[O1] centrany zamek zwariował

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • greguska
    Classic
    • 2012
    • 1

Chciał porównać 200KM "skodowskie" ze szwedzkimi :-)
  • kruchy.t
    Classic
    • 2010
    • 4

Centralny zamek pomocy
    Objawy :
    1. Otwieranie drzwi:
    a) ręcznie – otwierają się wszystkie drzwi oprócz drzwi pasażera ( z przodu)
    b) z kluczyka – otwierają się wszystkie drzwi oprócz drzwi kierowcy i drzwi pasażera
    2. Zamykanie drzwi
    a) ręcznie – zamykają się wszystkie drzwi oprócz drzwi pasażera
    b) z kluczyka – zamykają się drzwi kierowcy , z tyłu za kierowcą i klapy bagażnika (zamek z tyłu za pasażerem po naciśnięciu kluczka zamyka po czym „odbija” i otwiera drzwi. Zaznaczam że przy zamykaniu ręcznym zamek ten zamyka się dobrze.
    3. Drzwi pasażera
    Oprócz w/w problemów z zamkiem nie działa otwieranie szyb , nie świeci się także oświetlenie przycisku otwierania szyby.
    4. Lusterka (elektrycznie podgrzewane i ustawiane)
    a) nie działa ustawianie lusterek
    b) nie działa podgrzewanie lusterek
    5. Komputer :
    a) po podłączeniu do kompa w module komfortu pokazał błąd 1332
    b) komputer nie chcę się połączyć z centralnym zamkiem
    Co zrobiłem
    1. Rozebrałem tapicerkę drzwi kierowcy i pasażera – sprawdziłem przwody , wtyczki – nic nie urwane , przetarte , nic nie zaśniedziało , czyściutko
    2. wyjąłem sterowniki drzwi – sprawdziłem wtyczkę , konektorki , czy aby nie zaśniedziałe , czy coś nie nadpalone – nie stwierdziłem nic niepokojącego
    3. Moduł komfortu – kupiłem używkę na allegro (sprawdzając wcześniej zgodność numerów) podłączyłem – nic nie pomogło (no chyba że zakupiony moduł ma taką samą usterkę)
    4. Sprawdziłem przewody na załamaniu drzwi – wszystko ok.
    5. Bezpieczniki i przekaźniki – sprawdzone
    6. Akumlator – nowy
    Pomocy

Komentarz

• andru123
      Elegance
      • 2010
      • 783
      • Toyota
      • ATF 2.0 MPI 120 KM

a gdzie sprawdzales te przewody ?
      bo one łamią się juz w samych drzwiach , w peszlu miedzy drzwiami sa całe
      lamią się przy tej spince , która trzyma wiązke w drzwiach , sprawdz dokłądnei tam

sprawdz tez przewody w peszlach do klapy bagaznika
      jest O1 RS 1.8T XENON
      była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• ROBAL_26
        RS
        • 2010
        • 2320
        • Octavia I combi (1U5)
        • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

kruchy.t, przejrzyj dokładnie przewody we wszystkich drzwiach a tym bardziej tych drzwi co tak wariują,zamek odbijać może dlatego że centralka po mimo zamkniętych drzwi odczytuje iż nie są one zamknięte i próbuje je zamknąć a one się otwierają miałem już kilka takich przypadków w aucie ojca (golf 4) ,będziesz musiał wymontować zamek i poprawić zimne luty na płytce w zamku,nie raz połączenia mają dobry styk a nie raz już nie wcześniejszymi objawami mogło być samoistne zamykania i otwieranie się zamka,

spróbuj się jeszcze raz podłączyć z modułem komfortu i zobaczyć błędy. ok

pozdro
        Był ATD 101KM 240NM a teraz jest

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-k...5-IDeGVGr.html

Komentarz

• kruchy.t
          Classic
          • 2010
          • 4

przewody sprawdzałem ze 3 razy w spince też (w peszlu chyba ze cztery razy )
          przyznaję że przy tylnych drzwiach co zamek odbija nic nie grzebałem bo przypadłość tą zdiagnozowałem całkiem niedawno . zamki (sterowniki) w drzwiach przednich rozebrałem - nie zauważyłem żeby były zimne luty.
          Być może problem tkwi w tych drzwiach ale nie jestem przekonany aby wpływało to na zachowanie pozostałych zamków i lusterka .
          Błędy zobaczę jutro i napiszę

