Dzisiaj pierwszy raz fotka obu autek
[O2] Koło dwumasowe wymiana W ASO przy 48tys 2008r ???
Zwiń
X
-
[O2] Koło dwumasowe wymiana W ASO przy 48tys 2008r ???
Witam, tak jak w temacie chciałem sie spytać czy to norma w ASO skoda ?
objawy :
samochod stoi na swiatlach i przy wlaczonym biegu i wcisnietym sprzegle zaczyna ciagnac lekko bo lekko do przodu .
(diagnoza w ASO jak wyzej do wymiany dwumas + sprzegło i docisk no jakies jaja samochod uzytkuje osoba starsza nie wariuje spokojna jazda trasa/miasto przebieg 48tys 2008r silnik BKC 1,9TDI oczywiscie bez wirusa)
nie ma tradycyjnych objawow jak w dwumasie stukot/ metaliczny dzwiek no i przebieg 48tys)
Własciciel jedzie w poniedzialek do ASO i tam chca wszystko wymieniac i poprosil mnie o pomoc czy taka procedura czyli powiedzmy rozkrecamy i wymieniamy wszytko co sie da to norma (oczywiscie sprzeglo i dwumas gwarancji nie bedzie bo to czesci zuzywajace sie ALE CZY FAKTYCZNIE ZUZYTE ?? przy tych obiawach i przebiegu?
-
-
Nie wiem jak jest w o2 ale nie spotkałem się z przypadkiem aby przy takim przebiegu ktoś koło dwumasowe wymieniał, chyba że wyjątkowy talent w jeździe wyczynowej dieslem choć i to mało prawdopodobne. czy "samochod stoi na swiatlach i przy wlaczonym biegu i wcisnietym sprzegle zaczyna ciagnac lekko bo lekko do przodu" to jedyna usterka jaką zaobserwowałeś czy może jeszcze coś?
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez r222Własciciel jedzie w poniedzialek do ASO i tam chca wszystko wymieniac i poprosil mnie o pomoc czy taka procedura czyli powiedzmy rozkrecamy i wymieniamy wszytko co sie da to norma (oczywiscie sprzeglo i dwumas gwarancji nie bedzie bo to czesci zuzywajace sie ALE CZY FAKTYCZNIE ZUZYTE ?? przy tych obiawach i przebiegu?O rany - jedna siódma życia to poniedziałek
Komentarz
-
-
r222, pewnie właściciel uprawiał ecodriving nie przekraczając 1500 obr/min wieć z tąd te problemy :diabelski_usmiech u mnie rocznik ten sam, przebieg 62 kkm i żadnych najmniejszych problemów, zarówno przy rozruchu jak również w trakcie jazdy i postoju"Uczciwy człowiek szuka prawdy, kłamca jest patologicznie wszechwiedzący"
Komentarz
-
-
no i tu nic nie pasuje bo jesli ecodrivingto jedziesz na wysokim biegu a na malej predkosci i meczysz silnik
We Wrocławiu nie mamy gór ani pagórkow wiec tez odpada
Wlasciciel tej O2 to nawet mnie niekiedy denerwowal bo biegi kiedy ja juz na wyzszy przelaczam to on jeszcze ciagna i tu napewno nie w technice jazdy jest problem ....o ruszaniu z piskiem to nie ma mowy
niewiem mi sie nasuwa ze moze to docisk docisk sprzegla /lub cos sie rozkrecilo i daje takie objawy?
Komentarz
-
-
Skrzynie DSG pod tym wzgledem są niedościgione. Oszczedzając paliwo rozwalają układ przeniesienia napędu. W Yeti 1.2 TSI z DSG silnik pracuje na niższych obrotach niż 1,9 TDI+DSG. Przy 60 km/h używa 7 biegu. Nieważne, że buda drga wtedy od przeciążeń. Serwis nie widzie w tym najmniejszego problemu. Zgroza.Powered by Rogalotti + DSG
Komentarz
-
-
r222, a jak bierze sprzegło .raz przerabiałem taki temat ale w fordzie tranzicie po wymianie sprzegła na jednomas (zyczenie własciciela )problem zniknoł dwumas był zmaskrowny ale auto miało nalatane 150tys.km. przydała by sie pozadna diagnoza bo moze problemem jest w sterowaniu hydraulicznym sprzegłemdiagnostyka vag 602-614-253
Komentarz
-
-
Re: Koło dwumasowe wymiana W ASO przy 48tys 2008r ???
Zamieszczone przez r222...
objawy :
samochod stoi na swiatlach i przy wlaczonym biegu i wcisnietym sprzegle zaczyna ciagnac lekko bo lekko do przodu .
Po pierwsze niech znajomy nie jedzie do tego ASO w poniedziałek, bo go "wydoją" do ostatniej złotówki.
Po drugie, z objawów ewidentnie widać, że auto "nie wysprzęgla" do końca ( stoi jakby na półsprzęgle ) więc na 1000% nie jest to wina dwumasy ( musiała by być całkiem rozwalona a piszesz że nie ma innych objawów ).
Może to być wina docisku sprzęgła, ale to sprawdziłbym na samym końcu; można ewentualnie poobserwować czy np. jest tak od razu po odpaleniu zimnego ( np. po nocy ) silnika, czy pogarsza się wraz z rozgrzaniem.
Na początek sprawdziłbym wysprzeglik ( można spróbować odpowietrzyć a jak jest wątpliwość to wymienić; na allegro 100-150 pln + wymiana poza ASO jakieś 50-100 ) i pompę sprzęgła przy pedale. Jeśli to nie będzie to, to dopiero wtedy ściągałbym skrzynię i podmieniał docisk i tarczę.Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez german81r222,zrób tak jak napisałkowal 2002, czyli zacznij od sprawdzenia pompy sprzegła i siłownika w skrzyni jesli to bedzie w porzadku to dopiero mysl o zwalaniu skrzyni i dobieraniu sie do sprzegła i dwumasa
jakieś 2 tygodnie temu zauważyłem, że haczy mi przy wrzucaniu jedynka i wsteczny - jako, że autko kupione niedawno zacząłem snuć czarne wizje, że czas na sprzędło i koło DM, ale zacząłem od rzeczy najprostszych tj. odpowietrzyłem wysprzęglik przy skrzyni biegów i jest jak ręką odjął - w tym,co wyszło z wysprzęglika po odpowietrzaniu było widać taką ciemną breję (powietrza nie zaobserwowałem) i widać chyba ona powodowała niepełne niewyprzęganie
Komentarz
-
-
czyli reasumując
*tarcza sprzegla
*docisk
*wysprzeglik -silownik
to moglo sie uszkodic
w zadnym wypadku kolo dwumasowe nie powinno byc uszkodzone i jak chca w ASO je wymienic to zamienia dobre na nowe aby naciagnac własciciela
No tak zrozumialem wasze sugestje
Dzieki Kolegą z grupy wrocławskiej mam namiar na firme Kardaś Auto Serwis (http://www.kardasauto.pl)
Pozdrawiam
Komentarz
-
Komentarz