Loru podziękuję ( chociaż w smutnych okolicznościach ) za odpowiedz, ale co zrobili to nie wiem... cisza po prostu cieszę się "świeżym" powietrzem
climatronic
Zwiń
X
-
Zamieszczone przez gumis1982Przy tej rolce sprężarki jest nieco wykręcona śruba (ta co jest w jej osi). Z tym że nie da się jej ani wkręcić, ani wykręcić (nie wiem czy jest taki opór, czy chodzi luźno w obie strony). Taka zwykła śruba z łbem sześciokątnym, na oko rozmiar 12 albo 13, nie wiem, nie zapytałem. No i stoi ona w miejscu, gdy rolka się obraca. Obawiam się, że to wygląda na uszkodzony kompresor...
[ Dodano: Nie 25 Mar, 12 14:37 ]
Klima już działa. Okazało się, że to właśnie ta wykręcona śrubka. Po jej prawidłowym zamontowaniu kompresor włącza się i wyłącza, kiedy trzeba i chłodzi jak trzeba. Co prawda nie daje prawidłowego ciśnienia, bo tylko 8 barów, ale póki co śmiga nieźle.
I tu pytanie do Ciebie kto i w jaki sposób prawidłowo zamocował tą śrubę i co to prawidłowe mocowanie oznacza.
U mnie również czynnik obecny komp błędów do klimy nie zgłasza:
20:18:17
21.5 °C Outside air temperature 002
15.6 % Front fan load 019
4.5 V Blower voltage; specified value 020
5.6 bar Refrigerant pressure 022
Compressor active; no shut-off condition is present Compressor shut-off requirement 024
1000 /min Compressor speed 025
1.7 Nm Compressor load 026
0.820 A Compressor current; actual value 027
0.820 A Compressor current; specified value 028
0.0 % Coolant fan activation; specified value 030
53 °C Coolant temperature 031Była: Vectra 2.0 X20XEV 1999 - olejożerca
Jest: O2 FL 1.9 BXE MY2009 - brakuje niutonometrów.
Komentarz
-
-
Ja w sprawie Climatronica. Jakiś miesiąc temu nagle poczułem wewnątrz niesamowity smród trudny do opisania, który następnego dnia zniknął. Wiązałem to ze zmiana dywaników z gumowych na tekstylne. Po tygodniu zauważyłem, że nagle zaczęło coś hałasować w komorze silnika jak włączona jest klima. Po wyłączeniu klimy błoga cisza. Wszystko działa wg mnie poprawnie, tzn chłodzi dobrze. Czy spotkaliście się z takim przypadkiem i co może być przyczyną :?:
Za miesiąc jadę na przegląd, auto na gwarancji.Jest OIIFL 1.4 TSI + DSG7, Elegance.
Komentarz
-
Komentarz