to chyba występuje w sumie tylko przy wciśnietym sprzęgle (bieg z 1 na 2 oraz dohamowanie). nie wiem też czy przy skręconych kołach się to nie nasila
Komentarz
-
-
rozglądam się za innym ASO, ale w Warszawie wszystkie mają jednakową opinie. niestety..
[ Dodano: Pon 19 Gru, 11 17:07 ]
no i okazało się, że siedział kamień między tarczą hamulcową, a osłoną.. szkoda, że POL-MOT przy Sokratesa nic nie znalazł i twierdził, że auto musi się ułożyć bo jest za swieże i może hałasować... Panowie z Auto-Wimar przy modlińskiej dali radę
Komentarz
-
Komentarz