Ja już po przeglądzie u Grzesia :-) Wszystkie opinie znalazły potwierdzenie :-) dołączam do grupy zadowolonych klientów. Byłem pierwszy raz i teraz wiem że nie ostatni :-)
[O1] Autogaszenie na wyższych obrotach
Zwiń
X
-
[O1] Autogaszenie na wyższych obrotach
Witam.
Problem dotyczy O1 LX 1.6 B+G.
Dziś podczas manewru wyprzedzenia zredukowałem bieg do 4 i wyprzedzam. Prędkość ~100km/h i tu widziałem śmierć w oczach gdyż silnik nagle zgasł, kierownica się przyblokowała, hamulec nożny nie działał. Jakoś wybrnąłem z sytuacji, odpaliłem i jechałem dalej. Postanowiłem sprawdzić czy problem pojawi się ponownie... Sytuacja ta sama, tylko tym razem droga pusta... i niestety problem znów wystąpił. Wiem że muszę wymienić sondę lambda i zastanawia mnie czy to przez przypadek nie jest wina pojawiającego się problemu?
Bardzo proszę o pomoc i ewentualne porady gdzie szukać przyczyny. Z góry dziękuję.
PS. Nie chcąc zakładać nowego wątku, proszę też o polecenie dobrych, porządnych żarówek ;-)
-
-
Sonda to raz, ale nie było żadnych przyduszeń lub czegoś w tym rodzaju, od razu cut-off? Było to po redukcji, więc obroty wyższe. Było to podczas jazdy na PB czy na LPG? Jeśli na PB to może PB nie było pompowane, a jeśli na LPG to może reduktor nie wyrabiał?
Ad. PS. Co do dobrych, ale i nie najtańszych żarówek polecam Osram Night Breaker lub Philips X-Treme Power. Wg mnie warte wydanej kasy.Pozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wymiatacz00skąd blokowanie się kierownicy i hamulca
Co do żarówek to zdecydowanie Philips X-Treme 100% zajefajne żarówki, mam już drugi komplet u siebie i nie żałuje wydanych pieniędzy na nie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez wymiatacz00Jazda była na gazie. Tylko skąd blokowanie się kierownicy i hamulca??
Na jałowym i innych biegach problem nie występuje... Budziki zamknąłem wiec potwierdzonePozdrawiam
Northeusz
Komentarz
-
-
Reakcja kierownicy i gazu na zgaśnięcie silnika w Twoim aucie jest normalna - brak wspomagania jednego i drugiego. Gdy włączasz z powrotem zapłon silnik startuje a kierownica i hamulec działa.
Jeśli gaśnie tak samo na benzynie i na gazie, to przyczyna prawdopodobnie tkwi w elektryce. Proponuję zacząć od podmiany cewki. Jak zmienisz cewkę, to może nie przełączać się na LPG, ale z tym poradzi sobie każdy gazownik w cenie 30 zł.
Komentarz
-
Komentarz