Prześwit jest wystarczający i jest go w zapasie (tulejki podwyższające rulez). Chodzi o zwiększenie nacisków jednostkowych, głównie na śniegu. Jeśli idzie o trakcję i siłę uciągu na śniegu i błocie pośniegowym, to myślę, że będę "rządził" w kategorii niezeszperowanych FWD, czyli prawie wszystkich, codziennych "wozidłach". Zmniejszenie oporów toczenia też się przyda w głębokim śniegu . Dodatkowo aspekt wizualny - balon na feldze jest o wiele mniejszy. :wink:
[O2] O2 Tour 1.6 MPI 2011 Dziwne pikanie
Zwiń
X
-
[O2] O2 Tour 1.6 MPI 2011 Dziwne pikanie
Witam,
Od kiedy temperatura na zewnatrz spadla ponizej zera, przy porannym ruszaniu slysze bardzo ciche gluche pikanie. Najczesciej slysze to, gdy jade na dwojce przy niskich obrotach (od 1000 do 2500 tys.) droga osiedlowa. Pikanie dochodzi raczej z tylu samochodu i zanika przy wyzszych obrotach i powyzej predkosci 40km/h. Gdy sie powoli tocze po wyjeciu kluczyka nie zanika.
Pikanie jest zmienne i czasem sa to pojedyncze pikniecia a czasem ciagle trwajace do 2,3 sekund. Odglos pikania jest dziwny i nie brzmi jak ostrzezenia z deski rozdzielczej. Raczej przypomina dzwiek z czujnikow parkowania tyle ze jest duzo cichsze i ma nieco inny dzwiek. Nie moge tego nagrac bo pika za cicho.
Czujniki parkowania tyl dzialaja prawidlowo i pikaja prawidlowo :-)
Pikanie w cieplejsze dni zdarzalo sie bardzo rzadko i trwalo chwile (kilka pikniec i cisza). Zima wystepuje czesciej i trwa dluzej.
Spotkalicie sie z takim objawem w swoich Tourkach badz O2?
Auto mam na gwarancji wiec pewnie i tak przejade sie do ASO. Na razie nie drazni mnie to, bo slysze tylko gdy mam wylaczone radio i jest cichutko w samochodzie.Rafał
-
-
rafall79, a sprawdzałeś wszystko pod maską, czy np. jakieś zwierzątko się tam nie zagnieździło?
Ja całkiem niedawno znalazłem na podłużnicy spory kawał zjełczałych żeberek (prawdopodobnie jakiś kot czy inny zwierzaczek zrobił sobie ucztę w nocy przy cieplutkim silniku).
Jeśli chodzi o hamulce tylne, to wystarczy delikatnie podczas powolnej jazdy je zaciągnąć i jeśli to to, wtedy piskanie powinno ucichnąć.
Komentarz
-
-
odkopie topic
słychać ciche pikanie ,najczęściej przy jednostajnej jeździe tak do 60 km\h,czasami wolno się tocząc na osiedlu.
Występuje to bardzo nieregularnie ,może rzeczywiscie ma to zwiazek z temperaturą bo pierwszy raz usłyszałem to miesiąc temu ja się ochłodziło.
Co to może być ?
Auto prawie 2 lata 8 tys. przebiegu bez LPG.
rafall79, odezwij się jak u Ciebie
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez janusz101odkopie topic
słychać ciche pikanie ,najczęściej przy jednostajnej jeździe tak do 60 km\h,czasami wolno się tocząc na osiedlu.
Występuje to bardzo nieregularnie ,może rzeczywiscie ma to zwiazek z temperaturą bo pierwszy raz usłyszałem to miesiąc temu ja się ochłodziło.
Co to może być ?
Auto prawie 2 lata 8 tys. przebiegu bez LPG.
rafall79, odezwij się jak u Ciebie
Komentarz
-
-
U mnie cale lato byl spokoj, ale teraz gdy temperatura spadla ponizej 4 stopni pikanie jest slyszalne. Jak wywolac? Autko zimne, temperatura na zewnatrz ponizej 4 stopni. Ruszamy, powoli sie turlamy tak do predkosci 25 km/h. Slychac ciche pikanie moim zdaniem dochodzace gdzies z tylu od strony kierowcy. Nie mam pojecia co to. Staram sie tego nie sluchac podglaszajac radio :-)Rafał
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez rafall79U mnie cale lato byl spokoj, ale teraz gdy temperatura spadla ponizej 4 stopni pikanie jest slyszalne. Jak wywolac? Autko zimne, temperatura na zewnatrz ponizej 4 stopni. Ruszamy, powoli sie turlamy tak do predkosci 25 km/h. Slychac ciche pikanie moim zdaniem dochodzace gdzies z tylu od strony kierowcy. Nie mam pojecia co to. Staram sie tego nie sluchac podglaszajac radio :-)
Komentarz
-
-
Gdyby nie to, że wspomniane zostało, że to jest ciągły sygnał, to by można podejrzewać sygnał dźwiękowy przy bodajże 4*C - ikona płatka śniegu na wyświetlaczu. Jesienią sam się zdziwiłem, co mi Octa zapiszczała podczas jazdySkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez tomekjmoplGdyby nie to, że wspomniane zostało, że to jest ciągły sygnał, to by można podejrzewać sygnał dźwiękowy przy bodajże 4*C - ikona płatka śniegu na wyświetlaczu. Jesienią sam się zdziwiłem, co mi Octa zapiszczała podczas jazdySkoda Octavia II 1.6 Mint 2008 LPG (@STAG)
FSO Polonez Caro Plus 1.6 GSi 1999 LPG
Komentarz
-
-
Mam to samo z tym "pikaniem". Ja obstawiam, że to coś związanego z gazem, tzn. z instalacją. Pikanie po kilku razach ucicha - do następnego mroźnego postoju.
Czujników parkowania również nie posiadam.
Dziwne rzeczy z naszymi Turkami się dzieją
" Co Pan zrobisz?...Nic Pan nie zrobisz !"
Pzdr. - 1.6 MPI
Komentarz
-
Komentarz