[O1] Problemy z elektronika, po probie wymiany radia

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • matesz
    Classic
    • 2013
    • 22

Zamieszczone przez Ermac
    Szkoda kasy na MDI. Lepiej sprzedać Swinga i kupić Bolero, które ma czytnik kart pamięci
    Zależy co kto lubi.. zresztą podobna dyskusja toczyła się m.in. TUTAJ
    W miarę szczegółowo zostały tam wypunktowane wady i zalety obu rozwiązań więc chyba nie ma potrzeby żeby się powtarzać.
  • jarecki2000
    Ambiente
    • 2011
    • 119

Witam,

Historia dotyczy skody Octavii I 1,9 tdi 2004r.

Chciałem wymienić seryjne radio, na Sony. Wyjąłem stare radio, podłączyłem nowe, nie zmieniając kompletnie nic w żadnej z wiązek, i wszystko grało ( łącznie z zestawem głośno mówiącym, który jest zamocowany osobne ) i działało. Kiedy wciskałem radio w kieszeń ( nie ukrywam, użyłem trochę siły ) radio nagle zgasło.

Podłączyłem ponownie radio oryginalne, żeby sprawdzić czy działa.

Oto ja teraz funkcjonują pewne rzeczy, po mojej nieudanej próbie wymiany radia:

- Radio nie włącza się i nie wyłącza automatycznie po przekręceniu kluczyka - muszę wciskać i wyciskać pokrętło za każdym razem. ( zasilania i zasilania z kluczyka nie przestawiałem )

- Nie działa wyświetlacz na desce rozdzielczej pomiędzy licznikami

- Nie działa podświetlenie wnętrza, po wyjęciu kluczyka po zgaszeniu auta, reszta funkcji podświetlenie wnętrza działa

- Radio automatycznie wyłącza się po ok. 1 h grania, wystarczy wyłączyć i włączyć pokrętłem i znowu gra.

- Wcześniej po przekręceniu kluczyka włączało się radio i zestaw głośnomówiący wyszukiwał urządzeń do połączenia, teraz muszę ręcznie włączać zestaw głośno mówiący i po ok. 30 min po połączeniu z z telefonem, wyłącza się i gubi połączenie.

Widziałem posty dotyczące podobnych problemów, objawy, brak podświetlenia wnętrza, ni miga dioda w drzwiach kierowcy i.t.p. Żadne z tamtych objawów nie pokrywają się z moimi.

Mam prośbę o pomoc, jeśli ktokolwiek ma jakiś pomysł od czego zacząć poszukiwania rozwiązanie, lub zna fachowca w Warszawie, który będzie w stanie mi pomóc, będę wdzięczny.

Komentarz

• alxxx
      RS
      • 2010
      • 1823
      • Octavia I (1U2)
      • ASZ 1.9 TDI PD 130 KM

Któryś z kolegów ma w statusie, że jak z czymś sobie nie możesz poradzić młotkiem to to jest elektronika :lol:

Podepnij pod kompa :roll:
      Sprawdź bezpieczniki.
      Sprawdź wtyczki od radia czy są ok.
      VAG - diagnostyka - kodowania - adaptacje - PIN immo - adaptacje kluczyków
      Jeżeli post okazał się pomocny kliknij

Komentarz

• jarecki2000
        Ambiente
        • 2011
        • 119

Zamieszczone przez alxxx

Sprawdź bezpieczniki.- sprawdzone, wszystkie sa ok
        Sprawdź wtyczki od radia czy są ok - wszystkie złacza iso rozpinałem i spinałem na nowo.
        .

Komentarz

• mobi65
          Rider
          • 2009
          • 291

Zamieszczone przez jarecki2000
          Zamieszczone przez alxxx

Sprawdź bezpieczniki.- sprawdzone, wszystkie sa ok
          Sprawdź wtyczki od radia czy są ok - wszystkie złacza iso rozpinałem i spinałem na nowo.
          .
          ewidentnie ci brakuje jednego napiecia , sasiedzie

Komentarz

• ROBAL_26
            RS
            • 2010
            • 2320
            • Octavia I combi (1U5)
            • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

jarecki2000, sprawdź dokładnie bezpieczniki
            Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• jarecki2000
              Ambiente
              • 2011
              • 119

bezpieczniki od radia i telefonu ok, chyba ze obstawiacie jakis inny, albo w jest gdzies jescze jedna puszka z bezpiecznikami ktorej nieznalazlem.

Komentarz

• ROBAL_26
                RS
                • 2010
                • 2320
                • Octavia I combi (1U5)
                • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

jarecki2000,

sprawdź bezpieczniki numer; 8 ,11 ,12 ,14, 15,38 i 42 .ok

po prostu przy wpychani radia na siłę mogły kostki dotknąć do obudowy radia i zrobić zwarcie ale nie tylko jednego obwodu dlatego masz tyle nie działających podzespołów , :|

pozdro
                Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• kowal 2002
                  RS
                  S_OCP Member
                  • 2006
                  • 5161

jarecki2000, wygląda, że wywaliło bezpiecznik od sygnału "S", chyba nr 10 ( 10A ) w skrzynce bezpieczników...
                  Jest: Czarna OIIFL Combi 1,8 TSI + DSG
                  Była: Czarna OII 1,9 TDI (BXE)

Komentarz

• jarecki2000
                    Ambiente
                    • 2011
                    • 119

Dzieki, za porady. Dam znac jak sprawdze wszystkie bezpieczniki. Niemyslalem, ze jest qz tyle mozliwosci :-)

[ Dodano: Wto 17 Sty, 12 19:08 ]
                    And the winner is...... Bezpiecznik numer 10 :-) Dzięki za pomoc.

Komentarz

Pracuję...