Stary chyba mało jeżdzisz wymieniac olej co 8 tyś ? Wymieniam olej co 15 tys mam Mobila 0w-40 najechane 230 000 i spoko od wymiany do wymiany wystarcza . Troche ma prawo wziąc każdy motor ale jak za dużo to cos nie tak jest.
[O1] bierze olej
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez rafalis222Stary chyba mało jeżdzisz wymieniac olej co 8 tyś ? Wymieniam olej co 15 tys mam Mobila 0w-40 najechane 230 000 i spoko od wymiany do wymiany wystarcza . Troche ma prawo wziąc każdy motor ale jak za dużo to cos nie tak jest.
Komentarz
-
-
Z tym dolewaniem to nie zawsze musi być wina silnika jak napisał jeden z kolegów. To zależy czy jeździmy więcej po mieście, czy w trasie, czy but opór, czy normalna jazda. Zależy też od ilości cylindrów i ilości zaworów. Jeśli silnika robi 3 km od odpalenia i jest gaszony i tak wkoło, to wiadomo, że bierze więcej. A jeśli ktoś go ciśnie 180 to również będzie wciągał olej i to jest normalne
Komentarz
-
-
Boooże. Czytajcie kilka postów wcześniej... leję Motula, ja zawsze w każdym aucie wymieniam olej co 8-10 tyś, nie zaszkodzi mu to na pewno a na dobre wyjdzie. Póki silnik zdrowy to trzeba dbać. I wcale nie jeździć mało żeby wymieniać olej co 10k, ja przeważnie wymieniam olej z 3 razy do roku, razem z wszystkimi filtrami po za przeciwpyłkowym, ten tylko raz w roku. A co do Mobila to moze to nie jest zły olej, ale wystarczy porównać kulturę pracy silnika na Motulu i Mobilu, juz to powinno zaważyć na wyborze oleju.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Jureczek1964Boooże. Czytajcie kilka postów wcześniej... leję Motula, ja zawsze w każdym aucie wymieniam olej co 8-10 tyś, nie zaszkodzi mu to na pewno a na dobre wyjdzie. Póki silnik zdrowy to trzeba dbać. I wcale nie jeździć mało żeby wymieniać olej co 10k, ja przeważnie wymieniam olej z 3 razy do roku, razem z wszystkimi filtrami po za przeciwpyłkowym, ten tylko raz w roku. A co do Mobila to moze to nie jest zły olej, ale wystarczy porównać kulturę pracy silnika na Motulu i Mobilu, juz to powinno zaważyć na wyborze oleju.
Jeśli chodzi o branie to mi też łyka z 1l/15 tyś. ale u mnie to ewidentnie gdzieś jest przeciek bo wszystko z tyłu mokre.
Komentarz
-
-
U mnie w 1,6 AEE pociła się uszczelka pod pokrywą zaworów i od tego silnik jest trochę w oleju. Nawet po wymianie tej uszczelki połyka 1l oleju na 15-18 tyś km.
Mam obecnie 241tyś km przelotu i śmigam na Lotosie 10W40, kiedy powinienem przejść na mineralny 15W40?Octavia 1.6 AEE + LPG
Uniden 520xl + Lemm AT-1200 na uchwycie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez konkonZamieszczone przez adam-karol241tyś km przelotu i śmigam na Lotosie 10W40, kiedy powinienem przejść na mineralny 15W40?Octavia 1.6 AEE + LPG
Uniden 520xl + Lemm AT-1200 na uchwycie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez adam-karolZamieszczone przez konkonZamieszczone przez adam-karol241tyś km przelotu i śmigam na Lotosie 10W40, kiedy powinienem przejść na mineralny 15W40?
Komentarz
-
Komentarz