[O1] bierze olej

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • rafalis222
    Ambiente
    • 2009
    • 160

Stary chyba mało jeżdzisz wymieniac olej co 8 tyś ? Wymieniam olej co 15 tys mam Mobila 0w-40 najechane 230 000 i spoko od wymiany do wymiany wystarcza . Troche ma prawo wziąc każdy motor ale jak za dużo to cos nie tak jest.

Komentarz

• parasite
      L&K
      • 2011
      • 1368

Zamieszczone przez rafalis222
      Stary chyba mało jeżdzisz wymieniac olej co 8 tyś ? Wymieniam olej co 15 tys mam Mobila 0w-40 najechane 230 000 i spoko od wymiany do wymiany wystarcza . Troche ma prawo wziąc każdy motor ale jak za dużo to cos nie tak jest.
      Jak leje Mobila 10W40 to się nie dziwie. U mnie też dłużej jak 8 tys. w silniku nie wytrzymał :P
      AGR 112KM, 232Nm
      Subaru Impreza GH 2.0 150KM

Komentarz

• Subaru
        Rider
        • 2005
        • 640

Z tym dolewaniem to nie zawsze musi być wina silnika jak napisał jeden z kolegów. To zależy czy jeździmy więcej po mieście, czy w trasie, czy but opór, czy normalna jazda. Zależy też od ilości cylindrów i ilości zaworów. Jeśli silnika robi 3 km od odpalenia i jest gaszony i tak wkoło, to wiadomo, że bierze więcej. A jeśli ktoś go ciśnie 180 to również będzie wciągał olej i to jest normalne
        Koniki są po to by je karmić

Komentarz

• Jureczek1964
          Ambiente
          • 2010
          • 132

Boooże. Czytajcie kilka postów wcześniej... leję Motula, ja zawsze w każdym aucie wymieniam olej co 8-10 tyś, nie zaszkodzi mu to na pewno a na dobre wyjdzie. Póki silnik zdrowy to trzeba dbać. I wcale nie jeździć mało żeby wymieniać olej co 10k, ja przeważnie wymieniam olej z 3 razy do roku, razem z wszystkimi filtrami po za przeciwpyłkowym, ten tylko raz w roku. A co do Mobila to moze to nie jest zły olej, ale wystarczy porównać kulturę pracy silnika na Motulu i Mobilu, juz to powinno zaważyć na wyborze oleju.

Komentarz

• parasite
            L&K
            • 2011
            • 1368

Zamieszczone przez Jureczek1964
            Boooże. Czytajcie kilka postów wcześniej... leję Motula, ja zawsze w każdym aucie wymieniam olej co 8-10 tyś, nie zaszkodzi mu to na pewno a na dobre wyjdzie. Póki silnik zdrowy to trzeba dbać. I wcale nie jeździć mało żeby wymieniać olej co 10k, ja przeważnie wymieniam olej z 3 razy do roku, razem z wszystkimi filtrami po za przeciwpyłkowym, ten tylko raz w roku. A co do Mobila to moze to nie jest zły olej, ale wystarczy porównać kulturę pracy silnika na Motulu i Mobilu, juz to powinno zaważyć na wyborze oleju.
            Faktycznie, nie wiem dlaczego mi się skojarzyło z Mobilem. Mimo to ja 10W40 bym nie lał, szczególnie na zimę.
            Jeśli chodzi o branie to mi też łyka z 1l/15 tyś. ale u mnie to ewidentnie gdzieś jest przeciek bo wszystko z tyłu mokre.
            AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

• adam-karol
              Classic
              • 2012
              • 36

U mnie w 1,6 AEE pociła się uszczelka pod pokrywą zaworów i od tego silnik jest trochę w oleju. Nawet po wymianie tej uszczelki połyka 1l oleju na 15-18 tyś km.
              Mam obecnie 241tyś km przelotu i śmigam na Lotosie 10W40, kiedy powinienem przejść na mineralny 15W40?
              Octavia 1.6 AEE + LPG
              Uniden 520xl + Lemm AT-1200 na uchwycie

Komentarz

• konkon
                Rider
                • 2008
                • 667
                • Octavia I (1U2)
                • AGR 1.9 TDI VP 90 KM

Zamieszczone przez adam-karol
                241tyś km przelotu i śmigam na Lotosie 10W40, kiedy powinienem przejść na mineralny 15W40?
                Jest to najwyższy czas aby przejść na 5W-40, może być Lotos Syntetic Plus.
                Konrad
                OIL SPA -> oleje, filtry, akumulatory, części

90 konny AGRessor
                PerfectServiceBy DGW
                WhitePride :smokedevil

Komentarz

• adam-karol
                  Classic
                  • 2012
                  • 36

Zamieszczone przez konkon
                  241tyś km przelotu i śmigam na Lotosie 10W40, kiedy powinienem przejść na mineralny 15W40?
                  Zawsze mi mówiono, że powinno zaczynać się od syntetyka, później pół syntetyka, a na końcu auto powinno jeździć na mineralnym. Więc jak to w końcu jest?
                  Octavia 1.6 AEE + LPG
                  Uniden 520xl + Lemm AT-1200 na uchwycie

Komentarz

• parasite
                    L&K
                    • 2011
                    • 1368

Zamieszczone przez konkon
                    Zawsze mi mówiono, że powinno zaczynać się od syntetyka, później pół syntetyka, a na końcu auto powinno jeździć na mineralnym. Więc jak to w końcu jest?
                    Masz bydlacki wątek o olejach. Powiem tylko, że źle Ci mówiono i sam się o tym przekonałem.
                    AGR 112KM, 232Nm

Komentarz

Pracuję...