Dobra literatura, a może ktoś wrzucić bez hasła albo w haśle tylko do rozpakowania np winrar ? :P
[O1] bierze olej
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
[O1] bierze olej
witam, pisze post ponieważ nie mogłem dokładnie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie,
otóż moja czeszka ma 260 tyś przebiegu i zauważyłem że bierze olej, stosowałem półsytetyk 10w40 na jaki najlepiej przejść ?
-
lukaszeek91, ile tej oliwy pije na 15 tys?
Komentarz
-
-
Czyli dolewasz litr, i później masz spokój do wymiany. IMO nie ma tragedii.Zamieszczone przez lukaszeek91na 8 tyś bierze z miarki na maxa do ciut poniżej minimum
Komentarz
-
czlooooowieeeeku, co Ty wiesz o braniu oleju :diabelski_usmiech
czlowiek na ziemi jest tylko sekunde, nie zmieni nic a zostawi burdel
Komentarz
-
-
wielkie dzięki wyślałem ze coś sie dzieje, ale zauważyłem też że po wymianie oleju (nastepnego dnia rano psrawdzilem poziom oleju to bylo 3/4) no i przycisnalem go troche 160-180 przez okolo 30 km i wtedy też olej zaczał łykać nastepnego dnia po takiej jeździe sprawdziłem poziom to było ledwo minimum to normalne ?
Komentarz
-
lukaszeek91, miałem kiedys auto, w którym między wymianami dolewałem całą 4l. beczkę
Przy ostrzejszej jeździe może więcej wchłonąć.
Komentarz
-
nie napisales jaki silnik ale jesli silnik bierze olej to to nie jest normalne.....świadczy poprostu o zuzyciu silnika (uszczelniacze na zaworach, pierscienie itp). i albo bedziesz szukal przyczyny i ja usuwal albo bedziesz dolewal coraz wiecej. zmiana oleju na gorszy oprucz oszczednosci na cenie oleju nie pomoze
Komentarz
-
-
lukaszeek91
Uważasz, że 180 na 90konną ważącą 1200kg Octavie to lekkie przyciśnięcie?no i przycisnalem go troche 160-180 przez okolo 30 km
Swoją drogą gdzieś Ty na polskich drogach znalazł taką długą i prostą drogę :szeroki_usmiech
Komentarz
-
Mam ten sam silnik i też trochę oleju bierze. Od wymiany do wymiany ok 1l dolewam.Zamieszczone przez lukaszeek91silnik 1,9 tdi , model AGR 90km
Co do oleju to lej 5W40 albo 0W40. Ja się przymierzam do czegoś z 5W30 albo 0W30
Zobacz ile oleju Ci się nazbierało w intercoolerze.
Niekoniecznie o zużyciu silnika. Może być walnięta odma albo puszcza turbina.Zamieszczone przez deviltomeknie napisales jaki silnik ale jesli silnik bierze olej to to nie jest normalne.....świadczy poprostu o zuzyciu silnika (uszczelniacze na zaworach, pierscienie itp). i albo bedziesz szukal przyczyny i ja usuwal albo bedziesz dolewal coraz wiecej. zmiana oleju na gorszy oprucz oszczednosci na cenie oleju nie pomoze
Komentarz
-
Mnie się wydaje ze tdi przy takim przebiegu nie powinien w ogóle brać oleju, chyba ze cofnięty sporo. Ja mam na zegarku 240k i od wymiany do wymiany nie bierze ani grama oleju. Zmiana co 8-10tyś olej to Motul 10W40.
Komentarz
-
-
0,125 (tak około) to nie tragedia.
Norma VW jest dużo większa :diabelski_usmiechpozdrawiam - Darek
Komentarz
-
-
Dokładnie tak ;]Zamieszczone przez rafalis222Jureczek1964 nie wiem czy dobrze zrozumiałem wymieniasz olej co 8-10 tys ?
Komentarz
-
Ja mam taki silnik jak autor AGR 90KM i nie lyka nic ... chyba jest poprostu w dobrej kondycji. mam 210KKM i w zimie zapalał bez swiec zarowych przy -19, jak pojechałem na wymiane okazało sie, ze zadna nie działała ]
Komentarz
-
:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech to moze w dieslu nieporzebne świece żarowe :diabelski_usmiech i po co pojechałes na ich wymiane :diabelski_usmiechZamieszczone przez fryta1979chyba jest poprostu w dobrej kondycji. mam 210KKM i w zimie zapalał bez swiec zarowych przy -19, jak pojechałem na wymiane okazało sie, ze zadna nie działała ]
Komentarz
-
Też się zastanawiam po co one właściwie są :twisted:Zamieszczone przez piotrek_os:diabelski_usmiech :diabelski_usmiech to moze w dieslu nieporzebne świece żarowe :diabelski_usmiech i po co pojechałes na ich wymiane :diabelski_usmiechZamieszczone przez fryta1979chyba jest poprostu w dobrej kondycji. mam 210KKM i w zimie zapalał bez swiec zarowych przy -19, jak pojechałem na wymiane okazało sie, ze zadna nie działała ]

I pewnie jeszcze przy tych -19 aksamitnie i równo pracował zaraz po odpaleniu :P
Komentarz
-
No masakra odpalala :-)) aku poszedl nowy i jak nie pomoglo pomyslalem o swiecach :-))) teraz pali z pol obrotu :-)))
No ale Seba (moj mechanik, btw polecam w lodzi) powiedzial, ze to tylko swiadczy o dobrym stanie silnika i ze chyba zaden inny silnik by nie odpalil przy -19 bez swiec zarowych :-))) tylko WV :-))))
Komentarz
-
U mnie na ALH od wymiany do wymiany ani grama oleju nie bierze. Wymieniam co 15 tyś. A przebieg niby 203000km
Olej Quaker State Synquest Fully Synthetic 5W-40
Komentarz
-
Komentarz