Zamieszczone przez przemogsxr
Uszkodzenie DPF
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
Uszkodzenie DPF
Witam . w jaki sposób można zakwalifikować DPF do wymiany ? mój ostatniego czasu przestał się wypalać poprzez jazdę . wypala się tylko samodzielnie ( większe oborty , buczy itp ) podłączyłem vaga aby sprawdzić kiedy filtr sie wypala , I tu psikus przy 6km odcinku na którym jechałem na 4 biegu 4 tyś obrotów filtr zapełniał się a nie wypala :shock: . dalej przez większość dnia jeździłem bardzo dynamicznie i na koniec dnia filtr wypalał się samodzielnie .
Wiem że większość odpowiedzi będzie wywal dpf ale czy to jest już konieczne ?
-
Re: Uszkodzenie DPF
Jaki przebieg, jakie zapełnienie DPF popiołem, czujnik różnicy ciśnień jest ok?Zamieszczone przez AdamxaWitam . w jaki sposób można zakwalifikować DPF do wymiany ?
Komentarz
-
przebieg 138tyś . zapełnienie wynosiło 24% . ale jak mówię filtr wypala się ale tylko samodzielnie . poprzez zwiększenie wtryskiwanej dawki paliwa . a co do tego czujnika to jak go sprawdzić ? wiem że czujnik od dpf był wymieniany na akcji serwisowej ale czy chodzi o ten ?
Komentarz
-
Tak, o ten - G450. Jaka jest masa popiołu w filtrze?Zamieszczone przez Adamxawiem że czujnik od dpf był wymieniany na akcji serwisowej ale czy chodzi o ten ?
Komentarz
-
-
VAS,VCDS lub inny vag(can)toolZamieszczone przez Adamxaa w jaki sposób mogę sprawdzić mase popiołu ?
sterownik silnika
bloki pomiarowe
075 pozycja 3
Komentarz
-
Skąd sterownik silnika ma taką informację? Jest tam jakiś czujnik, który waży popiół?Zamieszczone przez slaviVAS,VCDS lub inny vag(can)toolZamieszczone przez Adamxaa w jaki sposób mogę sprawdzić mase popiołu ?
sterownik silnika
bloki pomiarowe
075 pozycja 3Pozdrawiam
Komentarz
-
slavi,
Nie chodzi Ci przypadkiem o stopień zapełnienia filtra ? bo tak jest chyba ta wartość podana z tego co wiem
Komentarz
-
Tak myślałem, że zmyśla. Świetny opis działania DPF-a zamieszczony dzięki uprzejmości kolegi kmink nie wspomina o czymś takim jak popiół. Może chodzi o sadzę?Zamieszczone przez slaviZ nikąd, zmyśla :evil: .Zamieszczone przez PolonSkąd sterownik silnika ma taką informację? Jest tam jakiś czujnik, który waży popiół?
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=55918Pozdrawiam
Komentarz
-
no dobra wszystko ładnie pięknie
. ale mnie interesuje jak rozpoznać że filtr jest już na wykończeniu ?. przy prędkości 180km/h filtr nie wypalał się tylko zapełniał :shock: . . po czym po kilku godzinach tak intensywnej jazdy wypalał się przez ecu pod domem :?:
Komentarz
-
przy wypalaniu filtra nie chodzi o szybką jazdę tylko o utrzymanie wyższych obrotów, coś ok 3000-3500/min (o ile się nie mylę).
a jak poznać? auto słabiej jeździ, nie osiąga pełnej mocy.
Komentarz
-
no tak tylko że na 4 biegu i 4tyś też nie ubywało sadzy a przybywało . może czujnik coś walnięty ?
Komentarz

Komentarz