Jestem w lekkim szoku. Dzisiaj okazało się, że auto spaliło mi 10 litrów na 52km :shock: Wziąłem kabelek i poszedłem zobaczyć co tam w środku piszczy. Wyskoczyły dwa błędy:
00525 - Oxygen Sensor (G39)
07-10 - Signal to Low - Intermittent
01249 - Fuel Injector for Cylinder 1 (N30)
31-10 - Open or Short to Ground - Intermittent
Pierwszy to wiem że chodzi o sondę lambda ale ten błąd wyskakuje mi już od jakiegoś czasu i nie wpływało to aż tak na spalanie.
Drugi z tego co wyczytałem to błąd wtryskiwacza pierwszego cylindra, ale ten błąd pokazał mi się pierwszy raz i po skasowaniu i odpaleniu auta już się nie pojawił.
Akurat tak się złożyło, że przez ostatni czas auto jeździ tylko na trasie 3km w jedną stronę i powrót. Rano wyjeżdża z garażu i cały dzień stoi na mrozie. Rozumiem, że spalanie może wzrosnąć, ale chyba nie aż tak :shock: Maksymalnie auto paliło mi niecałe 13 litrów, ale teraz to lekka przesada.
Macie jakieś pomysły z czego to wynika :?: Tylko z mega krótkich tras i temperatury jaką mamy na zewnątrz :?:
A jest jakiś sposób żeby kabelkiem sprawdzić skład mieszanki :?: Wiem że jest cały temat o VAG Com-ie ale zanim ja tam znajdę to co mnie interesuje to pewnie już wiosna przyjdzie
[ Dodano: Czw 02 Lut, 12 06:41 ]
Czy to w ogóle możliwe, że przez sporadyczny błąd sondy, który nie pojawił się pierwszy raz, spalanie wzrosło prawie o 100% :?: Ja mogę zrozumieć, że jak sonda świruje to spalanie może się podnieść, ale o tyle :?:
Przy uszkodzonej sondzie spalanie idzie mocno w górę. Czuć nie dopaloną benzynę z rury. Sondy kończą się przy 70-100tyś. Do niczego dobrego to nie prowadzi bo do oleju dostaje się też dużo benzyny.
A popychacze nie dzwonią? Bo to one jako pierwsze dostają po dupie, potem wałek rozrządu a na końcu pierścienie i panewki na wale.
Dzwonić to nie dzwonią ale mam z nimi inny problem. Czasem na zimnym silniku stukają i to też nie wszystkie. Po rozgrzaniu przestają. Mechanik stwierdził, że to przez maź która robi się w silniku i zatyka kanały olejowe. Maź na korku mam już od jakiegoś czasu, ale to przez krótkie trasy.
Co do spalania to ten błąd sondy pokazuje się już od około 2 lat ale takiego spalania to jeszcze nie miałem :shock:
Wszystko wskazuje na to, że muszę zacząć od wymiany tej sondy
Wie ktoś może jak spisują się nieoryginalne sondy :?: Kupować nową, czy może używaną :?:
Tylko oryginalna, nie koniecznie musi być z serwisu.
Bosch lub NTK, może być bez oryginalnej wtyczki, ale tylko taki oryginał.
Kupisz tanią sondę ( chiński zamiennik ), to znaczną różnice dołożysz w cenie paliwa, a pochodzi bardzo krótko.
Właśnie teraz dzwoniłem do zaprzyjaźnionego sklepu motoryzacyjnego i kobitka poleciła mi sondę uniwersalną Magneti Marelli lub dedykowaną firmy Hart. Twierdzi, że Magneti Marelli ma sprawdzone i są dobre. Ma ktoś jakieś doświadczenie z tymi sondami :?:
powiem ci tak harta odpusc wymianialem w meganie co 2 miesiace bo ktos sie lasil ze 100zl u brata wczoraj zmienilem w corsie na bosch za 150zl jak cos napisz ile kosztuja u ciebie moze taniej zalatwie wysle za pobraniem i juz . wiem ze corsa spalala 14 na 100 1.4 16v wymienilem mu sonde odrazu dostala mocy itd i jezdzilismy wczoraj na niej i wyszlo 8 po miescie
Mi kiedyś udało się znaleźć w sklepie Skody oryginalną sondę do AEE w cenie 80zł z wtyczką i wszystkim. Trzeba szukać na Allegro i sklepach Skody, bo tych silników już nie ma i wyprzedają towary za śmieszne pieniądze.
