[O1] Olej cieknie

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • homique
    Drive
    • 2012
    • 45

[O1] Olej cieknie

kazik4x4, nie mówię, że nie :P Z góry jakieś 10 km, później raczej płasko. Najważniejsze jednak, że jechałem cały czas spokojnie, równo i nie było praktycznie żadnego ruchu, więc dało się tak jechać. Trasa tam i z powrotem to 4,2 :szeroki_usmiech
  • richi9
    Rider
    • 2011
    • 427

[O1] Olej cieknie

Witam... Zapaliła mi sie kontrolka oleju no wiec ide dolać i widze na pokrywie dolnej silnika plamę. Ogledziny wykazały że leje sie gdzieś z okolic filtra oleju ...Ale nic wiecej nie widac bo osprzet zakrywa. jest to z byt wysoko by misa walnęła i mam doła... Co to może byc...

Komentarz

• tomus7
      RS
      • 2010
      • 1896
      • Peugeot

Zamieszczone przez richi9
      Co to może byc...
      spróbuj dokręcić filtr
      ILE WYJAZDÓW TYLE POWROTÓW
      http://www.bunkry.pl/pl/index.html
      a gdy pomogłem, to nie bądź wiśnia i naciśnij POMÓGŁ.
      http://www.motostat.pl/user_images/16862/icon3.png
      Była SKODA 1 jest PEUGEOT 207

Komentarz

• roLLo
        L&K
        • 2008
        • 1063
        • Octavia I (1U2)
        • ASV 1.9 TDI VP 110 KM
        • BSE 1.6 MPI 102 KM

kontrolka kontrolką a sprawdzałeś na bagnecie ile oil'a jest?? Kiedyś widziałem w jak w ALH sie zapaliła kontrolka oleju a było wszystko ok. Co Ciekawe kontrolka była koloru żółtego a nie jak u mnie w ASV czerwona. Ale Ty widzę masz benzynkę więc moge nie mieć racji.

Octavia 1.9 TDI ASV 2004---> FOTKI

Była Fabia 1 1.4 MPI CLASSIC
        Jest O1 1.9 TDI ASV DRIVE
        Jest RAPID 1.2 TSI CJZD 110 KM RM 2016

Komentarz

• german81
          L&K
          • 2010
          • 1414
          • Octavia II combi (1Z5)
          • AUQ 1.8 20VT 180 KM
          • BZB 1.8 TSI 160 KM

sprawdz odmy pod kolektorem ssacym
          diagnostyka vag 602-614-253

Komentarz

• cieniu1
            Classic
            • 2009
            • 35

Pod filtrem olejowym jest chłodnica oleju. Mi kiedyś właśnie z niej zaczęło cieknąć, wymieniłem dwie uszczelki co tam są i po kłopocie. Może u Ciebie jest podobnie.

Komentarz

• richi9
              Rider
              • 2011
              • 427

[ Dodano: Sob 28 Sty, 12 21:41 ]
              cieniu1 ale chlodnica oleju jest nad filtrem oleju wchodza tam dwa węże wodne do wymiennika...
              Ale tam gdzieś jest problem bo po filtrze spływa...
              Odma jest mokra ale ją uszczelniałem nie dawno, poza tym nie ma widoku teraz bo nie mam kanału
              Ale będę ogladał...mam nadzieje że bedzie oki...
              Co do kontrolek to zółta informuje o niskim stanie oleu a czerwona ze jest niskie cisnienie oleu co może byc z wszelakich powodów...

Komentarz

• KiePeK
                Classic
                • 2010
                • 38

Cieknie olej

Koledzy dołączę się ponieważ też potrzebuję informacji na temat chłodnicy oleju bo przy okazji wymiany oleju zauważyłem właśnie krople ma wężu i mokrą chłodnicę ale tak od połowy nie od samej góry. Podejrzewałem że może to te zaciski ale chyba to nie to. Kolega wspominał o jakichś uszczelkach. Dużo z tym zabawy??? Lub ewentualnie co jeszcze może się dziać??? Do tej pory nic tam nie ciekło. A jeszcze taka jedna rzecz też związana z ciśnieniem i kontrolkami. Wygląda to tak: przekręcę kluczyk wszystko świeci no i gasną po kolei i zostaje tylko ładowanie ale od ciśnienia oleju gaśnie zanim odpalę silnik. Chyba nie tak to ma być prawda??? Pozdrawiam.
                NIE JEST WAŻNE TO CO ROBISZ ALE TO KIM JESTEŚ!!!

Komentarz

• richi9
                  Rider
                  • 2011
                  • 427

Kontrolka od oleju powinna zgasnąć podczas kręcenia rozrusznikiem...ale nie wczesniej.
                  Ja swojej usterki nie znalazłem jeszcze nie mam kanału ale musze podziałać...

Komentarz

• KiePeK
                    Classic
                    • 2010
                    • 38

Cieknie olej

Więc powodzenia. Z tego co się dowiedziałem to u mnie będzie trzeba wymienić uszczelki w owej chłodnicy i oby pomogło.
                    NIE JEST WAŻNE TO CO ROBISZ ALE TO KIM JESTEŚ!!!

Komentarz

• wolt77
                      Drive
                      • 2006
                      • 77

Ja w swoim silniku mam tą historię co roku jak spadają temperatury, że filtr oleju mi się odkręca. W grudniu dokręciłem filtr ręką, ale na krótko to pomogło, kupiłem w norauto klucz za 10 zeta, dokręciłem pół obrotu, przetarłem osłonę silnika, co jakiś czas zaglądam i jak na razie jest sucho. Nie wiem jak u ciebie z dostępem, ale u mnie filtr można dokręcić wkładając klucz od góry z lewej strony, przeszkadzają trochę przewody od chłodnicy i klimy, ale jest na tyle miejsca aby zamocować klucz i w kilku ruchach te pół obrotu dokręcić.

Komentarz

• richi9
                        Rider
                        • 2011
                        • 427

jest postęp!! Winny jest orin między chłodniczka oleju (wymiennikiem ciepła) a uczwytem...
                        Orin mam kupiony całe 9,50 złotego. W końcu ASO sie na cos przydało...

Komentarz

Pracuję...