Przełącznik zespolony pod kierownicą ma wypalone lub przegrzane styki.
Wymiana na nowy, do tego polecam montaż przekaźników odciążających styki przełącznika zespolonego i wyłącznika głównego świateł (podobne rozwiązanie dawno temu często stosowano w Maluchach, bo tam też wypalały się przełączniki zespolone).
Podpowiem jeszcze raz, jak wymieniasz nowy przełącznik, to dobrze jest przy okazji podłączyć światła przez przekaźniki:
1. nowy przełącznik dłużej pożyje
2. światła będą jaśniejsze (napięcia na żarówkach jest ok 1.5V niż bez przekaźników, a 1.5V więcej daje dużą różnicę w jasności świecenia)
mam następujący problem. Podczas ogrzewania samochodu na zimnym silniku (zaraz po włączeniu) załącza mi się wiatrak. Climatronic mam ustawiony na manuala na 22 C tak aby zagrzał chociaż trochę powietrze we wnętrzu autka. Samochód ma dwa lata i nie pamiętam aby tak się kiedykolwiek działo. Płyn w zbiorniczku jest. CO sugerujecie, od razy na serwis pod kompa ?
Jeżeli załączasz klimę /climatronic/ jest to normalna sprawa że załączają się wentylatory na chłodnicy na pierwszy bieg, tak przynajmniej jest w O1, właśnie spojrzałem że masz O2.
Jest dość ciepło na dworze więc wraz z ogrzewaniem może się włączać klima w celu osuszenia powietrza i dlatego włączają się wentylatory. Po wciśnięciu econ będzie grzał bez klimy tzn nie powinny włączać się wiatraki.
Jest Vectra C Caravan 1,9 CDTI
Był VW Sharan 1,8T AJH
Była Octavia 2 Liftback 1,9 TDI BXE
Była Octavia 1 Combi 1,9 TDI ASV
Komentarz