Komentarz

• pstryczek
            RS
            • 2009
            • 10778
            • Superb III (3V3)

U mnie tez podobny problem, nie otwieraja się drzwi kierocy, świeci sie cały czas diodka przy dzyndzelku w drzwiach, nie działa ogrzewanie lusterek, i wariuje mi otwieranie i zamykanie szyby w drzwaiach, kluczykiem da się otworzyć, pilotami juz nie.
            Gdzie jest w wiązce połączenie, w drzwiach czy w słupku koło drzwi? Może tam coś się naderwało, bo w peszli kable wyglądaja zdrowo :cry:
            Marek

Komentarz

• ROBAL_26
              RS
              • 2010
              • 2320
              • Octavia I combi (1U5)
              • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

kruchy.t, popękanych lutów nie zobaczysz gołym okiem,dlatego najlepiej od razu poprawić luty ponownie je rozgrzewając lutownicą.ok,
              przewody lubią pękać w przednich lewych drzwiach ale to dość głęboko na załamaniu,najlepiej to jak byś zdjął tapicerkę i odkleił folie od góry :!: :!: :!: (jeżeli odkleił od dołu to mógłbyś mieć problem z przeciekami wody do środka)odkręcił narożnik koło nóg kierowcy(tam jest kostka łącząca wiązkę w drzwiach)odepnij wiązkę i wyjmij ją sobie na wierzch aby mieć ją dokładnie jak na dłoni,odklej tą izolację na zagięciach wiązki i pociągając po kolei przewody patrz czy któryś czasem nie pękł,to jest jedyne najbardziej podatne na uszkodzenia miejsce,w drzwiach kierowcy jest wspomniany przez ciebie moduł i jak uszkodzony będzie przewodzik to mogą być problemy z resztą.ok

pozdro

ARL 185KM 371NM http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...lies/smile.png i teraz czuć że auto jedzie http://forum.octaviaclub.pl/core/ima...es/biggrin.png

Komentarz

• kruchy.t
                Classic
                • 2010
                • 4

nie wytrzymałem i pojechałem do elektryka samochodowego . Ten męczył się cały dzień ale przynajmniej stwierdził że coś nie tak jest ze sterownikiem zamka pasażera . Prąd do niego dochodzi ale już nie wychodzi. Przynajmniej coś. Owy sterownik to koszt 1200 złotych . Zastanawiam się czy używki nie kupić ale jak sprawdzić czy dobra no i czy do tego modelu (chyba gdzieś jest numer).

Komentarz

• andru123
                  Elegance
                  • 2010
                  • 783
                  • Toyota
                  • ATF 2.0 MPI 120 KM

ze sterownikiem , czy z zamkiem ?
                  bo sterownik jest razem z modulem komfortu

a jeszcze jedna rzecz mnei zastanawia , u mnie w skodzie przy lampie tylnej jest tez jakis sterownik, jak go wypne to przestaje dzialac centralny , o tym mowil elektryk ?

a moze masz zimne luty plytce samego zamka ?

golfa czworke takiego kiedys robilem wariowal centralny , czsami dzialalo , czasmi wariowalo
                  jest O1 RS 1.8T XENON
                  była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• kruchy.t
                    Classic
                    • 2010
                    • 4

sorry
                    faktycznie chodzi o zamek a konkretnie o taką płytkę(po rozebraniu zamka ) naszpikowaną elektroniką .

Komentarz

• ROBAL_26
                      RS
                      • 2010
                      • 2320
                      • Octavia I combi (1U5)
                      • ATD 1.9 TDI PD 101 KM

kruchy.t, niech poprawi lutownicą luty. fachura jeden, :wink:

Komentarz

• andru123
                        Elegance
                        • 2010
                        • 783
                        • Toyota
                        • ATF 2.0 MPI 120 KM

Zamieszczone przez ROBAL_26
                        kruchy.t, niech poprawi lutownicą luty. fachura jeden, :wink:
                        dokladnie :!: , z tego co wiem to "fachury"boją się wyciągania tego zamka ,
                        jest O1 RS 1.8T XENON
                        była O1 1.9 TDI AGR

Komentarz

• 4tech
                          RS
                          • 2008
                          • 4199
                          • Octavia II combi (1Z5)
                          • AHF 1.9 TDI VP 110 KM
                          • BKD 2.0 TDI 140 KM

kruchy.t, na czym temat się skończył?
                          Poradziłeś sobie?