Jak nie znajdziesz oryginalnej to kup uniwersalną. Co do jakości Magneti Marelli to niczym nie ustępuje Bosch.
Sklep motoryzacyjny Inter Cars ➤ największy sprzedawca części samochodowych oraz opon. W ofercie posiadamy ponad 2 mln części! Sprawdź naszą ofertę!
W celach negocjacyjnych podaję za ile, mniej więcej, sklep kupuje sondy uniwersalne do tego silnika:
hart - 86zł brutto
magneti - 106 brutto
bosch - 168 brutto
No tak właśnie buszuje po necie w poszukiwaniu jakiś opinii o Magneti Marelli i nikt specjalnie nie narzeka na te sondy. Dodatkowo w sklepie www.skodaczesci.pl Magneti Marelli jest jako zamiennik porównywalnej jakości do oryginału
zaraz ci dam znac w jakiej cenie mam sondy bo zalezy tez od marki ;p i wlasnie dziwilem sie bo do corsy 150zl bosch magneti 140 a do megane 280zl bosch a magneti 140zl do fiesty bo zmienialem to sonda 150zl ale jeakies padlo i wlasnie uwzam ze lepiej kupic drozsza a nie jakas hart czy tam podobne bo wydasz 2 razy i na wkur. sie poczym koszt takiej samej jest np boscha
[ Dodano: Czw 02 Lut, 12 12:39 ]
podaj rok auta jak mozesz jeszcze 1.6 ile kucy tam bylo??
Sebastian_M26 jesli ma za 168zl boscha to warto ja niestety mam za 200zl to jest to raz taniej mam cos raz drozej . to jest tez uniwersalna wiec trzeba lutowac ten bosch ode mnie szukaj moze znajdziesz kogos co ma tanio
On tylko podał orientacyjne ceny zakupu tych sond a przecież nikt charytatywnie nie działa :wink: Jak nie znajdę nic na miejscu to się odezwę. Powiedz mi jeszcze ile ewentualna przesyłka :?:
Cały czas się zastanawiam nad tą Magneti Marelli
Nie handluję Teil-ami, szczególnie elektryką/elektroniką bo wystarczy mały błąd i sonda spalona, a nikt nie uzna reklamacji.
Sond się nie lutuje tylko łączy na hermetyczne szybkozłączki co są w zestawie.
poczta z 5zl bio to lekkie a ja nie chce na niczym zarobic wiec spoko luzik nowa paragon daje i gwarancje ale jeszcze szukam Ci
Jak na razie jestem Ci ogromnie wdzięczny Mój mechanik też ma się dzisiaj zorientować u swoich dostawców, bo chciałem to zrobić możliwie jak najszybciej żeby nie tracić niepotrzebnie kasy na i tak już cholernie drogiego paliwo. Jak coś uda Ci się jeszcze znaleźć to pisz na PW.
[ Dodano: Czw 02 Lut, 12 13:59 ]
A wracając do tematu spalania to jak to jest z tym VAG-Comem :?: Da się sprawdzić skład mieszanki :?:
spoko wiem kolego ze sie nie lutuje ale niekiedy nie ma w zestawie zaciskow. wiec ludzie lutuja ja robie na zlaczki jak mowisz . szukalem dalej sony ale 200zl i nic taniej walcze dalej z szukaniem po moich znajomosciach bo wiesz chce byc fer sonda rachunek gwarancja tylko ze jak wczesniej napisal kolega rzecz elektroniczna nie podlega gwarancji bo zawsze wychodzi ze z winy zakladajacego lub ze cos z autem nie tak i spalilo . poki co sonda boscha dziala bez zarzutu w corsie oraz 4 miesiace juz w megane . jak cos na pw pisz i sprobujemy cos wykombinowac oraz sprobuje pomoc pozdrawiam Dawid
Tak więc dzisiaj wizyta u mechanika zakończyła się wymianą sondy na uniwersalną Boscha. Stara sonda wyglądała na fabryczną (również Bosch ze znaczkami VW, Audi) więc po 15 latach i 180tys chyba najwyższy czas ją wymienić :diabelski_usmiech
Jakie będzie teraz spalanie dopiero się okaże
Komentarz